Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 9. 2020,
11.36

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek faktoring

Sobota, 19. 9. 2020, 11.36

3 leta, 7 mesecev

Denarni tokovi: Upravljanje tveganj

Oglasno sporočilo
pisarna služba | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Faktoring med najbolj pogosto izbranimi finančnimi produkti za mala in srednja podjetja v Sloveniji. 

Podjetja se v času upočasnjene gospodarske rasti vse pogosteje srečujejo z vprašanji likvidnosti, ki so velikokrat povezana z upravljanjem finančnih tokov. Faktoring je finančni inštrument, ki ga podjetja uporabljajo za boljše načrtovanje finančnih tokov, nižanje stopnje zadolženosti, v času upočasnjene gospodarske rasti pa predvsem za reševanje likvidnostnih vprašanj. 

Gorenjska banka, ki je vodilni ponudnik faktoring storitev na slovenskem trgu, je popolnoma digitalizirala svojo storitev. Z novim bonitetnim modelom »scoring«, ki občutno izboljšuje hitrost izvedbe, lahko postopek enkratnih odkupov, od začetnega povpraševanja do izvedbe posla, traja zgolj 24 ur. Banka strankam ponuja preprost, zanesljiv in pravočasen dostop do denarnih sredstev, s čimer podjetja lahko financirajo tekoče poslovanje, opcijsko pa tudi manjše naložbe. Digitalizirana storitev omogoča dnevno načrtovanje likvidnosti, kar je še posebej uporabno ob načrtovanju finančnih obveznosti in spoštovanju plačilne discipline.

Primer prodaje terjatev

poslovnež | Foto:

Faktoring ponudniki odkupujejo nezapadle terjatve. Pogoji za odstop terjatev so odvisni predvsem od ročnosti terjatve in dolžnika. Ponudniki odstopnikom terjatev pred prodajo svetujejo najboljšo možnost za dosego želenih poslovnih ciljev.

  • Odstopnik se odloči svojo terjatev prodati faktoring ponudniku.
  • Faktoring ponudnik oceni dolžnika\kupca in odstopniku ponudi pogoje, po katerih je pripravljen terjatev odkupiti.
  • Odstopnik lahko ponudbo sprejme in že v 24 urah po izdaji fakture prejme denarna sredstva. To pomeni, da lahko odstopnik denarne tokove načrtuje tudi na dnevni ravni.

Damir Abdič, direktor sektorja odkupa terjatev v Gorenjski banki | Foto: Damir Abdič, direktor sektorja odkupa terjatev v Gorenjski banki Damir Abdič, direktor sektorja odkupa terjatev pri Gorenjski banki, odgovarja na najpogostejša vprašanja malih in srednjih podjetij, ki razmišljajo o faktoringu.

  • Kakšnim podjetjem je namenjen faktoring?

Faktoring je zaradi fleksibilnosti in možnosti, ki jih ponuja, rešitev, ki je primerna za vse dejavnosti in podjetja vseh velikosti. V Gorenjski banki že leta uspešno sodelujemo s številnimi podjetji različnih velikosti in iz različnih panog gospodarstva.

  • Ali veljajo kakšne omejitve pri odkupu terjatev?

Faktoring je zaradi številnih prednosti, med katerimi sta predvsem pozitiven učinek na bilance in dejstvo, da tveganje za neplačilo terjatev v celoti prevzame banka, odlična izbira za podjetja vseh velikosti, z izjemo odkupov zelo malih vrednosti, kjer ni dosežen pozitiven učinek, tako iz stroškovnega kot likvidnostnega vidika.

  • Kako je digitalizacija faktoringa spremenila bančno poslovanje s podjetji?

Z digitalizacijo smo v Gorenjski banki strankam omogočili hitrejšo obravnavo, brezpapirno poslovanje in avtomatizacijo procesa, kar je za podjetja, za katera sta hitrost in učinkovitost poslovanja na prvem mestu, izrednega pomena. Dejstvo, da lahko v 24 urah izpeljemo celoten postopek, podjetjem močno olajša poslovanje. V kratkem bomo našim strankam še olajšali sklenitev posla, saj jim sploh ne bo treba obiskati poslovalnice.


Naročnik oglasnega sporočila je Gorenjska banka, d. d.

Ne spreglejte