Četrtek,
22. 8. 2024,
9.18

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Zavarovalnica Triglav dobiček Triglav Skupina

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 9.18

1 teden

Skupina Triglav ob polletju z občutno višjim dobičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Zavarovalnica Triglav | Skupina Triglav je ustvarila 89,5 milijona evrov poslovnega izida pred obdavčitvijo (lani v enakem obdobju 12,1 milijona evrov), medtem ko je čisti poslovni izid znašal 75,4 milijona evrov (lani 11,4 milijona evrov). | Foto Nejc Lasič

Skupina Triglav je ustvarila 89,5 milijona evrov poslovnega izida pred obdavčitvijo (lani v enakem obdobju 12,1 milijona evrov), medtem ko je čisti poslovni izid znašal 75,4 milijona evrov (lani 11,4 milijona evrov).

Foto: Nejc Lasič

Skupina Triglav je ob polletju obseg poslovanja medletno znižala za dva odstotka na 942,9 milijona evrov. Obračunana kosmata zavarovalna premija je bila z 867,9 milijona evrov nižja za tri odstotke. Ob ugodnem gibanju škod, te so bile nižje za 34 odstotkov, je bil čisti dobiček s 75,4 milijona evrov 6,6-kratnik lanskega. Po objavi poročila je vrednost delnic Zavarovalnice Triglav poskočila za 5,98 odstotka. 

Skupina Triglav je v prvem polletju letos dosegla zelo dobre rezultate, so danes objavljeno polletno poročilo komentirali v največji slovenski zavarovalnici.

Upad obračunane premije je v pomembni meri posledica izpada premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Brez tega bi bil celotni obseg poslovanja za devet odstotkov višji kot v lanskem prvem polletju.

Razen v Sloveniji, kjer je na obseg torej vplival učinek ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je skupina premijo okrepila na večini drugih trgov regije in tam ustvarila sedemodstotno rast. Delež obračunane premije na trgih zunaj Slovenije se tako nadalje krepi. V polletju je dosegel 20,6 odstotka (lani 18,6 odstotka), delež iz Slovenije pa se je s 63,3 odstotka znižal na 57,9 odstotka.

Škodni del poslovanja skupine je bil v prvi polovici leta po pojasnilih družbe razmeroma ugoden. Obračunane škode v skupni višini 287,3 milijona evrov so bile za 34 odstotkov nižje kot lani v tem času, pri čemer so se znižale v vseh treh segmentih, najizraziteje v segmentu zdravje. To je bilo predvsem posledica prenehanja izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ocenjena vrednost škod iz naravnih množičnih škodnih dogodkov je ob polletju deset milijonov evrov, kar po navedbah zavarovalnice ne odstopa bistveno od ravni preteklih let.

Slapar: Načrte bi do konca leta lahko presegli

Skupina Triglav je ustvarila 89,5 milijona evrov poslovnega izida pred obdavčitvijo (lani v enakem obdobju 12,1 milijona evrov), medtem ko je čisti poslovni izid znašal 75,4 milijona evrov (lani 11,4 milijona evrov).

K dobičku je najbolj doprinesel segment premoženjskega zavarovanja, ob tem so uspešno poslovali vsi poslovni segmenti, so poudarili v družbi.

"Po lanskem letu, kjer so enkratni dogodki znižali naše rezultate, smo za letos napovedali normalizacijo poslovanja skladno z našo strategijo. Zadovoljni smo, da smo bili v prvem polletju pri tem zelo uspešni, saj je bilo po obetavnem prvem četrtletju enako tudi drugo," je rezultate komentiral predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Glede poslovanja skupine do konca leta je Slapar ocenil, da bi načrte lahko presegli. "Načrtovali smo, da bomo v letu 2024 ustvarili poslovni izid pred obdavčitvijo med 100 in 120 milijoni evrov. Ob polletju ocenjujemo, da ga bomo presegli in ustvarili med 130 in 150 milijoni evrov," je dejal.

Pri tem so v vodstvu po njegovih besedah upoštevali predvidene razmere poslovanja do konca leta, med katerimi ostajajo najbolj negotov dejavnik naravne množične škode, ki so običajno intenzivnejše v drugem in tretjem četrtletju.

Zavarovalnica Triglav
Novice Skupina Triglav v prvem četrtletju z rastjo dobička
Zavarovalnica Triglav
Novice Skupina Triglav lani s 16,3 milijona evrov čistega dobička
ZZZS. Kartica zavarovanja.
Novice Vlada se posipa s pepelom. Zavarovalnicam 33,5 milijona evrov nadomestila.