Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
19. 11. 2015,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zaposlovanje LinkedIn

Četrtek, 19. 11. 2015, 16.39

8 let

Manjša podjetja bodo prihodnje leto več zaposlovala

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Velik del majhnih in srednje velikih podjetij po svetu prihodnje leto pričakuje rast in razvoj, zato načrtujejo tudi povečanje kadra.

Skoraj dve tretjini majhnih in srednje velikih podjetij po svetu prihodnje leto načrtuje novo zaposlovanje, o odpuščanju jih razmišlja le šest odstotkov. To je pokazala globalna raziskava o trendih zaposlovanja v letu 2016, ki jo je LinkedIn izvedel med več kot štiri tisoč majhnimi in srednje velikimi podjetji po vsem svetu.

Rast zaposlovanja v manjših podjetjih tudi v Sloveniji Več bodo zaposlovala tudi slovenska mala in srednje velika podjetja, na podlagi trendov od leta 2011 ocenjujejo pri največjem zaposlitvenem portalu Moje delo. Povečanje bo nekje med pet- in 25-odstotno.

Več se bo zaposlovalo predvsem v: - proizvodnji, - administraciji, - elektrotehniki, - elektroniki in - telekomunikacijah.

Razlog za optimistične napovedi manjših podjetij Nives Fortunat Šircelj iz zavoda Zaposlise vidi v tem, da so podjetja z manj zaposlenimi v prednosti, ker se hitreje prilagajajo tržnim razmeram in hitreje najdejo tržne niše. Kot dodatno spodbudo podjetjem omenja, da bodo imela prihodnje leto kar nekaj možnosti sodelovanja na evropskih razpisih, kar lahko še pripomore k povečanju zaposlovanja.

Kje se morate kot kader oglaševati, da vas manjša podjetja najdejo Ker v manjših podjetjih prav vsak zaposleni šteje in prispeva k (uspešnemu) poslovanju, so vodje teh podjetij še toliko bolj zahtevni pri kadriranju. Glede na omenjeno raziskavo od zaposlenih pričakujejo veliko različnih spretnosti in multitalentiranost.

Največ možnosti za zaposlitev pri manjših podjetjih bodo tako imeli visoko talentirani kadri, ki jih bodo delodajalci največ iskali prek: - spletnih zaposlitvenih oglasnih desk in - profesionalnih družabnih omrežij.

Najmanj možnosti bodo imeli iskalci, ki se oglašujejo ali delo iščejo prek: - zaposlitvenih agencij in - zaposlitvenih portalov.

Po mnenju Šircljeve podjetja najboljše kadre lahko dobijo prek: - priporočil svojih zaposlenih, - omogočanja prakse dijakom in študentom, - zavoda za zaposlovanje, - sodelovanja z drugimi podjetji.

Podjetja namreč v zadnjem času vse bolj sodelujejo pri kadriranju, in sicer v smislu, da je "eno podjetje imelo na razgovoru kandidata, ki ga ne more zaposliti, je pa zelo primeren za drugo podjetje in ga temu tudi predlaga", navaja Šircljeva.

Najbolj si želijo mladih, neizkušenih strokovnjakov Iz raziskave izhaja tudi, da bodo podjetja po svetu najbolj iskala mlade strokovnjake kmalu po končanem šolanju in praktično brez ali z malo delovnih izkušenj.

Vendar Šircljeva takšnim rezultatom težko verjame, saj pravi, da so najboljše mešane ekipe. Medtem ko so mladi "bolj gnetljivi, energični, se ne bojijo novih izzivov in so tehnološko bolj podkovani", so starejši bolj umirjeni, a zato tudi bolj preudarni, naredijo manj napak, so boljši pogajalci in imajo razvite socialne mreže, kar pomaga pri iskanju strank in poslovnih partnerjev.

Po njenih besedah starostno mešane ekipe spodbujajo zdravo tekmovalnost in sodelovanje, "ker pa se nam delovna doba tako ali tako podaljšuje, je prepletanje vseh generacij nujno. Ključ za motiviranje vseh generacij pa so vodje."

Ne spreglejte