David Kos

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
12.50

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Duol Kitajska Dušan Olaj

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 12.50

6 let, 11 mesecev

Kako je podjetniku Dušanu Olaju uspelo prepričati Kitajce

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenskemu podjetju Duol je uspelo prodreti na največji svetovni trg. Kitajske kupce so prepričali z več kot tisoč pokritimi objekti po svetu. Postavili bodo osem športnih dvoran.

Podjetje Duol, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo hitro postavljivih hal oziroma balonov, ima sedež na Brezovici pri Ljubljani. V Pekingu bo do poletja postavilo prvo športno dvorano z izolirano atmosfero, tej pa bo sledilo še sedem dvoran na Kitajskem. Vrednost celotnega posla znaša okoli šest milijonov dolarjev (5,3 milijona evrov).

Glavna prednost Duolovih objektov je v tem, da lahko v izjemno kratkem času prekrijejo veliko površino, pa najsi gre za športno dvorano ali industrijsko površino za gojenje oziroma skladiščenje zelenjave. Dvorane z izolirano atmosfero se od običajnih športnih dvoran razlikujejo v tem, da je zrak v njih filtriran in tako očiščen vseh mehanskih delcev kot tudi večine drugih nevarnih spojin v zraku.

V onesnaženosti zraka prepoznali tržno nišo Ker je kakovost zraka na Kitajskem izjemno vroča tema, vse več ponudnikov športnih aktivnosti svojim uporabnikom skuša dokazati, da je vadba v njihovih objektih neškodljiva za zdravje. Poleg Duola so poslovno priložnost prepoznali številni tuji proizvajalci, med najaktivnejšimi v tem segmentu so Američani.

"V Duolu nam je kitajskim partnerjem uspelo dokazati, da v naših dvoranah dosegamo petkrat boljši indeks kakovosti zraka (AQI) kot v samem Pekingu. Zagotovimo ga s posebnim sistemom vpiha in filtracije zraka, ki ga sicer že uporabljamo v naših rastlinjakih pod balonom. Našo prednost so prepoznali tudi kitajski partnerji, saj na trg prihajamo z že izdelanimi in v praksi preizkušenimi rešitvami," pojasnjuje lastnik in direktor pretežno izvozno usmerjenega podjetja Dušan Olaj.

Pogodbo podpisali z mega gradbenim podjetjem Ekskluzivno partnersko pogodbo so pretekli mesec podpisali z enim največjih gradbenih podjetij na Kitajskem. Gre za podjetje CNSG v lasti Olimpijskega komiteja Kitajske, ki je zgradilo večino štadionov in športne infrastrukture za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu. Med drugim se lahko pohvalijo z gradnjo znamenitega olimpijskega stadiona Bird Nest in plavalnega središča Water Cube. Ker je kitajski partner s podpisom šestmilijonske pogodbe postal tudi ekskluzivni zastopnik Duola na Kitajskem, si od tega posla obetajo dolgotrajno sodelovanje.

Nove poslovne priložnosti že na vidiku Zaradi velikega potenciala novega trga o morebitnih dodatnih zaposlitvah v Duolu za zdaj še ne razmišljajo. Ko bo to potrebno, so prepričani, da bo šlo za sladke skrbi.

Novo tržno nišo na Kitajskem že vidijo v kmetijstvu, zato se bodo v kratkem predstavili na tamkajšnjem kmetijskem sejmu. "Vrata so na stežaj odprta in mi smo že notri. Težko nas bodo spravili ven. Še posebej, ko jim bomo predstavili, kaj znamo narediti z našimi rastlinjaki na veter in sonce v kmetijstvu," je optimističen Olaj, ki si je predlani prislužil naziv podjetnik leta.

Kitajci sami našli podjetje z Brezovice Olaj priznava, da o kitajskem trgu niso nikoli resno razmišljali. "Zdel se nam je nedostopen in svetlobna leta daleč. Kitajci so našli nas," o začetkih poslovanja na največjem svetovnem trgu pravi Olaj. So pa ves čas vedeli, da jih Kitajci opazujejo in proučujejo. Obiskovali so njihove objekte v Rusiji in Savdski Arabiji, kjer jih je zanimalo, kako se baloni obnašajo v hudem mrazu in vročini. Na Islandiji so proučevali, kako se njihova športna dvorana obnaša ob potresih in ob ekstremnih vremenskih pogojih. Bili so tudi v skladiščih zelenjave v Sibiriji.

"Potem so preprosto potrkali na naša vrata in rekli, da želijo skleniti pogodbo z nami. Še dobro, da imamo veleposlaništvo v Pekingu, ki nam je priskrbelo vse potrebne informacije, ki smo jih potrebovali za podpis tako velike pogodbe," pojasnjuje Olaj, ki za zdaj ne vidi ovir v sodelovanju z njimi.

"Če ničesar ne pričakuješ, ne moreš biti razočaran" Prav tako se ne boji, da jih bodo Kitajci morda začeli kopirati. "Sam sem v poslu pragmatik. Če ničesar ne pričakuješ, ne moreš biti razočaran, ko nič ne dobiš. Mi nismo nič pričakovali in že zdaj smo dobili ogromno," sklene Olaj, ki pa ne verjame, da je k sklenitvi posla pripomogel jesenski obisk 150-članske kitajske gospodarske delegacije v Sloveniji. "Iskreno, niti nisem vedel, da je bila v Sloveniji kakšna delegacija s Kitajske," še odvrne slovenski podjetnik.