Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
8.32

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

2. januar dela prost dan

Četrtek, 28. 12. 2017, 8.32

6 let, 3 mesece

Ali je 2. januar dela prost dan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
dom, branje, mucek | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mnogi se sprašujejo, ali je 2. januar dela prost dan. Štiri leta namreč to ni bil, Slovenci pa smo, čeprav smo bili prosti na ta datum že v začetku tega leta, zmedeni. In da, 2. januarja bomo doma. Za kaj bomo izkoristili ta prost dan?

2. januar je bil dela prost dan od leta 1955 do leta 2013, ko je parlament sprejel zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Glavni razlog za ukinitev je bil prispevek k višji storilnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. Drugi razlog je bilo dejstvo, da v večini evropskih držav 2. januar ni dela prost dan.

Po štirih letih od te "ukinitve" so v SMC leta 2016 vložili predlog sprememb zakona o praznikih in dela prostih dnevih, v katerem so predlagali, da bi 2. januar kot dela prost dan ponovno uvedli. Predlog so poleg celotne koalicije podprli tudi v opozicijski stranki Združena levica. V SDS so glasovali proti predlogu, poslanci NSi pa so se glasovanja vzdržali.

Takrat so na izredni seji predlog novele potrdili z 61 glasovi za in desetimi proti.

Na izredni seji konec leta 2016 so predlog novele o dela prostem 2. januarju potrdili z 61 glasovi za in desetimi proti. | Foto: Thinkstock Na izredni seji konec leta 2016 so predlog novele o dela prostem 2. januarju potrdili z 61 glasovi za in desetimi proti. Foto: Thinkstock

Kot je takrat v imenu predlagateljev  poudaril Milan Brglez, je bila odločitev za to, da se prosti dan povrne, sprejeta, "da se ljudem vrne tisto, kar jim je bilo krivično odvzeto".

Medtem ko je bila večina navdušena nad povrnjenim prostim 2. januarjem, pa so bili na drugi strani posamezniki, ki so ugotavljali, da je sprejeta odločitev napačna. Takrat je poslanec SDS Žan Mahnič na primer očital vladi, da bo "v dveh mesecih zapravila 40 odstotkov tega, kar je Zujf privarčeval".

Preberite še:

-> Delovni drugi januar nas (ne) rešuje #kolumna
-> Zakaj bo 2018 boljše od 2017?

-> Dela prosti dnevi v 2018

 

 

Ne spreglejte