Petek,
5. 2. 2016,
11.06

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
novice brezposelnost mladi služba

Natisni članek

Petek, 5. 2. 2016, 11.06

6 let, 10 mesecev

To so mladi, ki so si službo ustvarili sami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Mladi imajo lahko razlog več za optimizem, saj se brezposelnost v tej skupini zmanjšuje. V Sloveniji je kar nekaj takih, ki so si delo ustvarili sami. Predstavljamo tri mlade podjetnike.

"Tista brca v rit, ki me je prisilila, da sem se podala na samostojno pot, je bila pravzaprav izguba službe," pripoveduje Mojca Marš, ustanoviteljica agencije Super Spicy Media, ki se ukvarja s skrbništvom družbenih omrežij. O samostojni poti je razmišljala že dosti prej, ker je bila na delovnem mestu nezadovoljna. Prepričana je bila, da lahko sama doseže veliko več kot pri osemurnem sedenju v pisarni.

Dan po izgubi službe je že začela iskati stranke "Samo razmišljanje in načrtovanje ne pripeljeta nikamor," pravi Marševa. V času, ko je izgubila službo, se je kljub mladim letom že preživljala sama, zato ni imela časa za dosledno načrtovanje. Denar je potrebovala takoj, zato je našla najučinkovitejšo pot do zaslužka. "Proces od zamisli do uresničitve ideje se je zgodil praktično čez noč. Premislila sem, kje se križajo poti med mojim znanjem in povpraševanjem na trgu ter izbrala najustreznejšo pot. Dan po izgubi službe sem že iskala stranke in delala sama zase. Bila sem odločena, da se ne bom več zaposlila in da hočem svojo prihodnost krojiti sama."

Ko filmski večer zamenjaš z branjem knjig Kot pravi, se je za uresničitev svojega cilja gotovo kdaj odpovedala osmim uram spanca, prostemu času ali daljšemu dopustu, je pa v to ni nihče silil. Svoje delo tako obožuje, da te odpovedi niso težke, pridejo same od sebe in jih niti ne šteje v kategorijo odpovedovanja nečemu. "Vsakemu, ki je pripravljen v samostojno pot vložiti veliko truda ter kakšen filmski večer zamenjati s celovečernim branjem knjig in izobraževanjem, lahko uspe," dodaja Marševa.

Če lahko pišete prošnje, lahko razvijate tudi projekte Mladim, ki so ostali brez službe in bi se radi tudi sami preizkusili v nečem svojem, Mojca Marš svetuje, da naj svoj čas, ki ga namenjajo neskončnemu pisanju prošenj, na katere v 90 odstotkih ne dobijo niti enega odgovora, namenijo tudi razvijanju svojih projektov.

"Poznam kar nekaj brezposelnih ljudi, ki na pravo priložnost čakajo, namesto da bi si jo ustvarili." Kot pravi, imamo vse znanje, ki ga potrebujemo za uspešno grajenje svoje poti, na dosegu roke. "Nisem niti diplomirala, kaj šele, da bi hodila na zelo uspešno šolo, kjer bi me naučili, kako zgraditi uspešno podjetje. Vse znanje sem pridobila na spletu in od preostalih ljudi, do katerih sem brez zvez prišla sama," dodaja Marševa.

Večine strank v živo še ni spoznala Že na začetku svoje poti se je odločila, da se ne bo omejevala na Slovenijo. Kot pravi, je prodor v tujino nedvomno težji. "Meni je to uspelo z zelo načrtovano strategijo, ki sem jo razvijala in konstantno dopolnjevala sproti. Korak za korakom. To je vodilo iz bežnih poznanstev prek spleta do pravih prijateljskih ter poslovnih vezi, tudi v živo." Kljub temu večine svojih strank v živo sploh še ni spoznala, kar pa jih pri uspešnem sodelovanju ne ovira. "Tehnologija, ki jo imamo danes, mi omogoča, da lahko uspešno podjetje, ki deluje tudi v tujini, zgradim, ne da bi zapustila domačo pisarno," dodaja Marševa.

Idejo je dobil med študijem Podjetniška pot Jureta Cerarja, ki je ustanovil projekt Študentska vadba (ta mladim omogoča poceni rekreacijo), se je začela že med študijem, ko je prevzel vodenje študentskega društva. Okoli sebe je videl priložnosti, da naredi nekaj koristnega za druge. "Prej sem to počel zastonj, ko pa časovno nisem več zmogel dohajati povpraševanja, sem se dogovoril za plačilo in odprl svoje podjetje," nam je povedal.

Kako je zaslužil prvo plačo Vedno razmišlja, kako lahko obstoječe procese izpelje bolje. "Na začetku sem se zaradi tega utapljal v idejah, ki mi jih ni uspelo uresničiti, saj jih večina ni preživela prvega stika s trgom," pravi Cerar, ki se je po nekaj neuspelih poskusih osredotočil le na nekaj težav. Iz tega so se nato s trdim delom in veliko energije razvili projekti, s katerimi je zaslužil svojo prvo "plačo".

Na začetku je (pre)dolgo odlašal z izpostavitvijo produkta potencialnemu kupcu, ker se je bal zavrnitve.

"Zdaj je ta proces veliko lažji in idejo poskušam čim prej spraviti v fizično obliko, da jo lahko predstavim drugim in dobim prve povratne informacije trga," je še povedal Cerar, ki se od lani že pogovarja o širitvi v tujino, kjer jih že čaka tudi prvi poslovni partner.

Poiskati moraš ravnovesje med delom in zasebnim življenjem Med študentskimi leti se je moral za svoj uspeh odpovedati tudi kakšni uri spanja, zabavi ali druženju s prijatelji, pozneje pa je bilo odpovedovanja vse več, ker si na začetku v podjetništvu za vse sam. Ker je svoje telo pripeljal čez meje in pregorel, se je začel zavedati, da mora poiskati ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Ugotovil je, da mora za uspeh vložiti več let dela, če želi priti do točke, ko posel raste tudi brez njega.

Po porodniškem dopustu je ostala brez službe Pri Anji Marić, ki je s svojim partnerjem Alenom ustanovila podjetje WoodWay z unikatnimi lesenimi modnimi dodatki, je bila glavni razlog za samostojno pot izguba službe. "Po drugem porodniškem dopustu sem izvedela, da so oddelek, ki sem ga vodila, ukinili. Prejšnjemu podjetju sem bila zelo predana in v svojem delu sem uživala. Bila sem prepričana, da bom v podjetju še ostala in se razvijala," nam je povedala Anja. Prav zaradi šoka ob izgubi službe je vedela, da želi svojo poslovno pot nadzirati sama.

Idejo za posel sta našla v Stockholmu Anja je imela po pogodbi še dva meseca odpovednega roka. Vedela je, da mora v tem času najti idejo in jo uresničiti. "Ravno med tem časom sva šla z Alenom v Stockholm, kjer sva v neki izložbi videla leseno uro. V uro sem se zaljubila na prvi pogled." Odšla sta v bar in med brskanjem po spletu ugotovila, da v Sloveniji lesenih ur še ni. Takoj sta vedela, da je to prava ideja.

Čeprav se morda zdi, da je bila njuna pot preprosta in lahka, ni bilo tako. Bilo je zelo veliko skrbi in neprespanih noči ob vprašanjih, kaj narediti, kako narediti …

Na začetku tudi nista imela dovolj sredstev. "Alen je bil takrat zaposlen v drugem podjetju in več kot eno leto sva živela le z njegovo plačo. Pa ne le, da sva imela samo njegovo plačo, skoraj vsak mesec sva iz njegove plače vzela še nekaj denarja za svoje novo podjetje," nam je povedala Anja.

Mladi, čas je za boljše čase Čeprav je bila v Sloveniji na vrhuncu krize skoraj tretjina mladih brezposelnih, ta delež pa je rasel najhitreje v EU, se stanje izboljšuje. V tretjem četrtletju leta 2015 je bila brezposelnost med mladimi 12,9-odstotna, kar glede na leto prej pomeni 26,6-odstotni padec.