David Kos

Torek,
23. 2. 2016,
9.46

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

nafta

Torek, 23. 2. 2016, 9.46

7 let, 7 mesecev

Nafta bi se lahko podražila šele prihodnje leto

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Mednarodna agencija za energijo ocenjuje, da se cene nafte ne bodo začele zviševati pred letom 2017. Ko se bodo, pa bo trend zaradi obsežnih zalog nafte na trgu počasen.

Potem ko je Mednarodna agencija za energijo (IEA) objavila podatke, da bi se lahko dnevna proizvodnja ameriške nafte iz skrilavcev letos skrčila za 600 tisoč sodov, so se cene nafte včeraj okrepile za več kot pet odstotkov. Podražitvi so sledili tudi borzni trgi v ZDA, Evropi in Aziji.

Okrevanje cen nafte bo počasno "Današnji pogoji na naftnem trgu ne kažejo, da bi se lahko cene v bližnji prihodnosti občutno okrepile - če seveda ne bo kakšnega velikega geopolitičnega dogodka," piše v poročilu IEA za prihodnje petletno obdobje. Začetek rasti cen pričakujejo leta 2017, vendar bo okrevanje počasno.

Medtem ko je bilo treba sredi leta 2014 za sod nafte odšteti več kot 100 dolarjev (90 evrov), so cene v začetku leta padle pod 30 dolarjev (27 evrov) za 159-litrski sod. To se je nazadnje zgodilo leta 2003.

Naložbe v raziskovanje zalog nafte bodo še upadale IEA ocenjuje, da naj bi naložbe v raziskovanje zalog nafte in opremo letos upadle za 17 odstotkov, potem ko so jo že lani znižali za 24 odstotkov. Če se bodo napovedi uresničile, bi bil to prvi padec v dveh letih zapored po letu 1986.

Povpraševanje po nafti naj bi sicer še naprej naraščalo, vendar nekoliko počasneje. Če se je še lani dnevna poraba nafte povečala za 1,6 milijona sodov dnevno, naj bi se letos ustavila pri 1,2 milijona sodov dnevno, na 95 milijonov evrov sodov dnevno, v srednjeročni napovedi še ugotavlja IEA.