Petek,
5. 9. 2014,
9.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aerodrom Ljubljana prodaja Fraport

Petek, 5. 9. 2014, 9.59

6 let, 7 mesecev

Matej Pirc: Glede cene smo presegli pričakovanja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik uprave SDH Matej Pirc pravi, da so s ceno 61,75 za delnico Aerodroma Ljubljana presegli pričakovanja. Šef kupca, nemškega Fraporta Stefan Schulte, pa: "Ne iščemo hitrih zaslužkov."

Aerodrom Ljubljana je prodan za dobrih 240 milijonov evrov oziroma nekaj manj kot 62 evrov za delnico. "Presegli smo pričakovanja," pravi predsednik uprave SDH Matej Pirc, ki je poudaril, da bo kupec zagotovil tudi ustrezen nadaljnji razvoj največjega slovenskega letališča. Kupnino bodo prodajalci prejeli, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, o katerih Pirc ni želel govoriti.

Pirc: Fraport je ponudil resen razvojni načrt Pirc je tudi zavrnil nekatere namige, da naj bi prodaja potekala netransparentno, in poudaril, da so imeli vsi interesenti še ta teden možnost dvigniti ceno za nakup Aerodroma Ljubljana, a tega niso storili. "Letališče smo prodali najboljšemu ponudniku z resnim razvojnim načrtom."

Predsednik uprave Fraporta Matthias Zieschang je pohvalil prodajni postopek in poudaril, da tako profesionalnega postopka še niso videli. Zieschang je večkrat izpostavil, da je Fraport dolgoročni investitor in ne iščejo hitrih zaslužkov. Po njegovih besedah bo v prihodnje promet, tako potniški kot tovorni, rastel, saj ima celotna Slovenija odlično lego v Evropi. "Imamo izkušnje, kako razvijati letališče naprej, vendar si bomo najprej vzeli čas."

"Ne načrtujemo odpuščanj" Zieschang je tako povedal, da bo nova vizija letališča jasna kmalu, a da ne načrtujejo odpuščanj. Na vprašanje, ali lahko napove, kakšni so cilji pri številkah, pa je odgovoril, da je to poslovna skrivnost. Glede Adrie Airways Zieschang pravi, da je za Fraport to pomembna družba in da z njo nameravajo poslovati tudi v prihodnosti. Kaj bo s Skobrijevo upravo? Tudi na to vprašanje prvi mož Fraporta ni želel konkretno odgovoriti, poudaril pa je, da je profesionalna in da poznajo njeno delo. "O tem je še prezgodaj govoriti," pravi Zieschang, ki dodaja, da lokalni menedžment ponavadi najbolje ve, kako se vodi družbo, in da bo katerakoli uprava imela popolno podporo.

Zdajšnji predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir poudarja, da prodaja Fraportu za letališče pomeni "nov mejnik za razvoj letališča. Z novim lastnikom pričakujemo boljši in hitrejši razvoj letališča."

Od štirih ponudnikov so se v sklepni krog pogajanj uvrstili le Nemci Za nakup 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, ki upravlja z najpomembnejšim slovenskim letališčem Jožeta Pučnika, so prispele štiri ponudbe, v sklepni krog pogajanj pa se je uvrstil le nemški Fraport. Poleg najvišje cene naj bi po neuradnih informacijah v ponudbo vključil najmanj razveznih in odložnih pogojev, je pred časom poročal Dnevnik.

Iz največjega slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so v odzivu na prodajo sporočili, da z družbo Fraport že sodeluje na letališču Frankfurt ter da upajo, da bodo z novim upravljalcem sklenili dolgoročno dobro sodelovanje, tako da bosta družbi skupaj tudi v prihodnje lahko zagotavljali mobilnost regionalnega prebivalstva.

Francozi želeli tretji krog Poleg Nemcev je za favorita za nakup Aerodroma veljal francoski upravljavec letališč Vinci Airport. Ta naj bi v zadnjem času nekoliko zviševal ponudbo, a naj bi bila ta še vedno slabša od nemške, še pišejo Finance. Francoski Vinci Airports ni zadovoljen s postopkom prodaje, zato je predsednik uprave družbe Nicolas Notebaert SDH predlagal, naj izpeljejo tretji krog pogajanj.

Francoze v pismu SDH zanima, zakaj so za edinega svetovalca in edino možnost komuniciranja izbrali družbo KPMG Frankfurt, če je bilo jasno, da bo v postopku sodeloval upravljalec frankfurtskega letališča, in zakaj so pred začetkom drugega kroga najavili, da bodo sledili dosedanjim praksam in v naslednji krog pogajanj povabili dva do tri ponudnike, pozneje pa tega niso spoštovali.

Spomnili so tudi, da je vlada tik pred rokom za oddajo zavezujočih ponudb sporočila, da bo zamrznila privatizacijo. To je po navedbah Vincija povzročilo pritisk na nižanje cen za večino ponudnikov. "Ali je kakšen od ponudnikov dobil drugačna sporočila?" se sprašujejo v Vinciju. Ob tem dodajajo, da ima SDH še vedno možnost, da to popravi. Vinci zato predlaga, naj SDH organizira "odprt, transparenten in hiter" tretji krog pogajanj.