Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
12.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator prodaja kronologija

Četrtek, 26. 6. 2014, 12.29

6 let, 7 mesecev

Kako se je prodajal Mercator ali v deveto gre rado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Saga o prodaji "najboljšega soseda" se bo uradno končala jutri, ko bo Agrokor Ivice Todorića po dogovoru s konzorcijem nakazal denar za nakup Mercatorja. Zgodba o začetku prodaje pa sega v leto 2005.

Tistega leta je vodstvo Mercatorja na čelu z Zoranom Jankovićem predlagalo privatizacijo Mercatorja, ki naj bi ga odkupili menedžerji podjetja, država, strateški dobavitelji in preostali delničarji, a načrta niso izpeljali.

Avgusta 2005 se je država umaknila iz lastništva Mercatorja. Paradržavna sklada Kad in Sod sta brez javnega razpisa prodala 30 odstotkov trgovske verige Istrabenzu Igorja Bavčarja in Pivovarni Laško Boška Šrota.

Novembra tistega leta je novi nadzorni svet odpoklical Jankovića.

Za poskusom prevzema Janković? Aprila 2006 je londonski investicijski sklad Altima Global Situtations Master Fund objavil ponudbo za nakup do 24,99 odstotka Mercatorjevih delnic. Za poskusom prevzema naj bi stala srbska tajkuna Miroslav Mišković in Milan Beko oziroma prek njiju Zoran Janković. Čez slaba dva tedna je Altima ponudbo preklicala.

Leta 2007 je Istrabenz laškim pivovarjem prodal polovico svojega deleža Mercatorja, leto pozneje pa prek avstrijske banke Hypo napovedal prodajo še preostalega deleža. Naslednje leto je Infond Holding (v posredni lasti Šrota) z avstrijskim Raishop Holdingom, hčerinsko družbo Raiffeisen Investmenta, podpisal sporazum o prodaji 23 odstotkov Mercatorja, a je urad za varstvo konkurence zavrnil soglasje k prodaji in pozneje je posel propadel.

Enako je posel propadel konec leta 2008, ko so Pivovarna Laško, njene povezane družbe in Infond Holding objavili poziv za prodajo skupno okoli 48 odstotkov delnic Mercatorja.

Banke upnice zasegle delnice Infond Holding in Pivovarna Laško sta spomladi 2009 napovedali, da je na prodaj še četrtina Mercatorja. Konec tistega leta so banke upnice zaradi neporavnanih milijonskih posojil zasegle delnice Mercatorja in zanje iskale novega lastnika.

Potem ko je hrvaški Agrokor najprej zanikal zanimanje za Mercator, so se pogovori o prodaji začeli konec leta 2009. Agrokor je takrat ponudil 221 evrov za delnico Mercatorja, a tega nikoli ni podkrepil s prevzemno ponudbo.

V začetku leta 2010 je Agrokor za delnico ponujal 195 evrov. Marca 2011 se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za prodajo delnic Mercatorja v lasti skupine Pivovarna Laško. Za delnico je največ – 206 evrov – ponujal Agrokor, zato so se Laščani kmalu o prodaji pogajali samo s hrvaškim živilskim podjetjem, ki je aprila ponudbo zvišal na 221 evrov. Prodajo je preprečil urad za varstvo konkurence.

Agrokor se je v začetku februarja 2012 umaknil iz procesa za nakup delnic Mercatorja, uradno zato, ker se jim s prodajalci, predvsem NLB, ni uspelo ničesar dogovoriti, v javnosti pa se je ugibalo, da Agrokor nima 850 milijonov evrov za nakup Mercatorja, kolikor bi moral takrat plačati.

Agrokor za delnico ponujal vse manj Družbe iz skupine Pivovarne Laško so skupaj z NLB, NKBM, Gorenjsko banko, Prvi faktor-Faktoringom Beograd, Banko Koper, banko Hypo, NFD 1, Banko Celje in NFD Holdingom septembra 2012 oblikovale nov konzorcij in na prodaj ponudile skupaj 53,18 odstotka Mercatorja.

Maja lani je Agrokor oddal zavezujočo ponudbo in za delnico ponudil 110 evrov.

V deveto je šlo Prodaji Mercatorja je bil nenaklonjen tudi večji del politike, zato se je osem prodaj "najboljšega soseda" končalo neuspešno, v deveto pa se je le končalo s prodajo. Odzive politike na novico o prodaji sicer zbiramo v članku Odzivi politike na prodajo Mercatorja.

Todorićev Agrokor je dogovor o nakupu večinskega deleža Mercatorja podpisal junija lani, nato pa zahteval, da Mercator prej doseže dogovor o tem, kako bo prestrukturiral svoje dolgove. Agrokor, ki naj bi bil sicer tudi sam v rdečih številkah, naj bi za Mercator odštel okoli pol milijarde evrov.

Ne spreglejte