Četrtek,
26. 3. 2015,
15.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evropska unija zaposlitev test

Četrtek, 26. 3. 2015, 15.06

7 let, 2 meseca

Kako do zaposlitve v institucijah Evropske unije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če iščete zaposlitev ali pa želite spremembe v svoji karieri, vam Evropska unija ponuja eno od možnosti, ki jo lahko izkoristite, zlasti če bi vas zanimalo delo v institucijah EU.

Evropski urad za izbor osebja (EPSO), ki je prva kontaktna točka za vse, ki bi radi delali za EU, vsako leto pripravlja javne natečaje, s katerimi izbere osebje za stalna in začasna delovna mesta. Vaša naloga je, da opravite test EPSO oziroma tako imenovani konkur.

Preskusi sicer potekajo za upravne uslužbence, jezikoslovce, tolmače, prevajalce, tajnice in preostale kategorije osebja, tokratni razpis pa se osredotoča na upravne uslužbence.

Izbrali bodo 149 kandidatov EPSO organizira javni natečaj, s katerim bodo sestavili t. i. rezervni seznam 149 uspešnih kandidatov in ga nato uporabil za zaposlovanje novih članov javne službe kot upravnih uslužbencev. Uvrstitev na seznam sicer še ne pomeni, da boste takoj dobili tudi službo, je pa velik korak v tej smeri.

Kot je navedeno v razpisu, je splošna naloga upravnih uslužbencev pomagati nosilcem odločanja pri izvajanju nalog njihove institucije ali organa. Običajno pripravljajo vsebine ukrepov, nadzorujejo izvajanje zakonodaje EU, opravljajo analize in svetujejo.

Preplet operativnih nalog in medsebojnega sodelovanja Kot je pojasnil tiskovni predstavnik informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Dejan Gorenc, ki je eden izmed tistih, ki mu je uspelo uspešno opraviti test EPSO, je na primer v Evropskem parlamentu velik poudarek na medsebojnem sodelovanju, izmenjavi mnenj in izkušenj.

"Delo administratorjev v institucijah se med seboj lahko precej razlikuje, saj je to odvisno od področja dela, angažiranosti in zanimanja. Najbolj se prepletajo operativne naloge (priprava dokumentov, oblikovanje poročil, redni sestanki, analize …) in medsebojno sodelovanje, kjer se oblikujejo različne delovne skupine za posamezna področja. Administratorji so običajno odgovorni za koordinacijo in vodenje takšnih skupin ter poročajo o rezultatih svojim nadrejenim," je navedel.

Pot do končne zaposlitve je dolga A preden se prijavite, se morate, kot je dejal Gorenc, zavedati, da je pot do končne zaposlitve še dolga. Najti je treba pravo motivacijo, ki vas bo držala pokonci v prihodnjem letu, kolikor bo verjetno trajal celotni postopek izbire.

Predvsem je daleč najpomembnejša želja po novih izkušnjah in izzivih. "Če je ta močna, si na dobri poti do uspeha in pripravljen premagati vse napore, da dosežeš svoj cilj," je povedal Gorenc ter dodal, da se je sam na razpis prijavil, ker si je vedno želel delati v tujini, spoznavati druge narode, njihovo kulturo in način dela.

To mu je uspelo leta 2007, ko se je odpravil v Luksemburg. Tam je štiri leta opravljal delo asistenta v direktoratu za prevajanje (DG TRAD) Evropskega parlamenta. Pot do tja pa nikakor ni bila lahka.

Izbirni postopek

Predizbor Vsi, ki se bodo prijavili v roku, bodo najprej povabljeni na opravljanje niza računalniško podprtih testov izbirnega tipa v enem izmed pooblaščenih centrov urada ESPO. To je predizbor, v katerem se z vprašanji in omejenim časom preverja vaše logično razmišljanje, matematične in analitične sposobnosti, abstraktno razmišljanje ter kako se znajdete v posebnih situacijah, ki se pojavijo na delovnem mestu.

Verbalno in numerično razumevanje ter abstraktno razmišljanje potekata v jeziku 1 (eden od 24 uradnih jezikov EU, tudi slovenščina), situacijski test pa poteka v jeziku 2 (nemščina, francoščina ali angleščina).

"Če celoten test ne bi bil časovno omejen, bi lahko rekel, da so naloge prav zabavne. Ker pa si nenehno pod pritiskom časa in se zavedaš, da moraš besedilo nalog kar se da hitro prebrati, ti ne ostane prav veliko časa za razmišljanje o tem, kateri odgovor je pravi. In tukaj prihaja do odločujočih napak in stresa, zato je potrebna vaja," je svojo izkušnjo pred slabim desetletjem opisal Gorenc, ki še ni imel možnosti, da bi kot jezik 1 izbral slovenščino. Danes je to mogoče.

Vaša naloga na tej stopnji je, da dosežete najmanjše zahtevano število točk pri vseh testih in eno najvišjih skupnih ocen pri testu abstraktnega razmišljanja.

E-simulacija nalog Tako se lahko uvrstite v naslednjo stopnjo natečaja, ki je e-simulacija nalog v jeziku 2.

Tukaj vas čaka od 15 do 20 vprašanj, ocenjujejo pa se štiri splošne kompetence, na primer komunikacija, analitično mišljenje in reševanje problemov, kakovost in učinkovitost ter učenje in razvoj.

Tisti, ki dosežejo eno najvišjih skupnih ocen, se uvrstijo naprej.

Ocenjevalni center Naslednja stopnja natečaja je enodnevno opravljanje testov v ocenjevalnem centru v jeziku 2. Na tej stopnji se preverja osem splošnih kompetenc na podlagi štirih testov.

Celotna komunikacija poteka v izbranem tujem jeziku, največkrat pa je to angleščina. "V ocenjevalnem centru vas bodo od jutra do poznega popoldneva opazovali in ocenjevali na podlagi osmih kriterijev, zato je pomembno, da ste vešči komunikacije v izbranem tujem jeziku," je poudaril Gorenc.

Točke, ki jih kandidat zbere na tej in prejšnji stopnji, se na koncu združijo v končno oceno, na podlagi katere se sestavi seznam upravičenih kandidatov. Ti so običajno razvrščeni glede na uspešnost, seznam pa pošljejo pristojnim službam institucij, kjer iščejo nove kadre.

Kakšna je verjetnost, da ravno vas izberejo za kandidata? "Ne vem. Odvisno od narave dela, življenjepisa kandidata, osebnih izbornih kriterijev bodočega delodajalca," je odgovoril Gorenc in dodal, da že to, da se vaše ime pojavi na rezervnem seznamu, pomeni, da ste zelo blizu novi službi v eni izmed evropskih institucij.

Lahko se odločite tudi za pripravništvo EU sicer ponuja tudi druga dela, na primer pripravništva, ki trajajo od tri do pet mesecev. Pripravniki so lahko študenti, univerzitetni diplomanti ali jezikoslovci. Morda pa bi vas bolj zanimalo delo asistenta pri evropskem poslancu.

Več nasvetov in koristih informacij si lahko preberete v spodnjem prispevku.