Ponedeljek,
24. 8. 2015,
9.24

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 9.24

7 let, 6 mesecev

Dramatičen padec kitajskih delnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajske delnice še vedno padajo, medtem ko rastejo skrbi zaradi upočasnjene rasti kitajskega gospodarstva, kar je vodilo v panične prodaje ter znižanja tečajev delnic na borzah po Aziji.

Padanje tečajev na Kitajskem se pospešeno nadaljuje, čeprav je vlada v Pekingu konec tedna napovedala, da bo kitajskim pokojninskim skladom dovolila investiranje na delniških trgih. Vlagateljem očitno to ne zadostuje, kajti številni upajo, da bo centralna banka znižala minimalne kapitalske zahteve za banke.

Kitajske delnice so padle na najnižjo raven v zadnjih treh letih, saj se vlagatelji umikajo s trga, potem ko so kitajski borzni indeksi padli za več kot osem odstotkov. V Šanghaju se je indeks Shanghai Composite do zdaj znižal za 7,57 odstotka ter povlekel navzdol tudi preostale borzne indekse v regiji.

Padci azijskih borz Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, znižal za 4,61 odstotka na 18.540,68 točke. To je najnižja vrednost indeksa v zadnjega pol leta. V Hongkongu je indeks Hang Seng do zdaj izgubil 4,70 odstotka vrednosti.

V Južni Koreji se je indeks Kospi znižal za 2,74 odstotka, na Tajvanu pa so se delnice v povprečju pocenile za 4,84 odstotka. Pocenile so se tudi delnice v Sydneyju, in sicer v povprečju za 3,69 odstotka.

Umiritve ni na obzorju Panika na trgih je posledica upočasnjene rasti kitajskega gospodarstva, zaradi česar je nedavno vlada v Pekingu devalvirala juan, da bi tako poskusila povečati konkurenčnost kitajskega izvoza in tako pospešila rast drugega največjega svetovnega gospodarstva.

K padcu tečajev v Aziji pa so po besedah borznih posrednikov vplivala tudi negativna gibanja na Wall Streetu, kjer so Dow Jones in preostali indeksi v petek ob izredno velikem obsegu trgovanja doživeli najhujši dan v zadnjih štirih letih.

Umiritve razmer še dolgo ni na obzorju, pravijo analitiki. Vzdušja na finančnih trgih prav tako ne morejo razvedriti cene nafte, saj se te še naprej vztrajno znižujejo.