Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
16.18

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varčevanje Društvo za marketing Slovenije osebne finance

Četrtek, 29. 10. 2015, 16.18

8 mesecev

Ste med tistimi, ki varčujejo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Varčuje več kot polovica Slovencev, med različnimi možnostmi varčevanja in naložb pa še vedno prevladuje varčevanje na banki.

Tisti, ki varčujejo, to počnejo predvsem iz dveh razlogov – za varnost v prihodnosti ter za nepredvidene stroške in nakupe. Medtem ko vsaj občasno varčuje 57 odstotkov slovenskih gospodinjstev, je podobno tudi stanje med posamezniki, saj varčuje 55,5 odstotka vprašanih v raziskavi Trženjski monitor, ki jo je Društvo za marketing Slovenije (DMS) skupaj z družbo Valicon v začetku oktobra na spletu opravilo med 529 posamezniki, starimi od 15 do 65 let.

Največ varčujejo v bankah Še vedno največ ljudi varčuje na banki, in sicer četrtina vprašanih, 15 odstotkov vprašanih varčuje doma, sledijo pa varčevanja v obliki zavarovanj, so danes, dva dni pred svetovnim dnevom varčevanja, sporočili iz DMS.

Če sodimo po nameri (ta odraža dojemanje vprašanih o njihovem ravnanju in zato ne nujno tudi stanja čez pol leta), se bo varčevanje v prihodnje povečalo. 67,5 odstotka vprašanih namreč navaja, da bodo v prihodnje varčevali. Povečal se bo delež varčevanja doma, delež nakupa žlahtnih kovin, nekoliko pa tudi delež varčevanj na banki.

Zakaj varčujemo Tisti, ki varčujejo, to počnejo predvsem iz dveh razlogov – 51 odstotkov jih varčuje za varnost v prihodnosti, 47 odstotkov pa za nepredvidene stroške in nakupe. Slaba četrtina varčuje tudi zato, da si lahko kaj privošči, slaba petina varčuje za predvidene večje stroške, za dopust jih varčuje 14 odstotkov, le desetina pa za rešitev stanovanjskega problema.

Slaba petina vprašanih (19 odstotkov) je sicer v zadnjih šestih mesecih najela kredit oz. si izposodila denar, med njimi jih je 56 odstotkov vzelo gotovinski kredit pri banki. Skoraj dve tretjini vprašanih (65 odstotkov) sta kredit vzeli načrtno, petina pa zaradi dobre priložnosti za nakup. Več kot tretjina je kredit najela za nakup ali obnovo doma.

Kdo bo vzel kredit Da bi bančni kredit vzelo v prihodnjih šestih mesecih, razmišlja 16 odstotkov vprašanih. Med njimi bi se dobra tretjina odločila za gotovinski kredit pri banki, slaba tretjina pa razmišlja o stanovanjskem kreditu, kar je bistveno več od deleža stanovanjskih kreditov v preteklega pol leta, ko ga je najela slaba desetina vprašanih.

Ne spreglejte