David Kos

Petek,
13. 5. 2016,
13.19

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Natisni članek

skupščina delničarjev Telekom Slovenije

Petek, 13. 5. 2016, 13.19

7 let

Delničarji Telekoma Slovenije si bodo razdelili 32,5 milijona evrov dividend (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

1

Uprava Telekoma Slovenije | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Delničarji Telekoma Slovenije so na skupščini družbe sprejeli sklep, da se za dividende nameni pet evrov bruto na delnico oziroma 32,53 milijona evrov. Odstopljenega člana nadzornega sveta Mateja Matzeleta Goloba bo zamenjal Dimitrij Marjanovič.

Od skupnega lanskega dobička v višini 42,25 milijona evrov bodo v Telekomu Slovenije za dividende namenili pet evrov bruto na delnico oziroma skupaj 32,53 milijona evrov. Preostalih 9,73 milijona evrov se bo preneslo v prihodnje leto, je na skupščini sklenilo 80 odstotkov prisotnega kapitala.

Lani je največji slovenski telekomunikacijski operater za dividende namenil ves bilančni dobiček v višini 65,05 milijona evrov oziroma deset evrov bruto na delnico.

Predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije Borut Jamnik je na skupščini pojasnil, da je bilo lansko leto intenzivno zaradi postopkov za privatizacijo družbe. Poleg tega je bil sprejet strateški poslovni načrt skupine Telekom Slovenije za obdobje 2016–2020, veliko je bilo tudi aktivnosti v zvezi s prestrukturiranjem družbe oziroma skupine.

Potrdili načrte za transformacijo podjetja

Delničarji so potrdili predlog sklepa o spremembah in dopolnitvah statuta družbe. V Telekomu Slovenije bodo med drugim dopolnili seznam dejavnosti zaradi predvidene razširitve dejavnosti na področje energetskih storitev, nekaterih zavarovalniških in finančnih storitev ter storitev socialnega servisa in zdravstvenih storitev in ne le zagotavljanja informacijske podpore na teh področjih.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe je poudaril, da družba za ustvarjanje novih virov prihodkov potrebuje transformacijo, ki jo bo izvedla v treh korakih. Vsak po sebi pomeni preskok v obstoječem delovanju.

Prva stopnja predstavlja inoviranje osnovne dejavnosti, druga stopnja bo osredotočena na digitalizacijo in avtomatizacijo, tretja stopnja pa ustvarjanje vrednosti. "Telekom Slovenije bo postal vitek in okreten operater," poudarja Skobe in obenem napoveduje povečanje naložb.

Odstopljenega nadzornika ne bo zamenjal izkušeni finančnik s področja telekomunikacij in medijev

Skupščina se je poleg tega seznanila z odstopom Mateja Goloba Matzeleta s funkcije člana nadzornega sveta. Namesto njega naj bi v nadzorni svet imenovali Charlesa J. Burdicka, a so na podlagi nasprotnega predloga SDH vanj imenovali Dimitrija Marjanoviča.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe in predsednik nadzornega sveta družbe Borut Jamnik pred začetkom skupščine. | Foto: Bojan Puhek Predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe in predsednik nadzornega sveta družbe Borut Jamnik pred začetkom skupščine. Foto: Bojan Puhek

Na predlog spremembe statuta, ki prinaša določbo glede minimalne stopnje izobrazbe tudi za delavskega direktorja, je bil vložen nasprotni predlog, ki pa ga delničarji niso podprli. Nasprotni predlog je slonel na mnenju sveta delavcev, ki je omenjeni spremembi statuta nasprotoval, ker naj bi to pomenilo kršenje ustavne pravice delavcev do soodločanja pri upravljanju družbe.

Delničarji so podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za leto 2015 in za revidiranje izkazov Telekoma Slovenije za poslovno leto 2016 imenovali družbo KPMG Slovenija.