Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
19.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

16

Natisni članek

Angelca Likovič predsedniške volitve 2017

Petek, 29. 9. 2017, 19.45

6 let, 6 mesecev

ANGELCA LIKOVIČ (letnik 1944)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

16

Angelca Likovič | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Trenutna funkcija: članica izvršilnega odbora Gibanja za otroke in družine (GOD)

Predlagatelj: tri tisoč podpisnikov; GOD

Izobrazba: učiteljica


Življenjepis:

Je najstarejša med kandidati in edina, ki se je rodila še med drugo svetovno vojno.

Pedagoško kariero je začela na podružnični šoli Žalna na Dolenjskem, kjer je poučevala tudi Janeza Janšo. Nato je postala pedagoška svetovalka na zavodu za šolstvo, šest let pa je bila direktorica Delavske univerze v Grosupljem. Kar osemnajst let – tudi v času "režima", ki ga danes ostro obsoja, je bila ravnateljica na Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani.

Po osamosvojitvi jo je prvič zamikala politika. Bila je predsednica občinskega sveta v Grosupljem, na lokalnih volitvah pa je neuspešno kandidirala za županjo. V obdobju Bajukove vlade je bila državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport.

Vrsto let je veljala za kader SDS, s katero je bila tudi poslovno tesno povezana. Med letoma 1996 do 2001 je bila na primer 1,6-odstotna lastnica Družbe za investicije in razvoj (DIR) Grosuplje, v kateri so imeli svoje deleže tudi grosupeljska občina, Silva Predalič, nekdanja žena Janeza Janše, in Branko Kastelic, nekdanji predsednik uprave Imosa. To gradbeno podjetje je leta 2005 od Janeza Janše po visoki ceni odkupilo nezazidljivo zemljišče v Trenti.

Aleš Primc in Angelca Likovič | Foto: STA , Aleš Primc in Angelca Likovič Foto: STA , Če ljudje z leti običajno omilijo svoja nekoč radikalna prepričanja, je pri Likovičevi obratno. S svojimi ideološki pogledi, ki jih črpa iz katoliške tradicije tridesetih let prejšnjega stoletja, je celo v SDS delovala kot tujek.

Nekaj let praznega prostora je zato zapolnila s pojavljanjem v medijih in resničnostnih šovih. Mediji so jo kot osebo, ki je pripravljena komurkoli povedati karkoli, seveda objeli z obema rokama, zdaj pa želi Likovičeva – enako kot Donald Trump – svojo prepoznavnost in pojavnost pretvoriti še v politični kapital. Gibanje za otroke in družine (GOD), ki ga vodi Aleš Primc, je njena idealna "letalonosilka".

Seveda na Likovičevo ne smemo gledati kot na eksota ali dinozavra iz časov, ki jih ni več. V ozadju se namreč skriva dobro premišljena politična kalkulacija. V "agendo" kampanje bo na vsak način želela spraviti nekatere teme, ki jih tam ne bi smelo biti, na primer splav.

Njena prizadevanja bo čez nekaj mesecev ob državnozborskih volitvah nadgrajeval Primc. Od izpolnitve končnega cilja, prodora GOD v parlament, pa bo zelo verjetno odvisno tudi, ali bo Janši ob relativni zmagi na volitvah uspelo sestaviti koalicijo.


Afere:

  • Tednik Mladina je pred časom poročal o zajetnem številu nepremičnin, ki jih ima v lasti. Sama je v enem intervjuju povedala le, da "je z možem naredila pet hiš", drugih pojasnil pa ni dala. Po dostopnih podatkih ima v lasti hišo v Grosupljem, vilo v Savudriji s tremi apartmaji, ki jo je kupila pred več kot 20 leti, še eno hišo v istem kraju, kjer živi njun sin, in hišo v vasici Blečji vrh nad Grosupljem.

Izjave:

"Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, ki so rezultat posilstva. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od enega do deset let zapora."
(Tarča, oddaja TV Slovenija, na temo splava)
"Poglejte, kaj je naredila Merklova v Nemčiji, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene. Poglejte, drage moje gospe, če bi vaše mame naredile splav, vas ne bi bilo danes tukaj, tudi mene ne, zato sem jaz proti splavu."
(Dobro Jutro, oddaja TV Slovenija, na temo splava)
"Nisem za oploditev samskih žensk? Kje pa! Nikoli in nikdar. To bo polom, drage moje, družina bo razpadla, in če družine ni, je konec človeštva, zapomnite si. Ne bodo nas reševali homoseksualci, lezbijke in taki otroci."
(Žurnal24)

 

 
Ne spreglejte