Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
19.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Azerbajdžan

Torek, 21. 5. 2013, 19.08

7 let, 2 meseca

Azerbajdžan eden ključnih trgov za slovenska podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Povezana skupina slovenskih podjetij za Azerbajdžan - Slovene Business Alliance (SBA) je na okrogli mizi predstavila pomen skupnega nastopa pri prodoru na azerbajdžanski trg.

Eden od pomembnejših ciljev SBA je ustanovitev podjetja v Bakuju, ki naj bi nato postal slovenski poslovni klub in tako olajšal vstop na ta trg.

Azerbajdžan je poleg Kitajske, Indije, Rusije, Turčije in Kazahstana v letošnjem letu definiran kot eden ključnih trgov za slovenska podjetja, je na srečanju pojasnila Jerneja Lampret z Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit), ki je organizirala srečanje.

"Slovenija za azerbajdžanska podjetja predstavlja vstopna vrata na trg EU" "Država ob Kaspijskem morju z devetimi milijoni prebivalcev se po rasti gospodarstva in velikih razvojnih projektih uvršča med najuspešnejše države nekdanje Sovjetske zveze. Slovenija za azerbajdžanska podjetja lahko predstavlja vstopna vrata na trg EU, sodelovanje slovenskih podjetij z Azerbajdžanom pa vstop na 300 milijonski trg nekdanje Sovjetske zveze," je poudarila Lampretova.

Začasni odpravnik poslov na veleposlaništvu Azerbajdžana v Ljubljani Azer Hudujev je dejal, da je Slovenija za Azerbajdžan ena najbolj obetavnih evropskih držav za sodelovanje. "V Azerbajdžanu razvijamo veliko različnih projektov, saj si država v zadnjih letih pospešeno prizadeva diverzificirati svoje gospodarstvo, da ne bi bilo odvisno zgolj od energetskega sektorja," je pojasnil.

Prve evropske olimpijske igre priložnost za gradbenike Po njegovi oceni je veliko priložnosti za podjetja iz različnih sektorjev. "Če izpostavim samo eno: leta 2015 bomo gostili prve evropske olimpijske igre, kar predstavlja priložnost za gradbenike," je še dejal Hudujev.

Podpredsednik društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana Dušan Olaj, sicer generalni direktor podjetja Duol, je kot bistvene elemente za uspeh na azerbajdžanskem trgu izpostavil konkurenčen izdelek, poznavanje lokalnega trga in okolja, sposobnost prilagajanja kupcem, motivirane sodelavce, dolgoročno sodelovanje in predvsem potrpežljivost.

V nadaljevanju okrogle mize je svojo vizijo delovanja na azerbajdžanskem trgu predstavilo nekaj podjetij iz skupine SBA, med drugim podjetja Valide, Roto Group, Iskra Sistemi, ISSIMO in V Navtik.

V SBA 29 podjetij V povezani skupini SBA je trenutno 29 podjetij. Skupina je sicer odprtega tipa, podjetja se vanjo lahko vključijo kadarkoli, povezava je neformalna in ni zavezujoča.

Okrogle mize povezane skupine SBA se je udeležilo več kot 70 udeležencev iz 50 slovenskih podjetij, kar po oceni Spirita kaže na to, da slovenska podjetja zanimajo poslovne priložnosti, ki jih ponuja azerbajdžanski trg. Okroglo mizo so sklenili s podpisom memoranduma o medsebojnem povezovanju med slovenskimi podjetji, so sporočili s Spirita.

Ne spreglejte