Sreda,
30. 4. 2014,
18.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

borza

Sreda, 30. 4. 2014, 18.08

7 let, 2 meseca

Politično dogajanje potisnilo v rdeče tudi tečaje na Ljubljanski borzi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so se ta teden, ki je bil zaradi prvomajskih praznikov nekoliko skrajšan, v povprečju znižali.

Navzdol jih je v ponedeljek strmo potisnila vnovična politična nestabilnost v državi. Indeks SBI TOP je na tedenski ravni izgubil poldrugi odstotek. V luči ponovno povečane nestabilnosti na domačem političnem prostoru, ki sledi zmagi ljubljanskega župana Zorana Jankovića na kongresu največje vladne stranke Pozitivna Slovenija, so tečaji na Ljubljanski borzi v ponedeljek dobesedno strmoglavili. Niti blaga rast v torek in danes padca na tedenski ravni ni ublažila.

Promet je skupaj s svežnji ta teden dosegel približno 5,22 milijona evrov Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je današnje trgovanje sklenil pri 746,52 točke, kar je 1,64 odstotka manj kot prejšnji petek. Zaradi prvomajskih praznikov se v četrtek in petek na borzi ne bo trgovalo. Promet je skupaj s svežnji ta teden dosegel približno 5,22 milijona evrov.

"Kljub predprazničnemu času je bilo ta teden na Ljubljanski borzi dogajanje zelo pestro. Promet je bil povečan. Po začetku političnih premikov in dogodkov, ki so sledili v petek in dalje, se je sprva na borzi pojavila negotovost. Tečaji so v ponedeljek zgrmeli, saj je SBI TOP padel za kar štiri odstotke," je povedal Marko Pavlović iz borznoposredniške družbe GBD.

Na borznem parketu Pavlović pričakuje v naslednjih tednih pestro dogajanje. "Podjetja imajo dobičke, bliža se obdobje skupščin in dividend, tako da lahko ob morebitnih padcih tečajev novi kupci pričakujejo višje dividendne donosnosti, kar pa seveda zopet generira povpraševanj oziroma nakupe," je pojasnil.

Ob tem je opozoril, da je bančni sistem saniran, da so banke dejansko polne denarja, obrestne mere pa nizke. "Kdo bo upravljal te državne banke, ki obvladujejo več kot polovico slovenskega bančnega trga, s kakšno politiko in kaj se bo financiralo, pa definitivno v ozadju ostaja glavni motiv za trenutne politične premike," je še komentiral Pavlović.

Delnice novomeške Krke so se v treh dneh pocenile za 0,70 odstotka na 63,55 evra Najprometnejše delnice so bile v tem tednu delnice Telekoma Slovenije, saj so z njimi borzni posredniki ustvarili za 1,48 milijona evrov prometa. Ob tem so se tudi najbolj pocenile, saj so zdrsnile za 6,68 odstotka na 132 evrov. Po prometu sledijo delnice novomeške Krke, s katerimi je bilo prometa za 1,47 milijona evrov. V treh dneh trgovanja so se pocenile za 0,70 odstotka na 63,55 evra.

Z delnicami Zavarovalnice Triglav, ki so se ta teden pocenile za 0,04 odstotka na 22,99 evra, so ustvarili za 341 tisoč evrov prometa. Med prometnejšimi delnicami so bile tudi delnice Luke Koper s 324 tisoč evri prometa. Ob tem so delnice padle za 1,23 odstotka na 15,30 evra. Na izhodišču pri 11,30 evra so ostale delnice Pozavarovalnice Sava, na tedenski ravni pa so na vrednosti izgubile tudi delnice Petrola, ki so šle navzdol za 1,06 odstotka na 279 evrov.

Več optimizma veje iz trgovanja z Gorenjevimi delnicami, ki so pridobile 1,96 odstotka in trgovalni teden zaključile pri 5,30 evra. Mercatorjeve delnice pa so šle navzgor za 0,67 odstotka na 75,50 evra.

Pavlović v prihodnjih tednih in mesecih na borznem parketu vsekakor pričakuje negotovost. "Predvsem na delnicah državnih podjetij, ki so na seznamu prodaje. Tu bi se lahko postopki nekoliko upočasnili in poraja se vprašanje, ali se bodo ti postopki nadaljevali še naprej," je še dodal.