Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 12. 2013,
15.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Koper Gašpar Gašpar Mišič

Torek, 31. 12. 2013, 15.37

7 let, 2 meseca

Luka Koper dosegla rekorden pretovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prav na zadnji dan leta so v Luki Koper dosegli rekordnih 600.000 kontejnerskih enot pretovora na kontejnerskem terminalu v enem letu.

Za koprsko pristanišče gre prav tako za rekordnih 18 milijonov ton pretovora. Predsednik uprave Luke Gašpar Gašpar Mišič je ob tem napovedal, da bo leto 2014, zlasti z vidika naložb, prelomno.

"Leto zamujenih investicij" Žal bo šlo v prihajajočem letu tudi za "leto zamujenih investicij", je ocenil Gašpar Mišič ob robu srečanja, ki ga je Luka ob tej priložnosti pripravila za zaposlene ter predstavnike lokalne skupnosti in medijev: "Skorajda vse naložbe v pristaniško infrastrukturo, ki jih imamo v planu za leto 2014, bi morale biti že izvedene v predhodnih letih."

Ob tem je predsednik uprave napovedal, da bodo ne glede na zamude delali za naprej: "V letu 2014 in v začetku leta 2015 se bo marsikaj zgodilo v Luki Koper v investicijskem smislu."

Kot je izpostavil, bodo izkoristili primerjalne prednosti Slovenije, ki predstavlja "pomemben člen v logistični verigi na poti tovora od Daljnega in Bližnjega vzhoda do držav srednje in vzhodne Evrope".

V Luko Koper pripeljejo več tovora, kot ga iz nje krene na pot Mišič je priznal, da je Luka Koper sama premajhna, da bi konkurirala z večjimi mednarodnimi pristanišči, zato toliko bolj poudarja pomen nadaljnjega sodelovanja znotraj združenja severnojadranskih pristanišč Napa. Prav prek tega sodelovanja bodo lahko zagotovili več tovora v povratni smeri. V Luko Koper namreč pripeljejo več tovora, kot ga iz nje krene na pot.

Trenutno je v teku poglabljanje prvega luškega bazena na predelu operativne obale za pretovor zabojnikov do globine 14 metrov, pri čemer so tudi že izbrali izvajalca del, ki bo začel s pripravljalnimi deli v začetku januarja, z deli pa naj bi zaključili aprila. Do konca leta naj bi nato izpeljali še dodatno poglobitev do 15 metrov globine. "Kontejnerski terminal je naša ključna razvojna prednost," je utemeljil Gašpar Mišič.

Predsednik uprave je prepričan, da lahko presežejo tudi srednjeročne cilje, vendar bo to mogoče le, če bodo Luko prepoznali kot pomemben razvojni subjekt tudi v lokalni skupnosti ter pod pogojem, da bo slovenska politika sledila potrebam razvoja Luke, ki so hkrati potrebe razvoja širše regije.

"Samo dobri delavci ne bodo več dovolj" Da je rekordni pretovor lep dosežek in obenem spodbuda za naprej, je izpostavila namestnica predsednice nadzornega sveta Elen Twrdy. Ob tem pa je dodala, da "samo dobri delavci ne bodo več dovolj - potrebno je pohiteti z investicijami, tako na sami obali, morju kot tudi v zaledju z drugim tirom".

Na potrebo po pospešitvi infrastrukturnih investicij je opozoril tudi koprski župan Boris Popovič, ki je ponovno izrekel podporo lokalne skupnosti načrtom Luke. Ob tem je Popovič izrazil upanje, da bo "podjetje Slovenija začelo delati na tak način, kot deluje Luka Koper, se pravi brez zatiskanja pasu, z boljšimi plačami in z več dela".

Ne spreglejte