Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
7.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šotor kampiranje

Torek, 31. 5. 2011, 7.34

6 let, 7 mesecev

Šotor za kampiranje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poletje. Vetrič z morja ali piš gorskega zraka. Življenje pod platneno streho je lahko največji užitek poletnega dopusta, ki se ob slabem šotoru lahko spremeni tudi v nočno moro.

Cena naj ne bo prvo merilo Za Štefana, ki je z ženo kampiral na enem izmed priljubljenih hrvaških otokov, se je pred nekaj leti zgodba iz romantične pravljice spremenila v boj za obstanek: "Najin šotor sva postavila precej blizu obale znotraj kampa na otoku. Nekaj dni je bilo idiličnih. Šotor v senci borovcev je dajal zatočišče pred soncem, vreme je bilo odlično, dokler se nekega popoldneva niso začeli zbirati oblaki. Začel je pihati močan veter. Šotor sva zaprla in stanje opazovala od zunaj, a ker se mu je pridružil še dež, sva se zaprla vanj. Veter je vedno bolj pritiskal na palice šotora, tako da sem moral šotor podpirati z rokami, da ga ni podrlo. A žal ni šlo – v vsej agoniji, da bi rešila šotor, sva se odločila, da pobegneva na varno, šotor pa sva naslednji dan lahko le zložila in ugotovila, da je veter polomil večino palic, zato sva dopust nadaljevala v apartmaju. Pri naslednjem nakupu zato nisva več 'padla' na ceno, ampak sva ga raje kupila v specializirani trgovini za več denarja in z nekajletno garancijo."

Podobno svetuje tudi Igor Kalan iz Iglu športa, ki poleg preostale športne opreme ponuja tudi opremo za kampiranje. V prvi vrsti svetuje, da prodajalcu povemo, ali potrebujemo poletni, trosezonski (šotor, primeren za uporabo jeseni, spomladi ali poleti), zimski ali višinski šotor. Naslednja postavka je velikost oziroma koliko oseb bo bivalo v njem, pri čemer je tudi pri šotorih za dve osebi priporočljivo imeti predprostor za shranjevanje opreme in prtljage. Pri družinskih šotorih je običajno navedena tudi stojna višina, ki pa nas ne sme zavesti, saj predstavlja le najvišji del šotora in ne višine vsega bivalnega prostora.

Največji sovražnik ni dež, ampak sonce Sprva je bilo med materiali šotorov na izbiro le platno, ki ga odlikujeta obstojnost in manjša občutljivost na mehanske poškodbe, med ponudniki v Sloveniji pa ga boste našli v Induplatiju Jarše. Med materiali, ki prevladujejo danes, prevladujeta najlon in poliester. Kot pravi Kalan, je največji sovražnik šotora sonce, ki s svojimi UV-žarki hitro uničuje zunanji del, zato priporoča nov material, ki je kombinacija bombaža in poliestra: "Tudi zrak v teh šotorih je boljši kot v drugih iz poliestra, saj bolj dihajo, absorbirajo manj toplote, njihova slabost pa je voda, saj nimajo vodnega stolpca, zato največkrat puščajo na šivih, zadrgah in zračnikih. Tu pa naj opozorim na rahlo zavajanje kupcev, ki jih mnogi prepričajo, da je najpomembnejši le vodni stolpec, ki pove, koliko pritiska vode zdrži material. Že dežnik zadrži 500 mm, šotori pa imajo vsi precej višjega, zato to ni tako velik dejavnik, kot se poudarja."

Dno in palice za varovanje pred vremenskimi vplivi Če niste ljubitelj hoje po travi ali iglicah, je najbolje izbrati šotor z integriranim dnom, kar pomeni, da je dno prišito na plahto, kar se izkaže kot dobrodošlo predvsem ob nevihtah, saj voda s tal ne vdira v notranjost, hkrati pa je to tudi boljša zaščita pred prahom. Pomembne so tudi palice, običajno so aluminijaste ali iz steklenih vlaken (vedno manj je kovinskih), pri čemer se za trpežnejše izkažejo aluminijaste, ki so tudi lažje in se manj lomijo, zato so posebej primerne za vetrovne predele.

Samopostavljivi šotori Radi šotorite, pa vam postavljanje šotorov ne gre najbolje od rok? Tudi za to je že poskrbljeno z novostjo na tržišču – samopostavljivi šotori, ki jih je treba le potegniti iz vreče, postavili pa se bodo sami. Sestavljeni so iz vzmeti in upogljivih palic, ponudnikov te vrste pop-up šotorov pa je vsako leto več. Odlikuje jih torej preprosta postavitev, zato so posebej primerni za tiste, ki večkrat menjajo prostor kampiranja. So nekoliko dražji od klasičnih šotorov, Kalan pa opozarja, da so primerni predvsem za poletne mesece (nimajo garancije na vodotesnost), njihova slabost pa so tudi palice, na katere je treba biti pozoren pri zlaganju šotora, saj ne smejo počiti.

Ne pozabite na spletno ponudbo v tujini! Petra s svojo petčlansko družino kampira že več let in je postala prava poznavalka trga, cen in kakovosti šotorov, ko se je lani poglobila v ponudbo na spletu: "Največ smo se naučili iz lastnih izkušenj: prej smo imeli šotor v obliki tunela in brez integriranega dna. Bil je poceni, dovolj velik, a ob večjih nalivih je stalno puščal, palice pa so se nam krivile, zaradi česar ga je bilo vedno težje zares dobro napeti. Začela sem spraševati prijatelje in tisti najbolj izkušeni, ki kampirajo tudi v hribih, so priporočali določeno znamko. Ko sem se potem zanimala, kje bi to sicer dražjo znamko dobila bolj poceni, sem ugotovila, da je ponudba na spletu ogromna in marsikaj se (kljub poštnini) splača naročiti v tujini. Za odlični sta se izkazali britanska www.outdoormegastore.co.uk ali nemška www.doorout.com ."

Ne spreglejte