Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2011,
10.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Blaž Miklavčič GH Holding lastnik

Sobota, 30. 7. 2011, 10.44

1 leto

Miklavčič postal največji lastnik GH Holdinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največji lastnik GH Holdinga, ki so ga pred štirimi leti ustanovile družbe SGP Pomgrad, Konstruktor VGR in Kraški Zidar, je od začetka tedna njegov prvi mož Blaž Miklavčič.

Miklavčič je potrdil, da je prek svojega podjetja MM Teh odkupil 49 odstotkov delnic holdinga.

Odštel naj bi slabih 300.000 evrov

Za to naj bi odštel od 250.000 do 300.000 evrov, kar je dobra polovica vrednosti kapitala GH Holdinga na zadnji dan predlanskega leta. Miklavčiču so delnice v enakem deležu prodali vsi trije od dosedanjih delničarjev GH Holdinga, vsak od njih pa ima po novem v lasti le še 17-odstotni delež v družbi.

Medtem ko je SGP Pomgrad, ki je v lasti Stanka Polaniča, dosedanjega prvega nadzornika GH Holdinga, delnice pred dnevi že preknjižil na Miklavčiča, naj bi Kraški Zidar in Konstruktor VGR, ki je tik pred stečajem, to storila v naslednjih dneh.

O podrobnostih ni govoril

"Gre za realizacijo že prej sklenjenega dogovora," je dejal Miklavčič, ki podrobnosti delnega menedžerskega odkupa ni želel komentirati. Kako ga je financiral, bodo tako zelo verjetno razkrile šele bilance njegovega podjetja MM Teh, ki ima 7500 evrov osnovnega kapitala, lani pa ni poslovalo.

Miklavčič je hkrati zanikal neuradne informacije o nesoglasjih s Polaničem, ki naj bi bila povezana z dogovarjanjem o lastniških razmerjih in razhajanji glede prihodnjega razvoja holdinga.

Glavno besedo bo imel Miklavčič A če je Polanič (pred meseci je izstopil tudi iz nadzornega sveta svojega SGP Pomgrad) v gradbenih krogih v zadnjih letih veljal za "očeta" in glavnega stratega GH Holdinga, ki je leta 2009 samostojno ustvaril že skoraj 14 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, bo imel glavno besedo v njem očitno Miklavčič.

V upravnem odboru ne bo nobenega od lastnikov

Poleg tega, da lahko družbo po novem večinsko lastniško obvladuje zgolj v dogovoru z enim od treh preostalih lastnikov, so mu ti v četrtek v roke v celoti predali še vajeti vodenja GH Holdinga. Na skupščini delničarjev so namreč odločili, da bo družba prešla na enotirni sistem upravljanja.

V novem upravnem odboru, ki ga bo vodil Miklavčič, ne bo nobenega izmed treh direktorjev oz. lastnikov ustanoviteljev GH Holdinga, ki so doslej sedeli v njegovem nadzornem svetu (poleg Polaniča še lastnik Konstruktorja Marjan Pinter in predsednik uprave Kraškega Zidarja Radoš Lipanje).

Družbo bo lahko zastopal samostojno

Za člane upravnega odbora so delničarji potrdili Rolanda Tušarja, Gregorja Jernejca (oba prihajata iz GH Holdinga) in Boštjana Hernavsa, nekdanjega zastopnike družbe PAP Avtomatika.

O okrepljeni vlogi Blaža Miklavčiča v GH Holdinga priča tudi podatek, da bo lahko družbo kot predsednik upravnega odbora zastopal samostojno in brez omejitev, posamezni člani pa bodo to lahko počeli le skupaj z njim.

"Zaposlene plačujemo redno" "Imamo velike ambicije z železnicami, dva nova projekta pa začenjamo tudi v tujini. Za razliko od nekaterih drugih pa svoje zaposlene plačujemo redno," je Miklavčič odgovoril na vprašanje Dnevnika, ali je z nakupom 49 odstotkov GH Holdinga tudi uradno vstopil med najvplivnejše igralce na gradbenem trgu.

Ne spreglejte