Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2020,
9.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

ECB Christine Lagarde odkupovanje obveznic

Četrtek, 19. 3. 2020, 9.28

4 leta, 1 mesec

ECB v 750-milijardni program odkupovanja obveznic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Christine Lagarde | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska centralna banka (ECB) je ponoči napovedala dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic. Do ukrepa, ki so ga poimenovali urgentni pandemični program odkupov, prihaja šest dni po napovedi niza ukrepov za blaženje posledic širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo evrskega območja.

Kot so sporočili iz ECB, gre za začasen program odkupovanja zasebnih in javnih dolžniških vrednostnih papirjev, s katerim želijo zmanjšati tveganja, ki jim je območje evra izpostavljeno zaradi pandemije koronavirusa. Program bo v veljavi do konca leta 2020, če bo treba, pa ga bodo po poročanju STA tudi povečali.

Koronavirus nemčija
Novice V primerjavi z letom 2008 se lahko gospodarstvo hitro vrne v stare tirnice

Poleg tega so pripravljeni sprostiti nekatere omejitve na odkupe obveznic, kar bi lahko pomagalo državam, kot je Italija. Donos na italijanske državne obveznice je namreč zaradi tamkajšnjega razvoja dogodkov poletel v nebo. Po podatkih borze MTS je zahtevana donosnost na italijanske desetletne obveznice trenutno pri 2,48 odstotka, kar je – kar zadeva evropske države – daleč najvišja obrestna mera, navaja STA.

V osrednji denarni ustanovi evrskega območja so zatrdili še, da so "v teh časih, polnih izjemnih izzivov, zavezani svoji vlogi podpiranja vseh državljanov evrskih držav". "Svet ECB bo v tem mandatu naredil vse, kar je treba," so dodali.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Zaradi koronavirusa se bo letošnja gospodarska rast prepolovila

Odločitev za megaprogram odkupovanja obveznic je bila sprejeta v telefonskem pogovoru med člani sveta ECB v sredo zvečer, z ukrepom pa so se odzvali na kritike, da ECB ni storila dovolj za blaženje posledic širjenja koronavirusa.

"Izjemni časi terjajo izjemno akcijo"

"Izjemni časi terjajo izjemno akcijo. V naših zavezah do evra ni omejitev," je tvitnila predsednica ECB Christine Lagarde.

Anton Kernjus
Novice Prva žrtev koronavirusa na Hrvaškem - lastnik znane istrske konobe

Na ukrep ECB se že odzivajo analitiki. Slišati je, da gre za "zdravilo", ki bi lahko spremenilo potek dogodkov v gospodarstvu območja evra in na finančnih trgih, pisanje AFP povzema STA.

Ukrep že dvignil evropske borze

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so se v začetku današnjega trgovanja dvignili precej nad izhodišča. Kot ocenjujejo analitiki, je vlagatelje spodbudila poteza ECB.

Okoli 9.50 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 3,01 odstotka nad izhodiščem. Pariški CAC 40 se je zviševal po 3,73-odstotni stopnji, frankfurtski DAX po 1,76-odstotni, londonski FTSE 100 pa po 0,81-odstotni.

Ne spreglejte