Matic Tomšič

Torek,
19. 4. 2016,
3.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

4

Natisni članek

Apple iPhone Matic Tomšič

Torek, 19. 4. 2016, 3.17

6 let, 7 mesecev

V odpadnih iPhonih je bilo za 35 milijonov evrov zlata

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

4

Apple iPhone | Foto Reuters

Foto: Reuters

Apple v poročilu o odgovornosti do okolja za leto 2015 navaja zanimiv podatek - iz odpadnih telefonov iPhone, tablic iPad in druge elektronike z jabolčnim grbom so lani izluščili skoraj tono zlata.

V letu 2015 je Apple zbral in recikliral več kot 40 milijonov kilogramov odpadne elektronike - nedelujočih, razbitih, izrabljenih ali zastarelih pametnih telefonov, osebnih računalnikov, tablic. 71 odstotkov je bilo starih vsaj sedem let, Apple razkriva v letnem poročilu o odgovornosti do okolja.

Apple odpadno elektroniko kopiči v svojih trgovinah, v zbiralnih akcijah in programih varnega odlaganja izrabljene ali uničene elektronike. Stranke, ki svoje stare naprave prinesejo v trgovino Apple Store, pogosto prejmejo vavčer, ki ga lahko unovčijo pri naslednjem nakupu. 

Zbrane elektronske odpadke pošljejo v svoje reciklažne centre, kjer iz njih odstranijo materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti v proizvodnji. | Foto: Reuters Zbrane elektronske odpadke pošljejo v svoje reciklažne centre, kjer iz njih odstranijo materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti v proizvodnji. Foto: Reuters

Lani je bil izkupiček še posebej dober, saj je Applu iz 40 milijonov kilogramov odpadnih naprav uspelo iztržiti kar 27,8 milijona kilogramov uporabnih materialov:

- 10,4 milijona kilogramov jekla,

- šest milijonov kilogramov plastike,

- 5,4 milijona kilogramov stekla,

- dva milijona kilogramov aluminija,

- 1,3 milijona kilogramov bakra,

- 85 tisoč kilogramov kobalta,

- 59 tisoč kilogramov cinka,

- 20 tisoč kilogramov svinca,

- 17.700 kilogramov niklja,

- 3.000 kilogramov srebra,

- 1.800 kilogramov kositra,

- 997 kilogramov zlata.

Apple pridobljene surovine vloži nazaj v proizvodni proces in prihrani ogromno

Recikliranje odpadne elektronike ni brezplačno, pravzaprav niti poceni, pa vendar se Applu obrestuje, saj prihrani pri nakupu in obdelavi materialov za proizvodnjo novih naprav.

Tona zlata, ki v pametnih telefonih in drugi elektroniki opravlja funkcijo prevodnika (zlato je ob srebru in bakru pravzaprav najboljši prevodnik elektrike), ob današnjih cenah za unčo stane približno 35 milijonov dolarjev. | Foto: Reuters Tona zlata, ki v pametnih telefonih in drugi elektroniki opravlja funkcijo prevodnika (zlato je ob srebru in bakru pravzaprav najboljši prevodnik elektrike), ob današnjih cenah za unčo stane približno 35 milijonov dolarjev. Foto: Reuters

Apple ima tudi zelo učinkovite reciklažne procese. Izrabljene telefone iPhone med drugim razstavlja, dragocene snovi pa iz njih zelo natančno jemlje robot Liam (spodaj). Na leto lahko obdela do 1,2 milijona telefonov iPhone: