Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2016,
20.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Anita Ogulin nasvet prazniki prazniki Božič

Četrtek, 22. 12. 2016, 20.27

6 let, 6 mesecev

Pravo božično darilo

Kaj otrokom podariti za božič? Anita Ogulin predlaga darilo, ki jih bo najbolj osrečilo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Anita Ogulin | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

"Podarite otrokom sebe," svetuje Anita Ogulin, dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana - Moste - Polje. "Materialne dobrine so otroci sicer veseli, niso pa srečni."

V dneh, ko se marsikateri starš ukvarja z razmišljanjem o tem, kakšno igračo, oblačilo ali sladkarijo kupiti otroku, vam bo mnenje dolgoletne predsednice Zveze prijateljev mladine Ljubljana - Moste - Polje Anite Ogulin olajšalo izbiro. Morda nakup sploh ne bo potreben.

"Pogovarjajte se z otrokom, umirite se, peljite jih gledat jaslice, kulturno prireditev ali se samo igrajte, kartajte, na primer," predlaga Ogulinova. "Glavno je, da ste z otroki in da se z njimi pogovarjajte. Prazniki, ki so pred nami, so takšne vrste prazniki, v času katerih človek še toliko bolj potrebuje sočloveka, otroci pa še bolj potrebujejo starše in njihovo razumevanje kot sicer. Gre za to, da se osrečujemo z bližino in ne z materialnimi dobrinami."

Božič, družina, tablica | Foto:

Tekmovalnost rojeva željo po materialnih darilih

Zakaj pa si otroci vendarle želijo materialnih dobrin? "Samo zaradi drugih, zaradi tekmovalnosti," odgovarja Ogulinova.

"V resnici si želijo miru, stabilne družine, varnosti in ljubezni. Če jo odrasli znamo artikulirati, jo otroci znajo začutiti. Če bi znali slišati sebe in svoje potrebe, bi tudi znali razumeti otroke. Da želijo, da smo z njimi. Da si izmenjamo naše čustveno življenje. Z otroki se skoraj nihče več ne pogovarja v smislu, kako se počuti, ampak starše zanima samo, kako je bilo v šoli. Preprosto za življenje gre," polaga na srce.

Družina | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Otrokom podarite sebe"

Tudi družine, ki živijo v slabih življenjskih razmerah, otrokom lahko podarijo sebe, poudarja. "Vlijmo jim optimizma in volje, prepričajmo jih, da bo bolje," predlaga Ogulinova in hkrati priporoča, da ta trenutek prisluhnemo tudi tistim, ki nimajo ničesar: "Da vsaj te praznike preživijo bolj neobremenjeno."

Otroke je treba slišati, razumeti, jim ponuditi tisto, kar je zanje najbolj pomembno. To pa so varnost, spoštovanje, ljubezen in razumevanje. Otroci ves čas sporočajo: materialne dobrine so veseli, niso pa srečni. Srečni so, če so lahko v družbi s prijatelji, če se imata oče in mami rada, če imata čas zanje, če lahko živijo brez prepirov. Če lahko poje tisto, kar si želi pojesti. To so stvari, ki otrokom utrjujejo pojem sreče. Sreča je človek, ne pa dobrina."

Ne spreglejte