Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 7. 2023,
23.13

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

festival

Nedelja, 9. 7. 2023, 23.13

9 mesecev, 3 tedne

Podoknica zaključila poletno glasbeno dogajanje v Logatcu

Kako so včasih prepevali podoknice in ljubezenske pesmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Franc Pestotnik Podokničar | Foto Valter Leban

Foto: Valter Leban

S Podoknico na vasi se je v nedeljo, 10. julija 2023, zaključil že 10. Poletni glasbeni festival Cantabile. Na trgu sv. Nikolaja v Logatcu so fantje tako kot včasih prepevali podoknice in ljubezenske pesmi, stare slovenske običaje so predstavili člani dramske skupine iz Hotedršice, za obilo humorja je poskrbel podokničar Franc Pestotnik, za domačo Avsenikovo glasbo pa Kvartet Fir.

Najbolj znani slovenski podokničar Franc Pestotnik je z obiskovalci podelil številne nasvete in ugotovitve iz svoje bogate podokničarske kariere, med drugim, kako osvojiti dekle, katere ovire mora fant premagati, katera dekleta so najbolj zvesta ter je z deljenjem svojih dogodivščin nasmejal poln trg obiskovalcev.

Obiskovalci so lahko prisluhnili številnim znanim podoknicam v izvedbi Vokalnega ansambla Virilis in Moškega zbora Razpotje iz Cola. Člani dramske skupine KTD Hotedršica so prav za ta namen pripravili dramske prizore, v katerih so prikazali podoknico, kresni običaj, v katerem dve dekleti iščeta podobe svojih bodočih mož ter srečanje zaljubljencev po Gregorjevem sejmu.  

Podoknica kot nekoč | Foto: Valter Leban Foto: Valter Leban

Mladi glasbeniki iz Kvarteta Fir so obiskovalce popeljali v svet znanih Avsenikovih melodij, na koncu pa so vsi nastopajoči in obiskovalci zapeli še Slovenija, od kod lepote tvoje.

8 raznolikih dogodkov za vsak okus

Organizator, Simfonični orkester Cantabile, je s Podoknico sklenil letošnji festival, ki je tudi tokrat postregel z zanimivim in žanrsko raznolikim program. Festival je potekal na različnih prizoriščih v Logatcu od 25. junija do 9. julija 2023 in je v 14 dneh ponudil osem koncertov, od operne noči, izraelskega večera, do dogodkov, ki so obiskovalce popeljali v svet baroka, harf, tolkal, violončel in saksofonov.

Več kot 1500 obiskovalcev

Ob zaključku festivala, ki vsako leto daje tudi priložnost predstavitve številnim mladim umetnikom, je umetniški vodja festivala Marjan Grdadolnik izrazil zadovoljstvo z dobrim obiskom dogodkov. »S Podoknico smo slovesno zaključili Poletni glasbeni festivala Cantabile. Podoknica  je bila prav taka, kot sem si jo zamislil ob oblikovanju programa festivala. Poln trg sv. Nikolaja, lepa slovenska beseda, slovenski običaji, humor, domača glasba in  zelo ubrano  fantovsko petje. Festival je ponudil 8 raznovrstnih koncertov, prav vsak je bil nekaj posebnega, drugačnega in zanimivega. Vesel sem pozitivnih odzivov«.

 

Ne spreglejte