Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
27. 8. 2014,
13.31

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zamenjaj in prihrani ZPS

Sreda, 27. 8. 2014, 13.31

5 let, 3 mesece

Si želite nižjega računa za elektriko in plin?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Padanje cen energentov na svetovnih trgih ni bistveno znižalo računov gospodinjstev, saj posameznik ostaja nemočen. S skupinskim nakupom energije si lahko obetamo večjih prihrankov.

Po sprostitvi energetskega trga pred nekaj leti se je med ponudniki elektrike in plina vnel hud boj za potrošnike, a dobavitelja je zamenjalo zgolj vsako šesto gospodinjstvo v Sloveniji. V preteklem letu se je prvič zmanjšalo število gospodinjstev, ki so zamenjali dobavitelja, trend pa je ravno obraten pri poslovnih odjemalcih. Na zvezi potrošnikov ugotavljajo (ZPS), da potrošniki, ki tega niso storili, plačujejo več oziroma so prepričani, da gospodinjstva na splošno za energijo plačujejo preveč. Koristi so imeli predvsem dobavitelji, potrošniki pa bore malo.

Cena elektrike zanje je v zadnjem obdobju padla manj kot za podjetja. Pri padanju cen plina na globalnih trgih pa se je plin za potrošnike celo malenkost podražil. Potrošniki trenutno plačujejo 40 odstotkov več za energijo kot veliki odjemalci. Na to opozarja tudi Evropska komisija, saj se vplivi nižanja cen energentov ne prenašajo na potrošnike, kar dodatno ovira okrevanje gospodarstva.

Gospodinjstvo lahko privarčuje 100 evrov letno Zato želi ZPS z danes začeto kampanjo "Zamenjaj in prihrani" potrošnike spodbuditi k skupinskemu nakupu energije, s čimer jim bodo zagotovili cenejši nakup elektrike in plina, hkrati pa obudili konkurenco na trgu. "Več bo v skupinski nakup prijavljenih potrošnikov, večja bo naša pogajalska moč in večje prihranke bomo lahko dosegli pri dobaviteljih," je prepričana predsednica ZPS Breda Kutin. Povprečno gospodinjstvo z mesečnim stroškom za elektriko v višini 50 evrov bi ob uspešno izpeljani kampanji po prvih ocenah Kutinove lahko privarčevalo 100 evrov letno.

Sodelovanje je preprosto in omogočeno vsem potrošnikom, ne le članom ZPS, ki so gospodinjski odjemalci električne energije in/ali zemeljskega plina. Z izpolnitvijo obrazca na spletni strani Zamenjaj in prihrani prvo oddate nezavezujočo prijavo, s katero boste ZPS sporočili, da vas zanima zamenjava dobavitelja energenta. Nato navedete podatke o pretekli porabi, da boste po licitaciji prejeli oceno prihrankov in ponudbo. "Čim natančnejši bodo podatki, boljša bo ocena prihrankov," pojasnjuje Kutinova. Za podrobnejša pojasnila je na voljo tudi brezplačna številka 080 80 22.

Sodelovanje potrošnikov je brezplačno in neobvezujoče Potrošniki se lahko prijavijo od danes dalje, zadnji dan za prijavo je 15. oktober. Naslednji dan je predvidena licitacija, na kateri bodo sodelovali vsi zainteresirani dobavitelji energentov. Zmagovalec bo tisti, ki bo ponudil najnižjo ceno za naslednjih 12 mesecev, brez skritih stroškov in vezave. V drugi polovici novembra bodo prijavljeni potrošniki prejeli oceno svojih prihrankov in ponudbo, na podlagi rezultatov pa se bodo odločili, ali bodo sprejeli ponudbo in zamenjali dobavitelja ali pa ne. Čeprav bodo potrošniki po podpisu prejeli pogodbo za eno leto, ne bodo zavezani tej pogodbi za eno leto in bodo od pogodbe odstopili kadarkoli. Pred iztekom pogodbe pa bodo potrošniki pravočasno obveščeni o ceni energenta v prihodnje.

ZPS je k sodelovanju pozvala vse dobavitelje elektrike in plina v Sloveniji ter jih seznanila s kampanjo. Predpogoj za sodelovanje na licitaciji je navzgor omejena cena za naslednjih 12 mesecev, brez sankcij za odstop od pogodbe in pravočasno obveščanje o ceni po preteku pogodbe. Kutinova ni želela napovedovati, koliko potrošnikov bi lahko sodelovalo v kampanji. Je pa ponazorila z avstrijskim primerom, kjer je bilo v spomladansko kampanjo prijavljenih 260 tisoč potrošnikov, za menjavo dobavitelja pa se je odločilo 70 tisoč gospodinjstev. Skupaj so privarčevali več kot 12 milijonov evrov. Dejanski prihranki so zaradi obujanja konkurence še večji, kajti cene se znižajo na celotnem trgu.

Evropski potrošniki prihranili 135 milijonov evrov Kampanja je sicer novost za slovenski trg, v Evropi pa je takšen način stiskanja dobaviteljev ustaljena praksa. Kot je povedala direktorica Evropske potrošniške organizacije Moniqu Goyens, je v dozdajšnjih devetih akcijah kolektivnega nakupa energije, ki so jih organizirale evropske potrošniške organizacije, skoraj tri milijone potrošnikov prihranilo prek 135 milijonov evrov. "Skupinski nastopi so le del zgodbe. Potrošniki potrebujejo podjetja, ki spoštujejo pravila igre, ki spodbujajo konkurenčnost na trgu energije."

Skupinske nakupe poleg Evropske komisije podpira tudi Acer (Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev) in Agencija za energijo.

Ne spreglejte