Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 3. 2021,
13.59

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

Natisni članek

politika Naša dežela Gibanje za ljudi Aleksandra Pivec

Sobota, 20. 3. 2021, 13.59

3 leta, 1 mesec

Aleksandra Pivec z novo stranko obrača nov list #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

97

Aleksandra Pivec, ustanovni kongres stranke Naša dežela | Aleksandra Pivec je postala predsednica stranke Nova Dežela. | Foto Mediaspeed

Aleksandra Pivec je postala predsednica stranke Nova Dežela.

Foto: Mediaspeed

Na pobudo nekdanje predsednice DeSUS in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ter njenih somišljenikov je bila na današnjem digitalnem ustanovnem kongresu ustanovljena nova politična stranka Naša dežela. Za predsednico stranke je bila izbrana Pivčeva, ki napoveduje "politiko povezovanja, dialoga, sodelovanja in višanja ravni politične kulture v Sloveniji".

"S takšnimi načeli bomo tudi delovali kot nova stranka. Z močnim prepričanjem, da se mora politika umakniti ideologijam in se vrniti ljudem," je v nagovoru delegatom dejala predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec.

"Povezani smo s ciljem, da ustvarimo drugačno politiko. Poiskati želimo novo pot. Pot, na kateri se lahko kot narod znova povežemo in poenotimo glede ključnih strateških usmeritev in prioritet, na osnovi katerih si bomo zastavili jasne cilje. Cilje, ki so pomembni za našo deželo in naše ljudi," je dejala Pivčeva. Ustanovni kongres so napovedali kot Gibanje za ljudi, danes pa so novo stranko predstavili z imenom Naša dežela in z grafično podobo v zeleni barvi.

Fotogalerija
1 / 7

Kdo poleg Pivčeve stoji za novo stranko?

Ustanovni kongres je potekal prek videokonference z neposrednim prenosom na spletu. Odločitve so sprejemali z glasovanjem delegatov na daljavo z 21 lokacij po državi pod vodstvom predsednika delovnega predsedstva Danila Burnača, ki je nekdanji direktor Mariborskega vodovoda.

Na ustanovnem kongresu je bilo prisotnih 173 od skupno 210 povabljenih delegatov. Med videnimi so bili nekdanja podpredsednica DeSUS Anita Manfreda, nekdanji uradni govorec DeSUS Janez Ujčič, mariborski občinski svetnik Miha Recek in direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, poroča STA. Pred novinarje sta skupaj s Pivčevo danes stopila še Blaž Jan in Borut Nejc Razgoršek.

Pivčeva se vrača na politično prizorišče. Kaj bo s povezovanjem strank? Novinarka: Lea Majcen/Video: Planet.


Pivčeva po odhodu iz DeSUS uresničila napovedi glede ustanovitve nove stranke

Pivčeva, ki je pred meseci zaradi razkola v do takrat koalicijski stranki DeSUS zapustila njene vrste, je danes uresničila napovedi glede ustanovitve nove stranke. "Sem izjemno mirna s tem, kar je bila moja preteklost v DeSUS. Stranki sem resnično želela najboljše. Kot predsednica stranke sem nastopila zato, da stranko konsolidiramo in postavimo v ospredje vsebine, zaradi katerih je bila stranka ustanovljena. Bilo pa je težko spoznanje, da stranka postavlja vsa druga vprašanja in takšne in drugačne politične kombinacije pred te vsebine," je danes dejala Pivčeva.

"Povrniti moramo zaupanje ljudi"

Pivčeva je po izvolitvi poudarila, da jih čaka ogromno dela: "Preživljamo izjemno težavne čase. Tukaj so svetovna kriza in njene ogromne posledice za vse ljudi. To je obdobje zaskrbljenosti, negotovosti in pomanjkanja zaupanja, vendar te težave lahko premostimo s skupnimi prizadevanji v naših deželah in med njimi. Pri tem bomo izhajali iz izkušenj, dobrih in slabih, ki smo jih doživljali na svojih življenjskih poteh. Pomembni bodo znanje in izkušnje vsakega od nas."

"Vsaka kriza ima tudi drugo, dobro plat, da osvešča družbo o tem, da delamo kaj tudi narobe. Vse, kar je narobe, moramo spremeniti. Povrniti moramo zaupanje ljudi, vzpostaviti vrednostni sistem, ki ga je Slovenija zmožna postaviti. Potem pa s trdim delom dokazati, da znamo na kmetijskem, gospodarskem, socialnem, športnem, kulturnem  in drugih področjih uspeti. Ne samo kot izjemni posamezniki, na katere smo že danes vsi ponosni, ampak tudi družba kot celota," je povedala Pivčeva.

"Ne predstavljamo satelita nobene stranke. Smo stranka, ki želi biti satelit slehernega državljana Republike Slovenije," je po kongresu povedala Pivčeva. | Foto: STA , "Ne predstavljamo satelita nobene stranke. Smo stranka, ki želi biti satelit slehernega državljana Republike Slovenije," je po kongresu povedala Pivčeva. Foto: STA ,

V stranki Naša dežela so ob ustanovitvi poudarili, da bodo delovali kot razvojno socialna stranka, ki preteklost spoštuje zaradi blaginje prihodnosti, ki gradi na mladih in globoko spoštuje napore starejše generacije. Kot so sporočili po kongresu, njihove vrednote niso ideološko obarvane. Ob tem so zavrnili navedbe, da bi bili satelit katere od že uveljavljenih političnih strank, in poudarili, da se bodo o morebitnem sodelovanju z drugimi strankami pogovarjali po volitvah.

"Ne predstavljamo satelita nobene stranke. Smo stranka, ki želi biti satelit slehernega državljana Republike Slovenije," je po kongresu dejala Pivčeva. Glede pričakovanega rezultata na prihodnjih volitvah se ni želela opredeljevati, saj da je zdaj prva skrb stranke vzpostaviti trdno mrežo po vsej Sloveniji in stik z državljani. Stranka ima za zdaj več kot 200 članov.

"Med nami so številna vidna imena slovenskega javnega prostora. Med nami so številni znani kmetje, podjetniki, gozdarji, delavci, upokojenci, torej tisti ljudje, ki poznajo izzive na svojih področjih. Med nami ne boste našli zvenečih političnih imen, boste pa našli številna strokovna imena in imena ljudi, ki so uspeli na svojih področjih in imajo kaj pokazati," je povedala Pivčeva.

Preberite tudi:

Carl Pivec
Novice Novinarka Carlova kršila novinarski kodeks ob poročanju o Pivčevi
Aleksandra Pivec
Novice Odziv KPK na Pivčevo: Šlo je za kršitev integritete
Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva udarila po Erjavcu: Zanima ga samo oblast
Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva: Delovala sem v dobro ljudi, Erjavec in Gantar pa dajeta prednost ideologiji
Aleksandra Pivec
Novice Aleksandra Pivec o kurbi in spodnjih hlačkah Jožeta P. Damijana
Ne spreglejte