Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
14.34

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

1

Natisni članek

Slovenske železnice Albert Pavlič Silvo Berdajs

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 14.34

6 let, 1 mesec

SŽ: Pavlič razrešen, Berdajsu očita "Dachauski proces"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

1

Silvo Berdajs, Albert Pavlič | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Najvplivnejši sindikalist na Slovenskih železnicah Silvo Berdajs je dokončno obračunal z delavskim direktorjem Albertom Pavličem, dolgoletnim zaveznikom, s katerim si je v zadnjih mesecih prišel navzkriž. Svet delavcev SŽ je Pavliča razrešil na današnji dopisni seji. "Mislil sem, da so se Dachauski procesi končali v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V teh procesih so ljudje imeli možnost obrambe. Silvo Berdajs mi te obrambe ni omogočil," se je odzval Pavlič.

Albert Pavlič ni več delavski direktor Slovenskih železnic (SŽ). Danes ga je namreč svet delavcev kapitalsko povezanih družb SŽ, ki ga vodi Silvo Berdajs, z večino glasov odpoklical s položaja. 

Čeprav je bila seja, na kateri bi morali odločati o Pavličevi razrešitvi, predvidena za četrtek, so člani sveta delavcev na Berdajsevo pobudo Pavliča odpoklicali že danes. To so storili kar na dopisni seji. 

"Ne vem, kaj se je zgodilo, ker me na seji ni bilo. Silvo Berdajs mi nikoli ni dal možnosti zagovora. "Mislil sem, da so se Dachauski procesi končali v petdesetih letih prejšnjega stoletja. A metode, ki jih uporablja Silvo Berdajs, so hujše kot takrat," se je odzval Pavlič.

Pavlič brez možnosti, a dobil podporo treh svetov delavcev

Berdajs nam je potrdil, da je svet delavcev že začel postopek za imenovanje novega delavskega direktorja oziroma direktorice. Že prejšnji teden smo na Siol.net poročali, da si želi Berdajs na tem položaju videti Nino Avbelj Lekić, članico SDS, katere člana sta že vrsto let Berdajs in Pavlič.

Pavlič v spopadu z Berdajsem ni imel resnejših možnosti. Za njegovo razrešitev so že danes dopoldne najprej glasovali sveti delavcev štirih družb iz Skupine SŽ: matične družbe SŽ, Vleke in tehnike (SŽ-VIT), Infrastrukture in Prometnega inštituta. 

V Pavličevem taboru so ostali le sveti delavcev Potniškega prometa, Tovornega prometa in Feršpeda, kar je bilo na koncu premalo. 

potniški vlak, Slovenske železnice | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Vrača se na vrh svojega sindikata

Morda se je tudi zato Pavlič že v petek odločil, da ponovno prevzame vodenje sindikata železničarjev Slovenije, ki velja za njegovo dolgoletno bazo. 

S tem avtomatično več ne izpolnjuje več pogojev za opravljanje funkcije delavskega direktorja. "Na to so me nagovorili člani sindikata. Tudi sam pa si ne želim biti del ekipe Silve Berdajsa, saj uporablja metode, ki so mi tuje," je dejal Pavlič.

Še pred tem je Pavlič vsem zaposlenim na SŽ poslal pismo, v katerem je Berdajsu očital, da se v ozadju zahteve za njegovo razrešitev skrivajo drugi motivi. Berdajs se nanj ni odzval. Pojasnil nam je, da tega tudi v naslednjih dneh ne namerava storiti. 

Policijska preiskava na SŽ

Kot smo poročali že prejšnji teden, Berdajs zahteva Pavličev odpoklic zaradi izgube zaupanja. A Pavlič o tej utemeljitvi dvomi. "Ob vsem zapisanem se ne morem znebiti občutka, da je izguba vašega zaupanja do mojega dela kot delavskega direktorja SŽ pogojena z morebitnim političnim naročilom od zunaj," je v pismu zapisal Pavlič.

Po informacijah več virov iz skupine SŽ je v ozadju zadnjega dogajanja med sindikalisti policijska preiskava, ki se je že lani tudi na podlagi anonimne prijave začela v hčerinski družbi SŽ – Potniški promet. Kriminalisti naj bi namreč iskali dokaze o sumih jemanja podkupnin v zameno za napredovanja znotraj družbe. 

Informacij o policijski preiskavi korupcijskih dejanj v družbi SŽ - Potniški promet, ki velja za njegovo bazo, Pavlič ni hotel komentirati. Zatrdil je le, da "sam nikoli ni bil objekt kriminalistične preiskave oziroma sumov preiskave kakršnihkoli kaznivih dejanj". 

Berdajs je že prejšnji teden zatrdil, da ni avtor anonimne prijave. Pavlič pa jo vidi "kot eno od metod za obračun". 

Ne spreglejte