Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
14.16

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

milijarderji izguba

Torek, 25. 8. 2015, 14.16

4 mesece, 2 tedna

Dan, ko so najbogatejši izgubljali milijarde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najbogatejši Kitajec Wang Jianlin je v ponedeljek, ko so s svetovnih borz zaradi strahu pred upočasnjevanjem kitajskega gospodarstva izpuhtele milijarde, izgubil več kot desetino svojega premoženja.

V ponedeljek je indeks najpomembnejših podjetij na šanghajski borzi izgubil skoraj 8,5 odstotka vrednosti, kar je največji enkratni padec indeksa od leta 2007. Danes je indeks izgubil še 7,63 odstotka.

Najbogatejših 400 Zemljanov je skupaj v ponedeljek izgubili okoli 124 milijard dolarjev (dobrih 107 milijard evrov) premoženja. Med tistimi, ki so izgubili najmanj milijardo dolarjev (867 milijonov evrov) – takih je bilo 24 milijarderjev - je tudi najbogatejši na svetu Bill Gates, ki je izgubil 3,2 milijarde dolarjev (slabih 2,8 milijarde evrov). Drugi najbogatejši Zemljan, Mehičan Carlos Slim, je izgubil 1,6 milijarde dolarjev (1,4 milijarde evrov), med Evropejci pa je največ izgubil Španec Amncio Ortega, katerega bogastvo se je zmanjšalo za 1,5 milijarde dolarjev (1,3 milijarde evrov).

Največ pa je na t. i. črni ponedeljek izgubil Wang. Njegovo premoženje je manjše za 3,6 milijarde dolarjev oziroma 3,1 milijarde evrov, a kljub temu se mu ni treba bati revščine. Premoženje predsednika in ustanovitelja nepremičninskega podjetja Dalian Wanda se je letos namreč povečalo za šest milijard dolarjev (5,2 milijarde evrov).

Azijski milijarderji ob petino bogastva Drugi najbogatejši Kitajec, ustanovitelj spletnega trgovskega velikana Alibaba Jack Ma, je izgubil "le" 545 milijonov dolarjev (474 milijonov evrov). Azijski milijarderji so v zadnjih treh mesecih "lažji" za kar petino svojega premoženja. Ponedeljek pa le ni bil črn za vse. Japonski milijarderji so zaradi okrepljenega jena v primerjavi z dolarjem povečali svoje premoženje. Bogastvo najbogatejšega Japonca Tadashija Yanaija se je povečalo za 106 milijonov dolarjev (92 milijonov evrov) na 21,8 milijarde dolarjev (18,9 milijarde evrov).

Sicer je od nepričakovane devalvacije kitajskega juana 11. junija s svetovnih borz izpuhtelo že okoli 5000 milijard dolarjev (4347 milijard evrov).

Ne spreglejte