Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2014,
14.06

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

javna dela

Sreda, 12. 3. 2014, 14.06

4 leta, 4 mesece

V Mariboru bo več kot tisoč brezposelnih dobilo priložnost za delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Mariboru, kjer se spopadajo s 16-odstotno brezposelnostjo, se za dolgotrajno brezposelne prek javnih del odpira tisoč novih delovnih mest.

Na območni službi Zavoda za zaposlovanje Maribor imajo trenutno v evidenci 17.320 iskalcev zaposlitve. Okoli 1.300 jih bo dobilo priložnost, da se za eno leto vključijo v javna dela. "Mest je tisoč, vključenih pa bo dejansko več, saj bo tudi nekaj zamenjav s tistimi, ki so v javna dela vključeni že od lani," pojasnjuje svetovalka Mirjana Zgaga.

Možnost socialne vključitve Čeprav bi si glede na število brezposelnih želeli več javnih del, Zgaga pravi, da je ta številka glede na zadnja leta visoka.

Po njenih besedah med iskalci zaposlitve obstaja velik interes za vključitev v javna dela, saj mnogim to predstavlja edino možnost vrnitve na trg delovne sile, za mlade celo edino možnost za prvo vključitev, predvsem pa je za marsikoga to edini vir preživetja.

Priložnost za regijo Javna dela niso priložnost le za brezposelne, temveč tudi za regijo, ki se spopada z eno najvišjih stopenj brezposelnosti v državi. Gre za spodbujanje neprofitnega sektorja v lokalnem okolju, da odpira programe, ki so v tistem okolju potrebni.

Nekateri programi so celo razvojno naravnani, kar pomeni, da razvijajo nove storitve, ki naj bi s časom postale stalnica, s čimer bi se odprla nova stalna delovna mesta. Letos predvsem spodbujajo socialno podjetništvo, ki naj bi se razvilo v dveh letih.

Kandidate bodo vključevali v programe s področja: - socialnega varstva: spremljanje in pomoč starejšim, invalidom, pomoč v domovih za ostarele in varstveno-delovnih centrih, pomoč pri svetovanju prek telefona; - vzgoje, izobraževanja in športa: informatorji na šolah, učna pomoč, izvajanje animacijskih športnih aktivnosti; - kulture: pomoč društvom, zavodom, knjižnicam, muzejem, galerijam, arhivom pri organizaciji kulturnih dejavnosti in varstvu kulturne dediščine; - naravovarstva in komunale: varstvo okolja, urejanje in vzdrževanje javnih površin; - kmetijstva; - drugo: programi za mlade, pospeševanje podjetništva, spodbujanje in razvoj turizma, pomoč pri elementarnih nesrečah (med drugim vključevanje v dela za odpravo posledic žleda).

Samo za dolgotrajno brezposelne Programi so namenjeni izključno dolgotrajno brezposelnim osebam, ki so v evidenci že leto ali več. Ti lahko interes za opravljanje javnih del izrazijo pri svojih svetovalcih na zavodu.

Drugi kriterij pri izboru kandidatov je raven izobrazbe ter znanja, spretnosti in sposobnosti, ki jih posamezno delo zahteva.

Tretji kriterij so zahteve izvajalca javnih del.

Prvi izbor kandidatov naredijo na zavodu, zadnjo besedo pa imajo delodajalci. Na zavodu jih pri tem spodbujajo, da vzamejo tudi kandidate brez izkušenj.

Vključeni v javna dela imajo pravico do: - plače, izražene v deležu minimalne plače po stopnjah izobrazbe (najnižja bruto plača je dobrih 630 evrov, najvišja pa slabih 1.100 evrov), - povračila stroškov za malico in prevoz, - letnega dopusta, - regresa za letni dopust, - varstva pri delu, - odpravnine, če se v tem času upokojijo.

Ne spreglejte