Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
19.37

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 19.37

7 let

Amnestyjeve olimpijske igre: Zahtevamo zlato za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pred olimpijskimi igrami v Pekingu v Amnesty International (AI) že dlje časa izvajajo kampanjo, s katero opozarjajo na kršitve človekovih pravic na Kitajskem.

Glavni dogodek AI Slovenije bo v soboto, 14. junija, dopoldne v Parku Tivoli, kjer bodo potekale Amnestyjeve olimpijske igre pod sloganom Peking 2008: Zahtevamo zlato za človekove pravice. Tekači bodo tekli za zapornika Yanga Tongyana "V soboto dopoldne obljubljamo v Parku Tivoli mešanico športa, aktivizma in glasbe. Tek na 5 in 10 kilometrov se bo začel ob 9. uri in se bo od drugih tekov razlikoval po tem, da bodo tekači in tekačice tekli za zapornika Yanga Tongyana in se s tem simbolično izrekli za njegovo izpustitev. Simbolični bosta tudi dve drugi predvideni aktivnosti: skok čez ovire, ki bodo predstavljale kršitve človekovih pravic, in 'izpustite zapornika vesti', pri čemer bodo lahko obiskovalci omogočili izpustitev zapornika vesti iz kletke, tako da bodo v njej zasedli njegovo mesto. Potem pa bo njih rešil nekdo drug, tako da bo prevzel njihovo mesto," so sporočili iz Amnesty International Slovenije.

S temi simboličnimi dejanji pri AI želijo doseči solidariziranje z žrtvami kršitev človekovih pravic in ponazoriti, da je včasih dovolj že majhen napor, da se nekomu pomaga. Ta napor je lahko tudi podpis apela ali peticije v dobro žrtev. Podatki AI kažejo, da se razmere izboljšajo na bolje v približno polovici primerov, za katere sprožijo nujne akcije. "V parku Tivoli bodo imeli obiskovalci možnost tudi dejansko ukrepati v dobro kitajskih zapornikov vesti in zagovornikov človekovih pravic, tako da se bodo podpisali pod peticije," je bilo še zapisano v sporočilu.

Nastopajoči so se odrekli honorarju Prireditev bosta povezovala Igor E. Bergant in Jadranka Juras, glasbeno pa jo bodo popestrili Smurgles, Bobnars United in djane House Wife. Vsi nastopajoči so se odpovedali honorarju.

Več o dogodku si lahko preberete na Amnestyjevi spletni strani.

Ne spreglejte