Petek,
7. 10. 2011,
15.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

elektrika varčevanje

Petek, 7. 10. 2011, 15.25

6 let, 7 mesecev

Stekla kampanja Uresničujmo, z energijo varčujmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo) in Eles sta začela s kampanjo osveščanja gospodinjstev z naslovom Uresničujemo, z energijo varčujmo.

Po besedah direktorja Sodo Matjaža Voduška želijo z njo spodbuditi k smotrnejši rabi energije v domovih, saj imata povečana raba in nespametno trošenje tudi okoljske vplive. Vodušek: Energija je omejen vir, ki ima svojo ceno "Potreba po električni energiji iz leta v leto narašča," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Vodušek in spomnil, da je energija omejen vir, ki ima svojo ceno. V akciji so se usmerili na gospodinjstva, saj ta porabijo tretjino vse električne energije na distribucijskem omrežju. Vodušek: Gospodinjstva niso seznanjena z metodami varčevanja Gospodinjstva v Sloveniji po njegovih besedah ne delujejo energetsko varčno in niso seznanjena z metodami varčevanja, čeprav se zavedajo, da je treba na tem področju nekaj narediti - 81 odstotkov gospodinjstev si namreč želi znižati stroške. Kako to storiti, pa ponuja kampanja.

Na spletnem naslovu kampanje www.uresnicujmo.si tako ponujajo nasvete za varčevanje z energijo. Poleg tega je na voljo tudi aplikacija za izračun potencialnih prihrankov v gospodinjstvu.

Prihranimo lahko tudi do 20 odstotkov električne energije Če bi gospodinjstva izvajala ukrepe varčevanja in upoštevala nasvete, ki jih ponuja aplikacija, bi lahko prihranila tudi do 20 odstotkov električne energije oz. 643 gigavatnih ur, je navedel Vodušek in dodal: "Uspeh bo, če bomo čez nekaj let ugotovili, da smo privarčevali 10 odstotkov."

Cilj kampanje sovpada tudi z usmeritvami EU "Cilj, ki ga zasledujemo, sovpada tudi z usmeritvami EU za zmanjšanje porabe električne energije in toplogrednih izpustov," je dejal. Z vsako prihranjeno kilovatno uro se namreč po njegovih pojasnilih zmanjšajo izpusti ogljikovega dioksida za 1,15 kilograma.

Vodušek si želi, da bi s kampanjo, katere častni pokrovitelj je evropski komisar za okolje Janez Potočnik, prispevali k miselnim premikom na tem področju in spremembi navad posameznikov. Zato je Sodo skupaj s sistemskim operaterjem prenosnega omrežja Elektrom Slovenije (Eles) k sodelovanju povabil tudi eno od prvih Eko šol v Sloveniji - Osnovno šolo Notranjski odred iz Cerknice.

Braniseljeva: Vsi skupaj lahko veliko naredimo, en sam pa bolj malo Kot je poudarila ravnateljica šole Marija Braniselj, velikih premikov na poti pozitivnega odnosa varovanja okolja ni mogoče storiti čez noč, zato sami k osveščanju prispevajo skozi poučevanje. S ciljem vzgajanja predvsem osveščajo otroke, da "vsi skupaj lahko veliko naredimo, en sam pa bolj malo".

Za projekt namenili okoli 25.000 evrov O projektu, za katerega so namenili okoli 25.000 evrov, bo po Voduškovih pojasnilih sicer osveščalo tudi pet elektrodistributerjev, ki so v večinski državni lasti.