Četrtek,
18. 10. 2012,
10.32

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nemčija Grčija

Četrtek, 18. 10. 2012, 10.32

7 let, 7 mesecev

Nemčija je neuradno Grčiji že odobrila naslednji sveženj pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel čaka na poročilo trojke o napredku Grčije, preden tudi uradno sporoči, da ji je Nemčija odobrila naslednji sveženj pomoči.

Po pisanju nemške spletne strani Spiegel naj bi nemška vlada sicer pred uradno naznanitvijo počakala na poročilo trojke o napredku Grčije, neuradno pa naj bi že sprejela odločitev, da Atenam odobri naslednji 130-milijardni sveženj pomoči. V tem primeru se grška vlada ne bo izognila pritisku na izpeljavo nadaljnjih reform. V katero smer se Nemčija nagiba, je že preteklo nedeljo razkril nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ko je dejal: "Grčija ne bo razglasila državnega bankrota." Od takrat je tudi širši javnosti jasno, da se je Nemčija odločila, da ne bo dopustila grškega bankrota. Že nekaj časa namreč nemška vlada skupaj z drugimi državami v evrskem območju in trojko – Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) – išče primerno rešitev. Nemčija naj bi zagotovila Grčiji, da ostane še naprej v evrskem območju, kljub temu pa še vedno ostaja pobuda za reforme in varčevalne ukrepe.

Prvi del pomoči naj bi Grčija prejela najpozneje novembra Naslednjo tranšo svežnja pomoči v vrednosti 31,5 milijarde evrov, ki naj bi jo izplačali najpozneje novembra, bi Nemčija nakazala na poseben varčevalni račun pri grški centralni banki. S tem bi lahko Grčija poplačala obresti in potekle posojila. Sicer ima grška vlada odprt podoben račun, vendar ga nadzoruje grška finančna agencija. Ko bo Grčija prejela drugi sveženj pomoči, pa Nemčija želi, da bo račun odprt pri instituciji, ki ni v popolni oblasti grške vlade.

To, ali bo Grčija prejela drugi sveženj pomoči, pa ni le težava, s katero se bo spoprijela Nemčija, temveč tudi Francija. Tudi ta je sita tega, da se vsak mesec ukvarja še s težavami Grčije, zato naj bi si Nemčija prizadevala, da Grčija v prihodnje ne bo zaprosila za še tretji sveženj pomoči, vendar je to močno vprašljivo, še piše Spiegel.