Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2012,
13.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Wolfgang Schäuble

Torek, 4. 12. 2012, 13.42

7 let, 2 meseca

Schäuble: Pomoči bankam še ne bo kmalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemški finančni minister, Wolfgang Schäuble, poudarja, da ne bo mogoča nikakršna dokapitalizacija bank, dokler ne bo vzpostavljena in delujoča bančna unija.

Izjava gre močno proti pričakovanjem bank, ki so se nadejale svežih prilivov kapitala z naslova Evropskega mehanizma za stabilnost (ESM). Wolfgang Schäuble je skupaj s francoskim finančnim ministrom, Pierrom Moscovicijem, sodeloval na odboru Evropskega parlamenta za ekonomske in denarne zadeve ter novinarjem povedal, da "do dokapitalizacije bank s strani ESM-ja še ne bo prišlo v prihodnjem tednu, niti ni verjetno, da bi do tega sploh prišlo kmalu". Ob tem je dodal, da so pričakovanja bank o takojšnjem dostopu k reševalnim sredstvom posledica pretiranih pričakovanj, poroča EUobserver.

Schäuble je tudi močno poudaril, da bi bila vsakršna pomoč bankam dana na podlagi strogih pogojev, za pomoč pa bi morale uradno zaprositi vlade držav članic. Nemški finančni minister je hkrati poudaril, da bo potrebno strogo ločevanje med novimi nadzornimi pristojnostmi Evropske centralne banke (ECB) in njeno vlogo pri oblikovanju denarnih politik. Ob vprašanju desnosredinskega španskega poslanca Pabla Zalbe Bidegaina glede položaja Španije je Schäuble vendarle priznal, da ta država ne more več dolgo čakati.

Pred tem je španska vlada že uradno zaprosila za slabih 40 milijard evrov vreden paket pomoči, s katerim nameravajo reševati svoj bančni sektor. Med članicami evroobmočja, ki najbolj nestrpno pričakujejo pomoč ESM-ja, je tudi Irska, ki mora reševati banki Bank of Ireland in Anglo-Irish, ki imata obe večmilijardne izgube.

V bančno unijo bi morale biti vključene vse članice EU

Petsto milijard evrov vreden sklad pomoči je bil sicer ustanovljen že septembra in je nadomestil do takrat veljavni Evropski instrument za finančno stabilnost (ESFS). Evropski finančni ministri pa prav v teh dneh razpravljajo o zakonodajnih predlogih za vzpostavitev bančne unije evroobmočja. Predlog predvideva, da bi Evropska centralna banka postala edini nadzornik bančnega sektorja evroobmočja, v veljavo pa naj bi stopil leta 2013. Izjava nemškega finančnega ministra je sicer eden zadnjih poskusov nemške vlade, da bi omejila možnost obširnih pomoči bankam ESM-ja. V uradnem Berlinu si prizadevajo tudi, da bi svoje deželne banke (Ländesbanks) izvzeli iz enotnega bančnega nadzora.

Medtem je francoski finančni minister Moscovici še pozval k novim političnim strukturam in morebitnim spremembam pogodbe za evroobmočje. "Morali bi razmisliti o izvršilni vlogi v evroobmočju in o ministru evroobmočja," je povedal in hkrati pozval k možnosti sestave stalnega odbora evropskih poslancev, ki bi se ukvarjali izključno z vprašanji območja enotne valute. Poslanci pa so že izrazili bojazen, da nadaljnja integracija sedemnajstih držav članic evroobmočja lahko privede do drobljenja bančnega nadzora na enotnem trgu.

Vendar je Schäuble ob tem poudaril, da je najboljši način za zagotovitev pravičnega bančnega nadzora vključitev vseh članic EU v bančno unijo, tudi tistih, ki ne uporabljajo evra, še poroča EUobserver.

Ne spreglejte