Torek,
11. 6. 2019,
9.55

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

gospodarstvo Slovenija zaposlovanje brezposelnost

Torek, 11. 6. 2019, 9.55

4 leta, 10 mesecev

Delodajalci napovedujejo največ zaposlitev v zadnjih dveh letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
zaposlitev zavod za zaposlovanje delo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Zaposlitvene namere slovenskih delodajalcev so za tretje četrtletje najmočnejše v zadnjih dveh letih in med najmočnejšimi tudi v svetovnem merilu. Neto napoved zaposlovanja znaša plus 20 odstotkov, kar je 11 odstotnih točk več kot v prejšnjem četrtletju, kaže raziskava družbe Manpower.

Rast zaposlovanja v tretjem četrtletju pričakujejo delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah. O najmočnejših zaposlitvenih namerah z neto napovedjo zaposlovanja +29 odstotkov poročajo delodajalci v gradbeni panogi, sledijo jim delodajalci v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova (+23 odstotkov) ter v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo (+21 odstotkov), so sporočili iz družbe Manpower.

Bolj previdni so delodajalci v panogah javnega sektorja in socialnih storitev ter gostinstva in hotelirstva; v obeh panogah napoved tokrat znaša +11 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je napoved izboljšala v osmih od skupno desetih gospodarskih panog. Letna primerjava kaže, da delodajalci pričakujejo izboljšanje zaposlitvenih možnosti v vseh desetih panogah, najbolj opazna rast, in sicer za 17 odstotnih točk, pa se kaže v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo.

Največ novih služb bo v severovzhodni in jugozahodni regiji

Zaposlovanje pričakujejo tudi delodajalci v vseh štirih v raziskavo vključenih regijah. Najmočnejši zaposlitveni utrip (+18 odstotkov) bo po raziskavi sodeč značilen za severovzhodno in jugovzhodno regijo. Delodajalci v osrednji regiji poročajo o 15-odstotni napovedi zaposlovanja, napoved zaposlovanja delodajalcev v jugozahodni regiji pa znaša +14 odstotkov.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja za severovzhodno in jugozahodno regijo boljša za dve odstotni točki, za jugovzhodno regijo je razmeroma stabilna, za osrednjo regijo pa ostaja nespremenjena. Primerjava z enakim obdobjem lani kaže na rast zaposlitvenih možnosti v treh od skupno štirih regij.

O znatnem izboljšanju zaposlitvenih možnosti, za kar 12 odstotnih točk, poročajo delodajalci v jugovzhodni regiji. Napoved zaposlovanja delodajalcev v jugozahodni regiji je za devet odstotnih točk boljša kot v enakem obdobju lani, za sedem odstotnih točk pa je višja tudi v severovzhodni regiji. Nasprotno pa letna primerjava kaže na upad zaposlitvenih namer za dve odstotni točki za osrednjo regijo.

Največ bodo zaposlovala srednje velika podjetja

Tudi z vidika velikosti podjetij so napovedi optimistične v vseh skupinah. Najmočnejše zaposlitvene namere imajo delodajalci v skupini srednjih podjetij, ki poročajo o 31-odstotni neto napovedi zaposlovanja, medtem ko delodajalci v skupini velikih podjetij govorijo o 24-odstotni. Napoved zaposlovanja delodajalcev v skupini malih podjetij znaša +19 odstotkov, v skupini mikro podjetij pa plus osem odstotkov.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem o največji rasti zaposlitvenih možnosti poročajo delodajalci v skupini srednjih podjetij, in sicer za 15 odstotnih točk. V skupini mikro podjetij so zaposlitvene možnosti izboljšane za pet odstotnih točk, v skupini malih podjetij za štiri odstotne točke, delodajalci v skupini velikih podjetij pa poročajo o relativni stabilnosti v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.

Letna primerjava kaže na znatno rast zaposlitvenih možnosti v panogi srednjih podjetij, in sicer za 18 odstotnih točk. Za devet odstotnih točk je izboljšana napoved zaposlovanja v skupini malih podjetij, v skupini mikro podjetij pa za štiri odstotne točke. V skupini velikih podjetij napoved zaposlovanja tudi v letni primerjavi ostaja razmeroma stabilna.

Slovenija v samem vrhu zaposlitvenih možnosti

"Slovenija se tako s svojo napovedjo uvršča v sam vrh tako v regiji kot v svetovnem merilu," je izsledke raziskave za STA komentiral direktor prodaje pri družbi Manpower Gašper Klec.

Manpower Group napoved zaposlitvenih namer za tretje letošnje četrtletje temelji na intervjujih z več kot 59.000 delodajalci iz 44 držav. Raziskava razkriva, da delodajalci v 43 od skupno 44 držav poročajo, da bodo v obdobju od julija do septembra 2019 zaposlovali.

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poleg slovenskih delodajalcev poročajo delodajalci na Japonskem, Hrvaškem in Tajvanu ter v ZDA in Grčiji, medtem ko so izvajalci raziskave najšibkejše zaposlitvene možnosti zabeležili na Madžarskem ter v Argentini, Italiji in Španiji.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se zaposlitvene možnosti izboljšale v 18 od skupno 44 v raziskavo vključenih držav, upadle so v 18 državah, nespremenjene pa ostajajo v osmih. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je napoved zaposlovanja izboljšala v 12 državah, upadla v 26 državah, v šestih državah pa ni bilo opaznih sprememb.

In kako kaže za naprej, lahko Slovenija zadrži tak tempo? "Te napovedi so precej nehvaležne, a mi ta trend zaznavamo z večjimi ali manjšimi odkloni, tako da je vedno med 10 in 20 odstotki," je dejal Klec. "Očitno imajo slovenski delodajalci dovolj naročil, projektov, da je slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji," je dodal.

Potrebe po novih delavcih so po njegovih besedah "mogoče čedalje močnejše". "In to v končni fazi delodajalce sili, da so tudi sami boljši, da izboljšujejo pogoje dela, da si bodo lahko sploh uspeli zagotoviti ustrezen kader," je sklenil.