Sreda,
4. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

54

Natisni članek

predsedniške volitve Ljudmila Novak Suzana Lara Krause Boris Popovič Romana Tomc Andrej Šiško Maja Makovec Brenčič premoženje predsedniške volitve 2017 Borut Pahor Marjan Šarec Angelca Likovič

Sreda, 4. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kdo od predsedniških kandidatov ne razkriva svojega premoženja? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

54

Kdo od devetih kandidatov za predsednika republike ima največ pod palcem in kdo manj? Kdo je najbolj zadolžen, kdo je prijavljen pri materi in kdo vozi najnovejši avtomobil?

predsednik, premoženje | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Preberite še:

-> Nekateri predsedniški kandidati imajo zanimive življenjepise #portreti
-> Vse, kar morate vedeti o predsedniških volitvah #infografika
-> Danes soočenje na Planet TV: Postavite vprašanje kandidatom


Uradno najbogatejša med kandidati za predsednika republike je očitno Angelca Likovič, kandidatka Gibanja za otroke in družine (GOD).

Po podatkih, ki smo jih pridobili, je namreč skupaj z možem (so)lastnica štirih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem, pri čemer na nobeni ni vpisana nobena hipoteka. 

Angelca Likovič je edina, ki ni odgovorila na vprašanja o premoženju. | Foto: STA , Angelca Likovič je edina, ki ni odgovorila na vprašanja o premoženju. Foto: STA , Likovičeva je sicer edina od devetih kandidatov, ki ni odgovorila na vprašanja o svojem premoženju. Vodja njenega štaba Aleš Primc nam je pojasnil, da "ji zaradi prezasedenosti ni uspelo odgovoriti". Nekateri drugi kandidati so se konkretnejših odgovorov izogibali. 

Kandidate smo prosili za podatke o lastništvu nepremičnin, avtomobilov in drugih premičnin ter podatke o višini drugih prihrankov in naložb v vrednostne papirje, ki presegajo 10 tisoč evrov. Vsi preostali kandidati so odgovorili v roku. 

Kaj nam povedo podatki o premoženju

Iz podatkov je razvidno:

  • da se obseg premoženja predsednika republike Boruta Pahorja v zadnjem mandatu ni bistveno spreminjal,
  • da ima največ prihrankov na banki Marjan Šarec,
  • Borut Pahor | Foto: STA , Borut Pahor Foto: STA , da je najbolj zadolžena med njimi Suzana Lara Krause. Nihče od preostalih osmih kandidatov nima najetega bančnega ali drugega posojila, ki bi presegalo 20 tisoč evrov,
  • da ima najmanj premoženja med kandidati Andrej Šiško
  • da je praktično brez premoženja tudi Boris Popovič, povsem drugačna pa je slika premoženja njegovih najožjih družinskih članov, 
  • da je šest od devetih kandidatov prijavljenih v lastni nepremičnini, preostala trojica (Novakova, Šiško in Popovič) pa v hišah, ki so v lasti najožjih družinskih članov,
  • da najnovejši avtomobil (letnik 2012) vozi Maja Makovec Brenčič in
  • da nihče od kandidatov uradno nima v lasti nobenega podjetja.

BORUT PAHOR

Premoženje Boruta Pahorja se v zadnjem mandatu ni bistveno spreminjalo. Predsednik republike ima tako v lasti dve nepremičnini:

  • tri četrtine dobrih 80 kvadratnih metrov stanovanja v Ljubljani na Cesti v Mestni log, ki ga je Pahor skupaj s partnerico Tanjo Pečar, četrtinsko lastnico stanovanja, kupil oktobra 2009. Za nepremičnino sta odštela 195 tisoč evrov, po Pahorjevih navedbah pa sta jo kupila s prihranki. Natančneje, v dveh obrokih (po 84.800 in 100.200 evrov), ki sta sledila plačilu are;
  • tretjino stanovanjske hiše v Šempetru pri Gorici, ki jo je podedoval. Po uradni cenitvi geodetske uprave je ocenjena na slabih 164 tisoč evrov.

Pahor je v zadnjih letih, enako kot Slovenija v obdobju njegove vlade, nekoliko povečal svojo zadolženost. Najel je namreč osebno posojilo v višini dobrih 18.300 evrov. Še leta 2011, tik pred volitvami v državni zbor, je imel le za dobrih tri tisoč evrov posojila pri Raiffeisen Banki. Pri tej banki je varčeval tudi v investicijskih kuponih, ki so bili še leta 2012 vredni 12.300 evrov, zdaj pa jih v kabinetu predsednika republike ne navajajo več med prihranki, katerih vrednost bi presegala 10 tisoč evrov. 

Stanovanje v Ljubljani 

Takrat je imel Pahor – zelo verjetno še iz obdobja certifikatske privatizacije – tudi delnice družb Maksima Holding, ki je imela pomembno vlogo pri lastninjenju Istrabenza, in Maksima Invest, ta je spadala v omrežje Nacionalne finančne družbe (NFD). Obe sta že nekaj let v stečaju. 

Še vedno je lastnik renaulta 4 iz leta 1991, bolj znanega kot "katrca".

Hiša v Šempetru pri Gorici

Tanja Pečar, boljša polovica Boruta Pahorja, ki živi v ločenem gospodinjstvu, ima v lasti del stavbe: dvojčka z zemljiščem v Ljubljani. Po uradni cenitvi Gursa vrednost nepremičnine znaša skoraj 232 tisoč evrov.

Njena odvetniška pisarna je imela konec leta 2016 na računu več kot 60 tisoč evrov. Lani je ob 48 tisoč evrih prometa ustvarila 10 tisoč evrov izgube. Z državo v letu 2016 ni poslovala. Pečarjeva ne prejema mesečnega nadomestila za kritje stroškov.


SUZANA LARA KRAUSE

Najpomembnejše premoženje kandidatke Slovenske ljudske stranke (SLS) je enodružinska hiša na Ptuju. Podedovala jo je leta 2008, nato pa je za obnovo najela 75 tisoč evrov posojila pri Novi Ljubljanski banki (NLB). Mesečna obveznost, ki jo plačuje, znaša 375 evrov. 

"Drugih nepremičnin ali premičnin, po katerih sprašujete, nimam," je pojasnila samostojna podjetnica, ki se preživlja z lektoriranjem in prevajanjem. 

Hiša na Ptuju


ANDREJ ŠIŠKO

Po uradnih podatkih ima Šiško, ki je pred leti prestal zaporno kazen zaradi poskusa umora, med vsemi kandidati daleč najmanj pod palcem. V lasti namreč nima ne nepremičnine ne avtomobila. Stalno prebivališče ima prijavljeno pri materi. 

Njegova partnerica ima v lasti nepremičnine v skupni vrednosti 48.400 evrov. Partnerica je tudi lastnica osem tisoč evrov vrednega osebnega vozila. 

Hiša v Mariboru


ROMANA TOMC

Kandidatka SDS ima v lasti hišo v Ljubljani in šest let star avtomobil znamke Volvo, na katero prisega tudi predsednik te stranke Janez Janša. 

Na vprašanje, ali ima v lasti več kot 10 tisoč evrov denarnih sredstev pri bankah, hranilnicah ali hranilno-kreditnih službah, je odgovorila pritrdilno, ni pa navedla, koliko znaša ta znesek.

V lasti ima tudi delnice Nove24TV – enako kot več poslancev in vplivnih članov SDS. 

Partner Romane Tomc ima v lasti stanovanje v Novem mestu in nekaj manjših kmetijskih zemljišč. 


BORIS POPOVIČ

Koprski župan zatrjuje, da v lasti nima omembe vrednega premoženja. Toda iz podrobnejšega vpogleda v podatke je razviden vzorec družinske ekonomije, v kateri imajo ključno vlogo njegovi družinski člani.

Popovič živi v družinski hiši v ulici Bošamarin, zgrajeni leta 1989, ki je po Gursu vredna nekaj manj kot 340 tisoč evrov. Že pred leti je hišo, na kateri je bilo v preteklosti več hipotek SKB in Banke Celje, z darilno pogodbo prenesel na ženo. To je verjetno storil zaradi več kazenskih in sodnih postopkov, čeprav Popovič tega ni nikoli potrdil.

Hiša v Kopru

Tudi podjetja, ki so bila včasih v Popovičevi lasti, so že več let uradno v rokah članov njegove družine: žene, matere in sestre.

  1. Podjetje Danita je tako v lasti Solze Popovič, matere Borisa Popoviča. Leta 2012 je postalo lastnik večje nepremičnine v središču Kopra, znane kot nekdanji Carpaccio Pub. Za nepremičnino je Danita plačala 187 tisoč evrov. Kupnino je po trditvah občine poravnala septembra lani.
    Glede na javno dostopne podatke se je podjetje kratkoročno zadolžilo za enak znesek. Kdo je dal denar, do danes ni jasno, ker na nepremičnini ni nobene hipoteke. Posojilo se podaljšuje. Šele maja letos je v prostorih odprla vrata podružnica znane restavracije Saraj.
  2. Isto lastnico ima tudi podjetje B. P. C., ki je imelo lani 77 tisoč evrov prihodkov. 
  3. Skupaj s podjetjem Food Party je upravljalo gostinske lokale, zaradi česar se je znašlo pod lupo davčnih inšpektorjev, ki so na podlagi pregleda za obdobje med letoma 2000 in 2002 izdali odločbo.
    Obtožnica ga je pozneje bremenila utaje za skoraj 96 tisoč evrov davka. Leta 2011 ga je višje sodišče v Kopru oprostilo storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v delu, ki Popoviču očita davčno utajo in ponarejanje listin. Izreklo mu je enotno pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo leta dni.
    Januarja 2014 šel FOOD PARTY v stečaj. Okoli 90 tisoč evrov terjatev prijavili Republika Slovenije, Mestna občina Koper in SAZAS. Stečajna masa je bila prazna.

Eva Popovič, žena Borisa Popoviča, je imela kot samostojna podjetnica lani 72 tisoč evrov prihodkov, njegova sestra Laura Ban pa 30 tisoč evrov.


MARJAN ŠAREC

Trenutno drugouvrščeni na javnomnenjskih lestvicah je vse nepremičnine, ki jih ima v lasti, podedoval. Živi v stanovanjski hiši, zgrajeni leta 1945, v lasti pa ima tudi kmetijo s travniki in poldrugim hektarjem gozda, ki po njegovem "nima večje vrednosti". 

Hiša v Šmarci

Vozi se z osem let staro škodo superb. Za novo je leta 2009 odštel 25 tisoč evrov. Od vozil ima v lasti še lado, po njegovem vredno tisoč evrov, in traktor, vreden okrog tri tisoč evrov. Oba je podedoval. 

Na varčevalnem računu pri Abanki ima dobrih 90 tisoč evrov prihrankov. Kot je pojasnil, "nima ne delnic, ne gotovine in ne zlatnine". 


MAJA MAKOVEC BRENČIČ

Kandidatka SMC, dolgoletna profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti, zdaj pa ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport, ima v lasti tri nepremičnine:

  • 99 kvadratnih metrov veliko stanovanje v soseski Sončni dvori v Grosupljem, ki ga je leta 2005 kupila brez hipotekarnega posojila,
  • tri osmine stanovanjske hiše in 220 kvadratnih metrov stanovanjsko-poslovnega objekta v Borovnici, ki ga je podedovala po pokojnem možu. 

Stanovanje v Grosupljem

Hiša Maja Makovec Brenčič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Je tudi lastnica osebnega avtomobila hyundai ix35, letnik 2012. Med preostalimi prihranki, višjimi od 10 tisoč evrov, je navedla še, da "varčuje v eni od pokojninskih shem".


LJUDMILA NOVAK

Iz štaba Ljudmile Novak so nam poslali prijavo premoženja, ki jo je kandidatka NSi januarja 2012, ko je bila izvoljena za poslanko, predložila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). V zadnjih petih letih se namreč obseg njenega premoženja ni spremenil.

V lasti ima več nepremičnine, ne pa tudi hiše, v kateri prebiva, saj je kot lastnik vknjižen njen mož Roman Novak

V Zgornji Velki v Slovenskih goricah, kjer je preživela otroštvo in do leta 1974 obiskovala osnovno šolo, ima v lasti za skoraj osem tisoč kvadratnih metrov kmetijskih zemljišč, 265 kvadratnih metrov poti in 440 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo. Je tudi lastnica za skoraj 6.800 kvadratnih metrov kmetijskih zemljišč v okolici Moravč.

V ozadju hiša v Moravčah

Je edina predsedniška kandidatka, ki ima v lasti dva avtomobila:

  • golfa tdi, letnik 2009, in
  • volkswagna tourana, letnik 2005. 

Preostalih prihrankov, ki bi presegali vrednost 10 tisoč evrov, po lastnih besedah nima. 


ANGELCA LIKOVIČ

Likovičeva edina med devetimi kandidati ni odgovorila na naša vprašanja, zato smo odgovore o njenem premoženju deloma poiskali sami.

Že pred leti je v enem od intervjujem pojasnila, da "je z možem naredila pet hiš". Uspelo nam je najti le štiri, pri čemer je mogoče, da je imela Likovićeva kot peto nepremičnino v mislih kapelico, ki jo je pred leti zgradila v okolici Grosuplja. 

Gurs hišo Angelce Likovič ocenjuje na nekaj manj kot 200 tisoč evrov. | Foto: Bojan Puhek Gurs hišo Angelce Likovič ocenjuje na nekaj manj kot 200 tisoč evrov. Foto: Bojan Puhek

Stalno prebiva v Grosupljem, v 145 kvadratnih metrov veliki družinski hiši, ki jo je Gurs uradno ocenil na skoraj 200 tisoč evrov. Lastnica te hiše je skupaj z možem Andrejem Likovičem

Hiša družine Likovič v Savudriji. | Foto: Bolha.com Hiša družine Likovič v Savudriji. Foto: Bolha.com V vasici Blečji vrh nad Grosupljem, ki je njen rodni kraj, stoji hiša, v kateri po njenih navedbah iz leta 2013 prebiva njuna hči Barbara, ki naj bi po navedbah Likovičeve že pred leti gradila tudi svojo hišo. 

Na območju Savudrije, približno pol kilometra od morja, leži 358 kvadratnih metrov veliko zemljišče s hišo, v kateri so trije apartmaji. Družina Likovič jih oddaja prek svetovnega spleta. Koliko prihodkov so finančni upravi (Furs) prijavili s tega naslova, ni znano.

Tudi na tej nepremičnini nikoli ni bilo vknjižene nobene hipoteke za posojilo ali druge obveznosti. Kot je pred leti pojasnjevala Likovičeva, jo je kupila v prvi polovici devetdesetih letih. Še do leta 2008 je bila na hiši vpisana zaznamba, da gre za nepremičnino brez uporabnega dovoljenja. 

Z možem sta na isti lokaciji po njenih navedbah iz intervjujev zgradila še en prizidek, ki naj bi pripadal njunemu sinu. 

Tako ne preseneča, da je Likovičeva ostra nasprotnica uvedbe davka na nepremičnine. To je tudi ena od točk njenega programa v aktualni kampanji, saj pravi, da "ne bo dovolila krivičnega nepremičninskega davka, ki bi obdavčil trdo delo in prihranke, ki so jih številni Slovenke in Slovenci vse življenje vlagali v svoje hiše".

Ko so jo pred mesecem dni novinarji Mladine spraševali o premoženju, je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da je to enako, "kot bi lopov od človeka, ki ga je okradel, zahteval pojasnilo izvora premoženja".


 

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV