Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2014,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Yahoo poslovni rezultati Marissa Mayer

Sreda, 29. 1. 2014, 8.48

8 let

Yahoojevi rezultati daleč za konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Spletno podjetje Yahoo je v zadnjem četrtletju lanskega leta povečalo dobiček in prihodke, vendar premalo, da bi začelo loviti stik s konkurenco Googla, Facebooka in drugih podobnih podjetij.

Podjetje drži nad vodo predvsem investicija v kitajsko spletno trgovino Alibaba, ki je v tretjem četrtletju lani prihodke povečala za 51 odstotkov. Yahoo ima v Alibabi, ki se pripravlja na prvo javno ponudbo delnic, 24-odstotni delež, ki ga je kupil še pred prihodom 38-letne Marisse Meyer na položaj glavne izvršne direktorice. Meyerjeva je na čelo Yahooja prišla iz Googla pred 18 meseci in vlagatelji še vedno čakajo na napovedano rast oglaševalskih prihodkov.

Razočarana je tudi Meyerjeva, saj je pred kratkim odpustila glavnega operacijskega direktorja Henriqueja de Castra, ki ga je leta 2012 pripeljala prav tako iz Googla za 58 milijonov dolarjev (42,5 milijona evrov) kompenzacije. De Castro je bil zadolžen za povečanje oglaševalskih prihodkov, kar pa mu ni šlo najbolje od rok.

Dobiček se povečuje, a prepočasi Yahoo je v zadnjem četrtletju lani zaslužil 348 milijonov dolarjev (255 milijonov evrov) čistega dobička oziroma 0,33 dolarja (0,24 evra) na delnico, kar je 28 odstotkov več kot v zadnjem četrtletju 2012. Brez enkratnih stroškov je bilo dobička za 0,46 dolarja (0,34 evra) na delnico, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Prihodki so nazadovali za šest odstotkov na 1,27 milijarde dolarjev (930 milijonov evrov).

Dobiček Yahooja je rezultat varčevalnih ukrepov podjetja in donosov Alibabe ter japonske izpostave Yahoo Japan. Vlagatelji zato včeraj niso bili navdušeni in delnica Yahooja se je v podaljšanem trgovanju po zaprtju borz pocenila za 1,12 dolarja (0,82 evra) na 37,10 dolarja (27,15 evra).

Ne spreglejte