Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2016,
10.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

trg dela

Torek, 9. 2. 2016, 10.59

7 let, 12 mesecev

Ali lahko letos pričakujete kaj višjo plačo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Plače so se lani v javnem sektorju dvignile bolj kot v zasebnem. Kaj se bo s plačami dogajalo letos in prihodnje leto in zakaj je v gradbeništvu več zaposlitev, čeprav gradbena dela upadajo?

V prvih šestih mesecih letošnjega leta bodo delodajalci ustvarili med tri in štiri tisoč novih delovnih mest, je pokazala decembrska raziskava zavoda za zaposlovanje, v kateri so anketirali več kot tri tisoč delodajalcev v Sloveniji. Kakšno je stanje na posameznem področju in kaj se bo dogajalo s plačami v letošnjem letu?

Plače v javnem sektorju rastejo hitreje kot v zasebnem V prvih desetih mesecih leta 2015 so bile plače v zasebnem sektorju glede na leto prej višje za 0,2 odstotka. Kje je razlog za tako nizko rast?

V Uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) menijo, da gre to pripisati spremembam v strukturi zaposlenih (povečuje se število zaposlenih z relativno nizkimi plačami), težnji po ohranjanju konkurenčnosti in odsotnosti cenovnih pritiskov.

V javnem sektorju pa je bila rast 0,9-odstotna, kar je posledica izplačil zadržanih napredovanj v letu 2014 in rasti v javnih družbah, piše v prispevku, ki bo izšel v naslednji številki Glas gospodarstva, glasila Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Kaj bo s plačami letos in prihodnje leto V tem in naslednjem letu bo rast plač umirjena, napoveduje Umar. Po pisanju Glasa gospodarstva bo v javnem sektorju tako zaradi konsolidacije javnih financ, v zasebnem pa zaradi teženj po stroškovni učinkovitosti. V Umarju so še povedali, da bo v zasebnem sektorju v letu 2016 in 2017 rast plač zaostajala za rastjo produktivnosti dela, saj pričakujejo, da bodo podjetja še naprej stremela k ohranjanju konkurenčnega položaja, rast pa bo zadrževala tudi še vedno visoka brezposelnost.

Kaj se dogaja v kovinski industriji in gradbeništvu V kovinski industriji so delodajalci v enem letu (od oktobra 2014 do oktobra 2015) zaposlili 1.710 ali za 4,6 odstotka več oseb kot leto prej. V gradbeništvu pa se je v tem obdobju število zaposlenih povečalo za 214 oseb, kar je 0,4 odstotka več, piše Glas gospodarstva.

V kovinski industriji se je - tako predvidevajo na ministrstvu za gospodarstvo - število zaposlenih povečalo zaradi večjega obsega proizvodnje, saj podatki Umarja kažejo, da je bil obseg proizvodnje medletno večji v vseh srednje-nizko tehnološko zahtevnih panogah, najbolj v kovinski industriji, in v večini tehnološko zahtevnejših panogah z izjemo kemične industrije, piše v prispevku, ki bo izšel v naslednji številki Glasa gospodarstva, glasila Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

V gradbeništvu se je število zaposlenih povečalo kljub upadu gradbenih del v enem letu. Kot menijo na ministrstvu za gospodarstvo, gre to pripisati predvsem povečani aktivnosti v gradnji stanovanjskih stavb v zadnjih mesecih, so še zapisali v reviji Glas Gospodarstva. So pa napovedi slabe.

Ne spreglejte