SiolNET. Novice Moja služba
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali lahko letos pričakujete kaj višjo plačo?

0

termometer

Plače so se lani v javnem sektorju dvignile bolj kot v zasebnem. Kaj se bo s plačami dogajalo letos in prihodnje leto in zakaj je v gradbeništvu več zaposlitev, čeprav gradbena dela upadajo?

V prvih šestih mesecih letošnjega leta bodo delodajalci ustvarili med tri in štiri tisoč novih delovnih mest, je pokazala decembrska raziskava zavoda za zaposlovanje, v kateri so anketirali več kot tri tisoč delodajalcev v Sloveniji. Kakšno je stanje na posameznem področju in kaj se bo dogajalo s plačami v letošnjem letu?

Plače v javnem sektorju rastejo hitreje kot v zasebnem V prvih desetih mesecih leta 2015 so bile plače v zasebnem sektorju glede na leto prej višje za 0,2 odstotka. Kje je razlog za tako nizko rast?

V Uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) menijo, da gre to pripisati spremembam v strukturi zaposlenih (povečuje se število zaposlenih z relativno nizkimi plačami), težnji po ohranjanju konkurenčnosti in odsotnosti cenovnih pritiskov.

V javnem sektorju pa je bila rast 0,9-odstotna, kar je posledica izplačil zadržanih napredovanj v letu 2014 in rasti v javnih družbah, piše v prispevku, ki bo izšel v naslednji številki Glas gospodarstva, glasila Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Kaj bo s plačami letos in prihodnje leto V tem in naslednjem letu bo rast plač umirjena, napoveduje Umar. Po pisanju Glasa gospodarstva bo v javnem sektorju tako zaradi konsolidacije javnih financ, v zasebnem pa zaradi teženj po stroškovni učinkovitosti. V Umarju so še povedali, da bo v zasebnem sektorju v letu 2016 in 2017 rast plač zaostajala za rastjo produktivnosti dela, saj pričakujejo, da bodo podjetja še naprej stremela k ohranjanju konkurenčnega položaja, rast pa bo zadrževala tudi še vedno visoka brezposelnost.

Kaj se dogaja v kovinski industriji in gradbeništvu V kovinski industriji so delodajalci v enem letu (od oktobra 2014 do oktobra 2015) zaposlili 1.710 ali za 4,6 odstotka več oseb kot leto prej. V gradbeništvu pa se je v tem obdobju število zaposlenih povečalo za 214 oseb, kar je 0,4 odstotka več, piše Glas gospodarstva.

V kovinski industriji se je - tako predvidevajo na ministrstvu za gospodarstvo - število zaposlenih povečalo zaradi večjega obsega proizvodnje, saj podatki Umarja kažejo, da je bil obseg proizvodnje medletno večji v vseh srednje-nizko tehnološko zahtevnih panogah, najbolj v kovinski industriji, in v večini tehnološko zahtevnejših panogah z izjemo kemične industrije, piše v prispevku, ki bo izšel v naslednji številki Glasa gospodarstva, glasila Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

V gradbeništvu se je število zaposlenih povečalo kljub upadu gradbenih del v enem letu. Kot menijo na ministrstvu za gospodarstvo, gre to pripisati predvsem povečani aktivnosti v gradnji stanovanjskih stavb v zadnjih mesecih, so še zapisali v reviji Glas Gospodarstva. So pa napovedi slabe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin