Torek,
14. 2. 2012,
16.02

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

finančna pomoč recesija

Torek, 14. 2. 2012, 16.02

4 leta, 1 mesec

Grška vlada bo iskala dodatne proračunske prihranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grška vlada bo razpravljala o tem, kako privarčevati dodatnih 325 milijonov evrov.

Čeprav je grški parlament v noči na ponedeljek potrdil dodatne varčevalne ukrepe, to ne bo dovolj, če želi ta močno zadolžena država prejeti drugi paket mednarodne pomoči. Brez nje ji že marca grozi nesposobnost odplačevanja obveznosti.

Iz urada grškega premiera Lukasa Papademosa so sporočili, da bo vlada na seji razpravljala o ukrepih, ki jih mora sprejeti v okviru novega gospodarskega programa. "Na seji bodo sprejeli odločitev, od kje vzeti to vsoto (325 milijonov evrov)," je povedal vir z grškega finančnega ministrstva.

Trije pogoji za Grčijo Če želi Grčija dobiti drugi paket mednarodne pomoči, mora izpolniti tri pogoje, ki so jih prejšnji teden postavili finančni ministri držav članic območja evra. Prvi je že izpolnjen, saj je grški parlament v noči na ponedeljek potrdil dodatne varčevalne in reformne ukrepe v višini 3,2 milijarde evrov, ki sta jih zahtevala EU in Mednarodni denarni sklad.

Ker vse podrobnosti še niso bile dodelane, mora Grčija najti še 325 milijonov evrov, kar je drugi pogoj. Članice območja evra poleg tega zahtevajo "trdna politična zagotovila" vladajočih strank v Grčiji, da bodo uresničevale dane zaveze. Po nekaterih navedbah bodo morala biti ta zagotovila pisna.

Drugi paket pomoči vreden 130 milijard evrov Drugi program pomoči Grčiji predvideva 130 milijard evrov javne pomoči iz začasnega sklada za zaščito evra ter odpis dolga s strani zasebnih upnikov v višini okoli 100 milijard evrov. Odprta je še možnost sodelovanja Evropske centralne banke pri dolžniški razbremenitvi države.

Rehn pričakuje, da bo odločitev o drugem programu pomoči Grčiji sprejeta kmalu Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je izrazil pričakovanje, da bo odločitev o drugem programu pomoči Grčiji sprejeta kmalu. Po njegovih besedah je ključno, da evrska skupina doreče drugi sveženj pomoči Grčiji, za kar pa mora ta prej izpolniti vse pogoje. Za sredo napovedano srečanje finančnih ministrov držav v območju evra je sicer odpovedano, bo pa potekala telekonferenca.

Rehn: Razumem bolečino in proteste Grkov Komisar je tudi vnovič poudaril, da razume bolečino in proteste Grkov, a opozoril, da je v interesu Grkov in Evrope, da drugi program pomoči deluje, ker je to boljša možnost od nenadzorovanega bankrota, ki bi imel "uničujoče posledice" za Grčijo in negativen vpliv na Evropo.

Rehn: Ključen del drugega programa pomoči je boj proti utaji davkov Poleg tega je Rehn v odgovoru na novinarsko vprašanje, zakaj Evropska komisija ne zahteva, da ortodoksna cerkev in bogati lastniki jaht plačujejo davke ter da država razpolovi izdatke za vojsko, namesto da sprejema ukrepe, ki najbolj udarijo neprivilegirane Grke, poudaril, da bo boj proti utaji davkov ključen del drugega programa pomoči državi.

Še eno leto recesije za Grke Grčija doslej ni dosledno izpolnjevala vseh danih zavez, kar je eden od razlogov za to, da še ni zadovoljila zahtevam mednarodnih posojilodajalcev za novo pomoč. Drugi pomemben razlog je tudi dejstvo, da je Grčija že nekaj let zapored v recesiji, bistveno bolje pa najverjetneje ne bo niti letos.

Gospodarstvo se je skrčilo za sedem odstotkov V zadnjem lanskem četrtletju se je grško gospodarstvo v primerjavi z enakim obdobjem leta 2010 skrčilo za sedem odstotkov. Grčija je sicer danes uspešno izdala za 1,3 milijarde evrov trimesečnih zakladnih menic. Zahtevana donosnost je dosegla 4,61 odstotka, kar je manj kot v zadnji podobni izdaji.

Grčija potrebuje drugi paket pomoči, če se želi izogniti plačilni nesposobnosti. Njena usoda bo znana najkasneje 20. marca, ko ji v plačilo zapade 14,4 milijarde evrov. Sprejemanje novih varčevalnih ukrepov so v nedeljo spremljali nasilni protesti jeznih Grkov, ki nasprotujejo strogemu varčevanju.