David Kos

Ponedeljek,
26. 3. 2018,
11.47

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

6

Natisni članek

nepremičninski trg nepremičnine stanovanja Ljubljana Soba

Ponedeljek, 26. 3. 2018, 11.47

6 let, 1 mesec

V Ljubljani za sobo brez sanitarij želijo tri tisočake po kvadratu #foto

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

6

Soba | Foto Nepremicnine.net

Foto: Nepremicnine.net

Lastniki sob brez kuhinje in sanitarij želijo v Ljubljani zanje iztržiti tudi do tri tisočake po kvadratnem metru. Povpraševanje sicer obstaja, a nepremičninarji se strinjajo, da gre za občutno prevelike apetite prodajalcev.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so v zadnjih dveh letih poskočile za četrtino, pozitivne smernice pa bi se zaradi pomanjkanja novogradenj lahko nadaljevale.

Na največjem slovenskem portalu nepremicnine.net smo zasledili več ponudb za prodajo sob v stanovanjskih blokih. Praviloma jim ne pripadajo lastne sanitarije in kuhinja, temveč si jih lastniki delijo s preostalimi prebivalci istega hodnika.

Trenutno v Ljubljani prodajajo pet takšnih nepremičnin velikih okoli deset kvadratnih metrov. Čeprav imajo nekatera v oglasih zapisano večjo površino, gre za seštevek skupnih prostorov v souporabi. Cene se gibljejo od 24 do 36 tisoč evrov.

Za kvadratni meter od dva do tri tisočake

Najceneje je na prodaj dobrih deset kvadratov velika prenovljena soba v Šiški, kjer želi prodajalec zanjo iztržiti 23.800 evrov. Najdražja soba je v devetem nadstropju stolpnice na Vodmatu, kjer je treba za 17 kvadratov bruto površine odšteti 36 tisočakov. Neto stanovanjska površina sicer meri deset kvadratov.

V petem nadstropju bloka na Prulah je na prodaj 12 kvadratnih metrov velika soba. Kopalnico in sanitarije si deli šest lastnikov sosednjih sob v nadstropju. Oglaševana cena znaša 33 tisoč evrov oziroma več kot 2.700 evrov za kvadratni meter. | Foto: Nepremicnine.net V petem nadstropju bloka na Prulah je na prodaj 12 kvadratnih metrov velika soba. Kopalnico in sanitarije si deli šest lastnikov sosednjih sob v nadstropju. Oglaševana cena znaša 33 tisoč evrov oziroma več kot 2.700 evrov za kvadratni meter. Foto: Nepremicnine.net Prodajna cena kvadratnega metra stanovanjske površine tako znaša od dva do tri tisoč evrov, k temu pa je treba prišteti še plačilo dvoodstotne provizije nepremičninskemu posredniku.

Sobe v nekdanjih samskih domovih

Tovrstne nepremičnine so pogosto v objektih, ki so nekoč delovali kot samski domovi za delavce iz republik nekdanje Jugoslavije. Pozneje so posamezne dele objektov prodali fizičnim osebam. Ti so jih oddajali naprej ali pa z nakupom več sob preuredili v manjša stanovanja. Vsake toliko časa se kakšna izmed njih pojavi na trgu.

"Zanimanje za tovrstne nepremičnine obstaja. Zanje se večinoma odločajo kupci s socialnimi težavami, ki si želijo lastnega doma. Ponudba ni velika, pa še ta ima nesprejemljivo visoke cene," pojasnjujejo v ljubljanski nepremičninski agenciji Euromark-a, ki prodaja eno od takšnih sob. Doslej jim je uspelo prodati zgolj eno podobno, pa še to po bistveno nižji ceni.

Ceno spustili za več kot desetino

Podobnega mnenja so tudi v podjetju Nepremičnine Plus, ki trenutno prodajajo deset kvadratnih metrov veliko sobo s kuhinjsko nišo in souporabo sanitarij. Prvotno postavljeno ceno 38 tisoč evrov so znižali za pet tisočakov, a menijo, da je še previsoka. Zaznavajo sicer nekaj povpraševanja, a realno prodajno ceno vidijo pod 30 tisočaki.

V agenciji Euromark-a opažajo, da souporaba kopalnice, sanitarij in kuhinje v praksi deluje, saj se za nakup odločajo ljudje, ki so takšnega življenja že navajeni.