Torek,
30. 7. 2024,
13.06

Osveženo pred

4 ure, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Eurostat BDP

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 13.06

4 ure, 4 minute

BDP v območju evra in EU v drugem četrtletju z rastjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
rast BDP | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bruto domači proizvod (BDP) v območju evra in EU se je v prvem četrtletju na četrtletni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih okrepil za 0,3 odstotka, kaže danes objavljena prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat. V primerjavi z enakim obdobjem lani je območje evra doseglo 0,6-odstotno rast, EU pa 0,7-odstotno.

Rast je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP nekoliko večja od napovedi analitikov, ki so v povprečju pričakovali 0,2-odstotno.

Tudi v prvem letošnjem četrtletju je bila rast na četrtletni ravni tako v območju evra kot EU 0,3-odstotna. V primerjavi z enakim obdobjem leto prej je bila rast v prvem četrtletju v območju evra 0,5-odstotna, v EU pa 0,6-odstotna.

Največja rast v Irski, Litvi in Španiji

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, je imela največjo rast BDP v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim Irska (+1,2 odstotka), sledili sta Litva (+0,9 odstotka) in Španija (+0,8 odstotka). V medletni primerjavi so največjo rast dosegle Španija (+2,9 odstotka), Portugalska (+1,5 odstotka) in Litva (+1,4 odstotka).

Črni oblaki
Novice Nad Slovenijo se zgrinjajo črni oblaki

Največje padce so v primerjavi s prvim četrtletjem utrpele Latvija (–1,1 odstotka), Švedska (–0,8 odstotka) in Madžarska (–0,2 odstotka), v primerjavi z drugim lanskim četrtletjem pa je BDP upadel na Irskem (–1,4 odstotka), v Latviji (–0,4 odstotka) in v Nemčiji (–0,1 odstotka).

Kakšna je bila nemška rast

Od pomembnejših gospodarskih partneric Slovenije poleg Nemčije je Italija v primerjavi s prvim četrtletjem dosegla 0,2-odstotno rast, v primerjavi z drugim lanskim pa 0,9-odstotno. V Franciji je bila rast 0,3- oziroma 1,1-odstotna. Avstrijski BDP je v obeh primerih stagniral.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice Kje prežijo nevarnosti za slovensko ekonomijo?

Podatkov za Slovenijo Eurostat še nima, objavljeni bodo sredi naslednjega meseca. V prvem četrtletju je slovenski BDP v četrtletni primerjavi stagniral, v medletni pa je porasel za 1,8 odstotka, je v začetku junija izračunal Eurostat.

Napovedi spremljajo precejšnje negotovosti

Po raziskavah analitske hiše S&P Global in banke Hamburg Commercial Bank se je gospodarska dejavnost v območju z evrom močno okrepila aprila in maja, ko je bila najkrepkejša v zadnjem letu dni. Nato se je junija upočasnila in padla na najnižjo raven v zadnjih treh mesecih.

Evropska komisija je sredi maja napoved rasti za evrsko območje letos ohranila pri 0,8 odstotka, za EU pa zvišala na en odstotek. Krepitev se bo odvijala na račun povečevanja zasebne potrošnje, kar bo spodbujalo uvoz. Rast naložb se bo umirjala, ob ponovni oživitvi svetovne trgovine pa bo rasel tudi izvoz. Napovedi spremljajo precejšnje negotovosti.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice Slovenski BDP skoraj šestkrat tolikšen kot ob osamosvojitvi
trgovina, izdelki, police
Novice Cene hrane v Sloveniji nižje kot v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem