Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
13.18

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Talin

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 13.18

7 let, 5 mesecev

V Talinu od začetka leta zastonj javni prevoz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Estonska prestolnica Talin je prvo evropsko mesto, ki je uvedlo brezplačen javni prevoz, da bi znižalo onesnaženje (smog) in zmanjšalo prometne zamaške.

Vedno je nekdo prvi, vprašanje je le, kdaj mu bodo sledila druga mesta – morda tudi Ljubljana? Seveda pa ima tudi zgodba iz Talina dobre in slabe plati ... Brezplačen prevoz imajo le "domačini", ne pa tudi prišleki, prebivalci z začasnim bivališčem v estonski prestolnici, študentje, pa tudi tuji turisti ne ... Če te ujamejo brez "zelene" vozovnice, je kazen 60 evrov. Brezplačno le domačini, ne pa preostali Po poročanju tujih tiskovnih agencij imajo namreč od začetka leta brezplačen javni prevoz z mestnimi avtobusi, tramvaji in trolebusi v Talinu, v mestu s skoraj pol mlijona prebivalcev, le tisti s stalnim bivališčem v estonski prestolnici. Uporabnik se evidentira z vozovnico, na kateri je podatek o njegovem stalnem bivališču Talin se je za ta radikalni korak odločil, ker je vožnja z jeklenimi konjički v mestu povzročila veliko onesnaženje in velikanske prometne zastoje ter slabo voljo voznikov. Prebivalci mesta s stalnim bivališčem v Talinu morajo od začetka leta tako plačati le dva evra za "zeleno" vozovnico, ki jo vsakokrat overijo (prečitajo na posebnem čitalniku), ko vstopijo v vozilo javnega prevoza. Na tej vozovnici je namreč potrdilo, da je potnik tudi zares stalno prijavljen v mestu, zato ima brezplačno vožnjo, število voženj pa ni omejeno.

Prihranek družin iz Talina 600 evrov na leto Tuje tiskovne agencije še poročajo, da bo lahko povprečna družina iz Talina z dvema šoloobveznima otrokoma na letni ravni z brezplačnim prevozom privarčevala okoli 600 evrov. Kot poroča agencija France Press, omenjeni prihraneh sploh ni malenkosten, če velja, da je povprečna plača v Estoniji okoli 900 evrov. Manj denarja v mestnem proračunu, ki ga bo treba nadoknaditi Predstavniki mestnih oblasti še ne morejo ocenjevati posledic tako radikalnega ukrepa v javnem mestnem prevozu, vendar pa vseeno opozarjajo, da bodo brezplačne vožnje za tiste, ki imajo stalno bivališče v Talinu, mestni proračun prikrajšale za kar 12,4 milijona evrov, kolikor so letno iztržili s prodajo vozovnic. Ta denar bodo morali najti drugje v mestni blagajni, zatrjujejo pristojni v mestni upravi Talina.

Ne spreglejte