Sobota,
24. 12. 2016,
8.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Natisni članek

božič prazniki prazniki

Sobota, 24. 12. 2016, 8.05

6 let, 4 mesece

Tekčeve jaslice v Tržiču praznujejo 80 let

Čevljar, ki je iz lipove veje izrezljal mogočno kraljestvo božičnih jaslic #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Tekčeve jaslice, Tržič | Foto Marjan Zupan

Foto: Marjan Zupan

Tržiški čevljar Jožef Ribnikar je pred 80 leti iz lipove veje izrezljal vriskajočega pastirja, ki je začetnik mogočne zbirke jaslic. Ta v Tržiču stoji še danes. Jaslice, ki se jih je oprijelo ime Tekčeve, si med božičnimi prazniki ogleda več tisoč ljudi, njihov snovalec pa se je moral zaradi njih večkrat zagovarjati pred Udbo. 

Tržiški čevljar Jožef Ribnikar je prvo figurico izrezljal že leta 1935 ali 1936, nam je ob obisku jaslic, ki se jih je zaradi hišnega vzdevka oprijelo ime Tekčeve jaslice (Pri Tekcu), uvodoma pojasnila njegova hči Silva Zupan.

"Sama se začetkov teh jaslic ne spomnim, saj sem se rodila šele sedem let po prvi figurici, se jih je pa dobro spominjal moj brat Vinko, ki je imel takrat pet let. Pripovedoval nam je, da sta se z očetom odpravila v bližnji gozd, od koder sta se vrnila z lipovo vejo, iz katere je izrezljal prvega pastirja."

Silva Zupan, hčerka Jožefa Ribnikarja, snovalca 80 let starih Tekčevih jaslic, o njihovi zgodovini:

Pri Tekčevih so imeli kar dvojne jaslice. Prave in lesene.

Otroci se s figuricami iz jaslic niso nikoli igrali, danes pa otroci jaslice dojemajo precej drugače. "Mama nam ni nikoli dovolila, da bi se igrali z jaslicami. To se preprosto ni počelo in nihče ni razmišljal o tem," je povedala Tržičanka, ki je rojena na sveti večer leta 1943. "Sosedi so se šalili, da imamo pri nas doma dvojne jaslice," se je zasmejala.

Svetopisemsko zgodbo in zgodbo Tekčevih jaslic je dolga leta pojasnjeval zdaj že pokojni Daniel Zupan.

Največ obiska po polnočnici

V istem obdobju kot Ribnikar se je rezljanju figur za jaslice posvečalo še več Tržičanov. "Drug drugega so obiskovali in si ogledovali, kakšno zbirko ima vsak od njih. Iz tega se je potem razvila tradicija obiskovanja naših jaslic. Običajno je bila največja gneča takoj po polnočnici. Spomnim se, da sem za to, da sem vstopila v lastno hišo, potrebovala več kot pol ure, taka gneča je bila," je pripovedovala gospa Silva.

Po drugi svetovni vojni se je zaradi sistema število jasličarjev drastično zmanjšalo. "Naš ata se je moral zaradi jaslic kar trikrat zagovarjati pred Udbo," je pripomnila, "pa je kar vztrajal."


-> Na katere dnevu v letu 2017 padejo prazniki?

-> Kaj otrokom podariti za božič? Svetuje Anita Ogulin.

-> Praznična kuharija: obsojena na to, da nam spodleti


Jaslice se imenujejo Tekčeve zato, ker se je hiši, kjer so jih izdelali, reklo Pri Tekcu. Danes so razstavljene v prostoru nekdanje delavnice, ki so jo preuredili v galerijo.  | Foto: Marjan Zupan Jaslice se imenujejo Tekčeve zato, ker se je hiši, kjer so jih izdelali, reklo Pri Tekcu. Danes so razstavljene v prostoru nekdanje delavnice, ki so jo preuredili v galerijo. Foto: Marjan Zupan

Kaj so Tekčeve jaslice?

V zbirki Tekčevih jaslic, ki je v Galeriji družine Ribnikar v Tržiču razstavljena na površini, široki osem metrov in globoki štiri metre, je okrog 50 figuric in sto ovčic. Vse so izdelane iz lipovega lesa, ki je mehak in primeren za ročno rezljanje.

Njihov avtor Jožef Ribnikar je jaslice širil postopoma. Začel je s sveto družino, ji dodal par pastirjev in svete tri kralje ter ovčice, nato pa vsako leto zbirko dopolnjeval.

Največ težav je imel z barvanjem, se spominja hči Silva. Klasične oljne barve zaradi dolgotrajnega sušenja niso bile primerne, zato je moral poiskati drugačne. Izkazalo se je, da so najprimernejše barve iz acetona, ki se posušijo v pol ure, kupiti pa jih je bilo mogoče samo v tujini.

Glede na visoko starost jaslic je zanimivo predvsem to, da se številne figurice premikajo. Pastirji hodijo, Marija ziblje Jezuščka, pastir seka drva, angeli krožijo nad hlevčkom, pastir črpa vodo in podobno. Ribnikar jih je z različnimi kolesji na ročni pogon oživil že po drugi svetovni vojni, danes pa delujejo na električni motor.

Jaslice so postavljene vse leto, vmes pa so potrebni različni lepotni popravki, na primer menjava podlage iz mahu, vode v potokih in čiščenje figuric.

Na prigovarjanje Silvinega moža Daniela je njen brat Vinko, po izobrazbi akademski slikar, s slikami zaokrožil svetopisemsko zgodbo Jezusovega rojstva. | Foto: Marjan Zupan Na prigovarjanje Silvinega moža Daniela je njen brat Vinko, po izobrazbi akademski slikar, s slikami zaokrožil svetopisemsko zgodbo Jezusovega rojstva. Foto: Marjan Zupan

V prazničnih dneh Tekčeve jaslice obišče tudi več tisoč ljudi

Jaslice si je včasih lahko istočasno ogledovalo le nekaj ljudi, leta 2000 pa je Silvin zdaj že pokojni mož Daniel Zupan jaslice postavil v prostor, kjer je sosed nekoč imel delavnico in ki je danes predelana v Galerijo družine Ribnikar. Jaslice si je od takrat lahko naenkrat ogledalo toliko ljudi, kolikor se jih je pripeljalo z avtobusom.

"Med prazniki se je v naši hiši zvrstilo tudi do tri tisoč obiskovalcev," se spominja Silva. Prihajajo obiskovalci iz bližnjih krajev, pa tudi iz sosednjih držav in celo iz ZDA. Tudi zato, ker je Daniel svetopisemsko zgodbo znal predstaviti na tako živ način in ker so skupaj s Kvintetom bratov Zupan ob jaslicah vsako leto pripravili božični koncert.

Tekčeve jaslice so postavljene vse leto.  | Foto: Marjan Zupan Tekčeve jaslice so postavljene vse leto. Foto: Marjan Zupan

Zdaj tradicijo jasličarstva nadaljujeta njegov sin Marjan in snaha Minna, ki prihaja iz Finske. Tam tradicije lesenih jaslic ne poznajo.

Ogled Tekčevih jaslic je mogoč vse leto po dogovoru, med prazniki od 24. decembra do 6. januarja 2017 pa vsak dan od 9. do 19. ure. Vstop je prost, lahko pa darujete prostovoljne prispevke.

V petek, 30. decembra, ob 19. uri bo v Galeriji družine Ribnikar v Tržiču koncert, ki ga bosta pripravila kvintet Pueri Cantorum in vokalna skupina Lipa.
Verniki bodo s polnočnicami dočakali božič

Na predvečer božiča, ko kristjani praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah potekale polnočnice, mnogi pa bodo še pred tem v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce. V ljubljanski stolnici bo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Evangeličanski škof Geza Filo bo božično bogoslužje opravil popoldne v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

V svetu bo ena od osrednjih polnočnic potekala v vatikanski baziliki svetega Petra, ki jo bo ob 21.30 daroval papež Frančišek. Tradicionalna polnočnica pa bo tudi v Betlehemu, kamor so se v teh dneh zgrnile množice turistov. STA