Petek,
16. 8. 2013,
18.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Michael Bloomberg nasvet Bloomberg

Petek, 16. 8. 2013, 18.23

7 let, 2 meseca

Pet nasvetov za uspeh v poslovnem svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški milijarder in newyorški župan Michael Bloomberg je objavil pet nasvetov, kako uspeti v poslovnem svetu. Navdih je črpal iz svojega poslovnega udejstvovanja, županovanja in filantropije.

1. Tvegajte

Življenje je prekratko, da bi se izogibali neuspehu, je prepričan Bloomberg. Sam je imel le eno redno zaposlitev, ki jo je izgubil pri 39 letih. To ga ni potrlo, temveč spodbudilo. Ustanovil je svoje lastno podjetje.

Podjetje je osnoval na nepreverjeni ideji, zato so mu vsi napovedovali neuspeh. Podoben odziv je doživela tudi njegova odločitev, da kandidira za newyorškega župana.

"Če želite uspeti, morate biti pripravljeni na to, da vam tudi spodleti – potrebujete pa pogum, da kljub temu zgrabite priložnost," je jasen. Bloomberg danes velja za model uspešnega poslovneža, za newyorškega župana pa je bil izvoljen tri mandate zapored.

2. Vsak je svoje sreče kovač

"Sreča je del uspeha, a bolj trdo boste delali, več sreče boste imeli," poudarja. Četudi ne opravljate svojega sanjskega dela, se vedno trudite po svojih najboljših močeh, saj "trdo delo ustvarja priložnosti tam, kjer jih vaš življenjepis ne more".

3. Bodite vztrajni

Vztrajnost se splača. Vedno bodite pripravljeni iskati nove stike in priložnosti. Bloomberg je svojo priložnost iskal tako, da se je v ameriški investicijski banki Merril Lynch dan za dnem sprehajal po hodnikih in mimoidočim ponujal kavo.

"Četudi so me ljudje postrani gledali in se spraševali, kdo sem, so še vedno vzeli kavo," pripoveduje. Tri leta pozneje je Merril Lynch postal prva stranka njegovega mladega podjetja.

4. Ne prenehajte se učiti

Vedno se je treba spraševati: "Zakaj?" Nič ni močnejšega kot odprt, radoveden um, ki se je pripravljen vse življenje učiti ne glede na področje ustvarjanja, poudarja.

"Svet je poln ljudi, ki so se prenehali učiti, saj so prepričani, da jim je vse jasno, ti vam bodo vedno znali navesti tisoč razlogov, zakaj nečesa ni mogoče storiti," pravi. Njegov nasvet v tem primeru je preprost: če želite uresničiti svoje sanje in izboljšati svet, jih pač ne poslušajte.

5. Vračajte

"Za svoje dosežke in poraze ste odgovorni sami, vendar uspešni boste zgolj, če boste znali svoje nagrade deliti z drugimi," poudarja Bloomberg, ki meni, da je uspeh nekaj vreden le, če z njim obogatite tudi življenja drugih.