Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
16.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

državna pomoč stečaj

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 16.14

5 let, 6 mesecev

Svea brez državne pomoči v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker gospodarsko ministrstvo ni odobrilo drugega dela državne pomoči, nadzorniki Svee ugotavljajo, da prestrukturiranje družbe ni možno, zato bodo vložili predlog za stečaj.

Nadzorni svet Svee je ocenil, da je imela načrtovana državna pomoč ključni vpliv na verjetnost uspešnosti prestrukturiranja družbe, ki zaposluje 120 delavcev.

Gospodarsko ministrstvo vladi ne bo predlagalo dodelitve državne pomoči Svei, ker je potreben znesek finančnih sredstev zelo visok in ker družba s konzorcijem bank ni uspela skleniti zavezujočega dogovora.

Direktorica denarne vire iskala pri različnih investitorjih Direktorica Svee Sonja Klopčič, ki je vodenje družbe prevzela decembra 2011, je skušala obrniti prodajne trende in znižati stroške poslovanja ter pridobiti nujno potreben obratni kapital. Družba je pripravila poslovni načrt in najprej na bankah poskušala dobiti potrebna obratna sredstva za preboj na trgu. Kot pravi Klopčičeva, žal pri bankah niso uspeli, zato je začela iskati primerne strateške partnerje za dokapitalizacijo družbe. Zaradi negotovosti pa se nihče ni odločil za dokapitalizacijo.

Svea je sicer v začetku leta našla potencialnega strateškega partnerja, Turka Cagdasa Celika, ki je obljubljal še dodatne posle in povečanje števila delovnih mest, a ta besede ni držal. Zaradi odgovornosti do zaposlenih in prizadevanja za ohranitev delovnih mest je družba zaprosila državo za pomoč, druga opcija pa je bil stečaj.

Vlada prelomila obljubo Aprila je bila družbi obljubljena pomoč v višini 3,6 milijona evrov. Prvi del pomoči v višini 1,38 milijona evrov je prejela julija in ga namenila za plačila dveh zaostalih plač ter nujno nabavo materiala.

Vlada je od Svee zahtevala tudi, da mora z bankami doseči dogovor o konverziji šest milijonov evrov posojil v kapital, da morajo večinski lastniki Svee Inženiring brezplačno prenesti svoje deleže na Slovensko odškodninsko družbo ter da se v prestrukturiranje vključi tudi Občina Zagorje ob Savi z oprostitvijo plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Svea je program prestrukturiranja oddala avgusta, z bankami se je dogovorila, da se 2,3 milijona evrov pretvori v kapital, 1,3 milijona evrov pa bi šlo na račun odpisa posojil. Skupaj z nižjimi obrestmi in odkupom nepremičnin bi skupni učinek bank znašal 5,6 milijona evrov. Klopčičeva meni, da je bil splet neugodnih okoliščin močnejši in so zdaj izčrpane vse možnosti za prestrukturiranje. Stečaj bo po njeni oceni zaščitil tako zaposlene kot premoženje družbe za poplačilo upnikov. Proces preobrazbe družbe je po njenih besedah ustavljen. Stečaj bo morda odprl novo možnost, da zdrava jedra, kot denimo koncept kuhinj Stella Lunare ali pa lepljeni nosilci za gradbeništvo, zaživijo in tako ustvarijo preporod Svee, je dejala.

Zagorski župan zaskrbljen Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je povedal, da z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov v Svei. Občina je med drugim Sveo oprostila plačevanja nadomestila za stavbno zemljišče in ponudila vso pomoč pri prezaposlovanju delavcev, ki bi izgubili delo po izvedbi prestrukturiranja.

"Sam kot župan in vsi občinski svetniki smo na podlagi informacij lastnikov in uprave podjetja verjeli, da bosta državna pomoč in program prestrukturiranja zagotovila nadaljnji obstoj podjetja. Zakaj se to ni zgodilo, občina težko odgovori, odgovor je na strani lastnikov in uprave," je dejal Švagan.

Morebitni stečaj hud udarec za občino Ocenil je, da bi bil morebitni stečaj Svee za občino zelo hud udarec, ki bo še poslabšal socialno sliko v občini. Vse humanitarne organizacije v občini pa bodo delavcem Svee pomagale po svojih zmožnostih, kar počnejo že tudi ves čas, kar so delavci praktično brez plač.

Po Švaganovi oceni pomembne naloge čakajo tudi tamkajšnji center za socialno delo, občina pa nima drugih vzvodov pomoči. "Zaveza, da bo občina pomagala pri prezaposlovanju delavcev, ostaja, žal pa občina novih delovnih mest ne more odpirati. Upam, da se tega zavedajo lastniki in uprava Svee, in da bodo v primeru črnega scenarija, to je stečaja, peljali postopke čim bolj učinkovito in čim hitreje, da bodo v največji meri zavarovali interese delavcev," je dejal.

Ne spreglejte