Gašper Lubej

Petek,
24. 7. 2015,
18.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
ZDA Slovenija Hrvaška

Natisni članek

Petek, 24. 7. 2015, 18.35

8 let, 3 mesece

Američani navijajo za dokončno rešitev mejnega spora

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Dobri odnosi med sosednjimi državami so bistvenega pomena za stabilnost in blaginjo v regiji, k temu pa bi prispevala dokončna rešitev mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško.

Tako so na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani odgovorili na naše vprašanje, kako komentirajo zadnji zaplet med Slovenijo in Hrvaško, ki bi lahko, kot pravijo hrvaški politiki, ogrozil postopek določanja meje med državama na arbitražnem sodišču v Haagu. Hrvati bi minirali arbitražo, a bo sodišče nadaljevalo delo Na Hrvaškem namreč resno razmišljajo o odstopu od arbitraže po tem, ko je hrvaški časnik Večernji list razkril posnetke telefonskih pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in visoko uradnico zunanjega ministrstva Simono Drenik.

Oba sta odstopila, arbitražno sodišče pa je nato v četrtek Slovenijo pozvalo k imenovanju novega slovenskega sodnika in sporočilo, da namerava po imenovanju brez odlašanja nadaljevati odločanje.

Poudarek, da gre za bilateralno vprašanje Na ameriškem veleposlaništvu sicer poudarjajo, da sta arbitražni sporazum in njegovo uresničevanje bilateralno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško.

Ali so Američani zaradi arbitražnega škandala zaskrbljeni, nas je zanimalo tudi zato, ker so ZDA pozdravile podpis sporazuma.

Tako je na primer tiskovni predstavnik State Departmenta po podpisu sporazuma novembra 2009 med drugim dejal, da imajo ZDA velik interes za sklenitev mejnega dogovora med Slovenijo in Hrvaško, saj lahko to vpliva na dolgotrajno stabilnost v jugovzhodni Evropi.

Sporazum kot model za celotno regijo Nekaj mesecev pozneje, ob zapletih s hrvaško enostransko izjavo, da arbitražni sporazum ne pomeni pristanka Hrvaške na teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem, je takratni odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Bradley Freden za STA dejal, da je arbitražni sporazum pravičen in uravnotežen.

"Menimo, da je to model za celotno regijo, kako reševati spore na racionalen in urejen način. Vsem v regiji pošilja znak, da sta državi sprejeli evropske vrednote in sta resni glede premagovanja tega spora in to po 19 letih."

Kdo hvali slovensko diplomacijo? "Kot diplomat menim, da gre za triumf slovenske diplomacije, pa ne zgolj za to vlado ali pa za eno ali drugo stranko, ampak za vaše diplomate. Menim, da so se pogajali zelo profesionalno in dosegli zelo dober sporazum. To je verjetno zadnja možnost za rešitev tega vprašanja, preden Hrvaška postane članica EU," je takrat še povedal za Freden.