Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2013,
16.04

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Koper

Sreda, 13. 11. 2013, 16.04

7 let, 3 mesece

Ukinitev ekonomske cone v Luki Koper buri duhove na Obali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koprska občina je kritična do odločitve finančnega ministrstva, ki je zavrnilo pobudo Luke Koper za podaljšanje zakona o ekonomski coni in s tem povezanih davčnih ugodnosti.

Luka Koper je septembra zaradi uveljavljanja davčnih ugodnosti pri predvidenih investicijah v pristanišču na ministrstvo za infrastrukturo in prostor posredovala pobudo za podaljšanje davčnih ugodnosti oz. zakona o ekonomski coni. Zakon je poleg tega tudi osnova za določitev meje ekonomske cone, ki se formalno enači tudi s carinskim območjem pristanišča, so pojasnili v koprski družbi.

Ekonomske cone pomemben motor investicij Na Mestni občini Koper so izpostavili, da so ekonomske cone v celotni EU pomemben motor investicij in kakovostnih delovnih mest, davčne olajšave za investicije in odpiranje delovnih mest pa privlačijo investitorje in zagotavljajo pozitivne gospodarske učinke tako za regijo kot državo.

Namesto da bi vlada razširila ekonomsko cono na širše območje slovenske Istre, se je odločila, da ukine že obstoječo cono, čeprav je ista vlada še letos podpisala uradni dokument, v katerem je podprla ustanovitev nove ekonomske cone, ugotavljajo na občini.

Se vlada maščuje? "Ali gre res za maščevanje predsednice vlade Alenke Bratušek za obalno vstajo, ki je obranila mesto lokalne skupnosti v nadzornem svetu Luke Koper in s tem tudi ohranila predsednika uprave podjetja Gašparja Gašparja Mišiča?" se med drugim sprašujejo na občini.

Proti ukinitvi ekonomske cone so nastopili tudi v opozicijski Oljki, kjer izpostavljajo, da se nihče ni seznanil s stališči lokalnega okolja in gospodarstva do tega vprašanja, ukinitev ekonomske cone pa bi bila po njihovem mnenju tudi slab signal morebitnim investitorjem. Vladi zato predlagajo, da se postopek ukinitve zakona o ekonomski coni zamrzne in da se na to temo odpre širša javna razprava.

Ministrstvo: Luka bo še naprej prosta cona Na ministrstvu za finance so pojasnili, da je Luka Koper s carinskega vidika urejena kot prosta cona v skladu z evropsko carinsko zakonodajo, ta prosta cona pa je nadgrajena z ekonomsko cono v skladu z zakonom o ekonomskih conah.

"Z vidika evropske carinske zakonodaje je Luka Koper prosta cona vrste I in bo tudi v prihodnje še naprej poslovala kot prosta cona," so dodali. Tako se carinski nadzor v prosti coni zagotavlja in opravlja skladno z veljavno evropsko carinsko zakonodajo, z vidika dajatev pa se blago v prosti coni obravnava, kot da ne bi bilo na carinskem območju Unije.

Zakon o ekonomskih conah po pojasnilih ministrstva tudi ne vpliva na izvajanje carinske zakonodaje v Luki Koper, blago v prosti coni Luke Koper pa bo še naprej deležno ugodnosti z vidika dajatev, kot to velja za proste cone v Uniji po evropski carinski zakonodaji.

Zakaj ministrstvo režima ne podaljša? Režim, kot ga določa zakon o ekonomskih conah, se bo iztekel 31. decembra, finančno ministrstvo pa se je odločilo, da ga ne podaljša, in sicer iz več razlogov.

V zakonu določene ugodnosti na davčnem področju predstavljajo državno pomoč, ki pa v času veljavnosti zakona ni bila znatno uveljavljana oz. dodeljena, so dodali na ministrstvu.

Glede nekoriščenja davčnih ugodnosti zakona o ekonomskih conah v zadnjih letih v luki pojasnjujejo, da so vsako leto zaprosili za omenjene ugodnosti, vendar jih ministrstvo zaradi zakonskega določila, ki onemogoča koriščenje teh ugodnosti v primeru tudi najmanjšega prekrška, v katerem se znajde prosilec, ni sprejelo.

Ne spreglejte