Četrtek,
22. 6. 2023,
22.25

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,20
zemljišča Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Četrtek, 22. 6. 2023, 22.25

5 mesecev, 2 tedna

Pravni nasvet

Soseda uporablja moje dvorišče kot dovoz. Moram to trpeti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,20
Pravni nasvet_3 | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Imam težave s sosedo, ki kot dovoz do svoje hiše uporablja moje dvorišče. Tja prihaja več vozil, tudi različni gostje, pa čeprav ima soseda dostop po drugi strani. A so si ga ogradili zaradi psov, poleg tega je dostop čez moje dvorišče lažji. To me moti in na to sem sosedo že opozoril, a ta opozoril ne upošteva. Kaj lahko naredim? Pa še eno vprašanje. Na območju se načrtuje vgradnja električnega voda v zemljo. Ali lahko zavrnem vgradnjo na svojem dvorišču, ker imajo na voljo tudi druge možnosti?

Marjan J.

Pravnik na dlani odgovarja:

Iz vašega prvega vprašanja izhaja, da soseda do svoje parcele dostopa čez vašo, čeprav nima ustanovljene služnosti in ima možnost dostopa drugje.

Služnosti se sicer lahko pridobi:

  • na podlagi pravnega posla (pogodbe), s katerim se lastnika gospodujočega in služečega zemljišča dogovorita o ustanovitvi služnosti, pravni posel se vpiše v zemljiško knjigo,
  • na podlagi sodnih ali upravnih odločb v primeru, ko lastnik gospodujoče nepremičnine te brez služnosti na služeči nepremičnini ne more uporabljati,
  • s priposestvovanjem, in sicer tako, da je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost najmanj deset let, lastnik služeče nepremičnine pa temu ni nasprotoval.

Služnost pa je lahko neodplačna ali odplačna.

Pravni nasvet_3
Novice Ali lahko priposestvujem zemljišče?

Načeloma lahko svoje dvorišče ogradite in s tem preprečite uporabo zemljišča drugim. Če ograditev ni mogoča, lahko sosedi prepoveste uporabo zemljišča, še posebej če ima možnost dostopa drugje. Če bo soseda še naprej uporabljala vašo parcelo brez vašega dovoljenja, pa lahko vložite tudi tožbo zaradi motenja posesti.

Soseda bi lahko, če nima dostopa do svoje parcele drugje, zahtevala nujno ali služnostno pot. Tako zahtevo lahko vloži na pristojnem sodišču. Za ustanovitev nujne poti pa morajo biti izpolnjene določene predpostavke, in sicer je najpomembnejša ta, da nepremičnina sosede nima povezave ali dostopa do ceste ali javne poti.

Pravni nasvet_3
Novice V bloku naenkrat več stanovanj, problem s parkirišči pa je od vseh!

Glede drugega vprašanja pa je treba povedati, da imate za potrebe vgradnje električnega voda dve možnosti – ena je, da vgradnjo zavrnete, če obstaja možnost, da vod teče drugje. Če boste vgradnjo zavrnili in bo podjetje, ki želi vgraditi kabel, temu nasprotovalo, bo moralo vložiti ustrezno tožbo za ustanovitev služnosti.

Druga možnost je ustanovitev služnosti v korist podjetja, ki polaga električne vode. Služnost je lahko tudi odplačna in za vgradnjo zahtevate nadomestilo, za katero se s podjetjem dogovorite. Taka služnost se ustanovi s pogodbo, ki ima posebno obliko in mora biti sklenjena pri notarju.

pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?