Nedelja,
31. 7. 2011,
15.44

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

biomasa energetika

Nedelja, 31. 7. 2011, 15.44

8 mesecev

Končuje se javna razprava o strategiji izkoriščanja biomase v energetske namene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Danes se končuje javna razprava o strategiji izkoriščanja biomase v energetske namene, ki jo je pripravilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po oceni ministrstva je na področju izrabe gozdne biomase še precej rezerv, uporabo kmetijskih rastlin v energetske namene pa je treba postaviti v kontekst temeljnih ciljev kmetijstva.

"Zagotavljanje energije moramo usmeriti v naravne vire energije"

Glavni razlog za pripravo osnutka dokumenta, ki jo je pripravila strokovna skupina, ki jo je imenoval kmetijski minister Dejan Židan, je bil, da je bila uporaba kmetijskih pridelkov v energetske namene do sedaj prepuščena precejšnji stihiji.

Po mnenju ministrstva je treba v prvi vrsti politiko na področju zagotavljanja energije usmerjati v naravne vire energije, kot so vodna, vetrna, sončna in geotermalna, kjer je možnosti za učinkovitejše izkoriščanje omenjenih potencialov še precejšnje.

Kmatijska in gozdna biomasa sta pomemben potencial

Ne glede na to pa po oceni ministrstva kmetijska in gozdna biomasa predstavljata pomemben potencial.

Strategija zato opredeljuje vizijo in vlogo kmetijstva in gozdarstva na področju prizadevanj za povečanje zagotavljanja obnovljivih virov energije v Sloveniji do leta 2020. Obravnava tudi rabo gozdne in kmetijske biomase za proizvodnjo toplotne in električne energije ter pridelavo oljnic za pridobivanje biodizla in pogonskih olj.

Julija je potekal posvet o uporabi biomase Izraba gozdne biomase mora po mnenju ministrstva temeljiti na poseku lesa, ki se ne uporablja za predelavo v lesne izdelke.

V okviru javne razprave je v državnem svetu v začetku julija potekal posvet o uporabi biomase, ki sta jo organizirala parlamentarna skupina Globe Slovenija in Svet za varstvo okolja RS.

Prednostna naloga je pridelava kakovostne hrane

Minister Židan je na posvetu poudaril, da je prednostna naloga slovenskega kmetijstva proizvodnja kakovostne hrane, nato pridelava krme za živali in šele na koncu za energetske namene. Večina udeležencev posveta je po navedbah ministrstva menila, da je za energetske namene bolj primerna uporaba odpadne kmetijske in lesne biomase, energetske rastline za biomaso pa je smiselno pridelovati le na zemljiščih, ki so onesnažena ali manj vredna.

Strategija naj bi bila po pričakovanju ministra Židana pripravljena v treh do štirih mesecih, o tej temi pa bodo govorili tudi ministri EU na prvem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v okviru predsedovanja Poljske.