Četrtek,
20. 11. 2014,
12.15

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

nepremičnine nepremičnine

Četrtek, 20. 11. 2014, 12.15

7 let

Gurs prenovil javni vpogled v evidenco trga nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Geodetska uprava je vzpostavila prenovljen javni vpogled v evidenco trga nepremičnin, ki omogoča pregledovanje osnovnih podatkov o evidentiranih kupoprodajnih in najemnih poslih z nepremičninami.

Gurs na spletni http://prostor3.gov.si/ETN-JV/ širši javnosti za hiter pregled in splošni občutek o aktualnih cenah in najemninah nepremičnin na slovenskem nepremičninskem trgu omogoča vpogled v kupoprodajne in najemne posle z nepremičninami, ki so bili sklenjeni v zadnjih treh letih in niso bili opredeljeni kot poslovna skrivnost. Podatki so na voljo brez podatkov o pogodbenih strankah in brez natančne lokacije in identifikacijskih oznak nepremičnin, ki so predmet posla. Podatke o poslih treba posredovati do 15. v mesecu Evidenca trga nepremičnin se je začela uporabljati lani poleti. Geodetski upravi morajo o najemnih poslih poročati najemodajalci, ki so fizične ali pravne osebe, o kupoprodajnih poslih pa morajo podatke pošiljati finančna uprava (Furs) iz evidence napovedi za odmero davka na promet z nepremičninami ter prodajalci iz pogodb za posle z nepremičninami, za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost (DDV), oz. lizingodajalci iz pogodb o finančnem lizingu nepremičnin, za katere je bil obračunan DDV.

Podatke o najemniških in prodajnih poslih je treba posredovati do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je bil sklenjen posel.