Četrtek,
14. 8. 2014,
10.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BDP izvoz gospodarska rast

Četrtek, 14. 8. 2014, 10.37

7 let, 2 meseca

Kaj Sloveniji prinaša ohladitev nemškega gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kot kažejo najnovejši podatki, se gospodarska rast v Evropi umirja. Nemški BDP se je namreč v zadnjem četrtletju skrčil za 0,2 odstotka. "To ni najboljša novica," pravi Sašo Stanovnik.

Podatki o padcih BDP v največjih gospodarstvih v Evropi, Nemčije in Francije, kažejo, da se gospodarsko okrevanje umirja. Analitiki kot tudi nemški statistični urad so sicer napovedovali umiritev rasti, a je BDP padel še za 0,1 odstotne točke več, kot so kazale napovedi. Nemški BDP na četrtletni ravni je upadel prvič po lanskem prvem četrtletju. Še posebej zaskrbljeni so v Franciji, kjer ni bilo rasti, letna rast BDP pa naj bi bila le okoli 0,3-odstotna, medtem ko je vlada načrtovala, da bi njihovo gospodarstvo letos zraslo za okoli odstotek.

Pričakovanja za letos se bodo znižala "Gre za padec glede na prejšnje četrtletje, medtem ko na letni ravni Nemčija še vedno beleži rast. Res pa je, da je ta za zdaj nižja od pričakovanj analitikov, zato se bodo v prihodnjih tednih najbrž zniževala pričakovanja tudi za celotno leto 2014. Na Bloombergu se je namreč za letos za Nemčijo do zdaj pričakovala dvoodstotna gospodarska rast. Dejstvo pa je, da so gospodarstva ciklična in da bo prej ko slej tudi Nemčijo zajela ohladitev gospodarske rasti, letos pa se bo nedvomno poznala tudi ukrajinska kriza. Enako velja za Evropo kot celoto, kjer pa je treba izpostaviti, da je ta že tako ali tako beležila le zelo krhko in šibko okrevanje," pravi ekonomist Sašo Stanovnik.

Nove recesije si ne moremo privoščiti Stanovnik ob tem poudarja, da, ker gre pri Nemčiji za pomembnega trgovinskega partnerja Slovenije in ker je predvsem izvoz do zdaj reševal Slovenijo, to zagotovo ni najboljša novica. "Še posebej če upoštevamo, da je sosednja Italija že v tehnični recesiji. Obenem velja opomniti, da naše okrevanje že tako ali tako ni bilo močno (predvidevalo se je 0,5-odstotno okrevanje v 2014), zato bi bilo ohlajevanje Evrope še toliko bolj problematično za Slovenijo. Težava je predvsem v tem, da si ne moremo privoščiti, da bi nas nova recesija ponovno ujela nepripravljene, predvsem v smislu ukrepov za izboljšanje konkurenčnosti. Žal pa nič ne kaže, da bi se začeli bolj posvečati gospodarstvu in konkurenčnosti."