SiolNET. Novice Moja služba
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdaj bodo delavci čutili pripadnost podjetju

0

termometer

Prijetna klima v pisarni, čas za razmišljanje ter denarna nagrada so trije ključni elementi, s katerimi delodajalec lahko ustvari prijetno delovno okolje, zaposleni pa bodo čutili pripadnost podjetju.

Na delovnem mestu preživimo vsaj tretjino delovnega dne in skoraj polovico svojega življenja, zato bi se morali na delovnem mestu in tudi v delovnem okolju in krogu sodelavcev počutiti dobro.

Velik del odgovornosti, kako ustvariti delavcem prijazno, zabavno in sproščeno ter nenazadnje spodbudno in ustvarjalno delovno okolje, je na delodajalcih, na spletni strani Forbes piše Brian Scudamore, ustanovitelj in direktor podjetja O2E Brands.

Kot pravi, je sam kot delodajalec spoznal, da je bistvo uspeha podjetja v ljudeh, zato se sam pri vodenju ljudi in podjetja drži treh načel, s katerimi ustvarja delavcem prijetno delovno okolje.

Delovno okolje naj bo polno pozitivne energije Če si delodajalec želi, da bi se delavci na delovnem mestu ne le dobro počutili, temveč bi bili tudi polni pozitivne energije in ustvarjalnosti, mora najprej poskrbeti, da je samo ozračje v pisarni pozitivno naelektreno, poudarja Scudamore. Sam to poskuša ustvarjati z odprtimi pisarnami, kjer se nihče, ne delavci ne on sam kot direktor, ne zapirajo v svoje kotičke. To namreč spodbuja: - komunikacijo med zaposlenimi, - medosebne odnose, - zadovoljstvo pri delu in - zmanjša možnost konfliktov.

Poleg tega si v njegovi pisarni vsako jutro vzamejo sedem minut časa za klepet o zadnjih novostih poslovanja podjetja, s tem poskrbijo za druženje, povezanost in hkrati obveščenost zaposlenih. V nekaterih drugih podjetjih imajo s tem namenom razne igre, kot je namizni tenis.

Tudi ideje zaposlenih naj bodo del prihodnje strategije Za uspeh podjetja je pomemben vsak zaposleni, a ne le v smislu, da opravlja svoje delo, temveč da tudi prispeva k novim idejam. Zaposleni imajo lahko ogromno predlogov za boljše poslovanje, le čas in možnost jim je treba dati, da to lahko izrazijo.

Po tem je predvsem znano podjetje Google, kjer imajo zaposleni petino svojega delovnega časa na voljo, da delajo na svojih stranskih projektih, ki prispevajo k razvoju podjetja. S tem imajo zaposleni dejansko občutek, da so pomemben člen podjetja in hkrati del njegovega uspeha.

Denarna nagrada ne sme manjkati Denarna nagrada ima sicer na motivacijo precej kratkoročen vpliv, pa vendar je to tudi izjemno pomemben del spodbujanja prijetnega delovnega okolja, v katerem bodo zaposleni delali z veseljem. Povišice ali zgolj enkratne denarne nagrade so namreč neposredno potrdilo dobrega dela in pozitivnih rezultatov.

Kot primer dobre prakse denarne nagrade Scudamore omenja vključitev zaposlenih v lastništvo podjetja, kar jim da občutek, da je njihovo premoženje neposredno vezano na njihovo delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin